Bilyalı ve makaralı rulmanların doğru çalışabilmesi için mutlaka yağlanması gerekir. Uygun bir rulman gres yağı rulman bileşenlerinin dahili kayan yüzeyleri arasındaki sürtünmeyi azaltır. Bu sayede yuvarlanma elemanlarının yuvarlanma yolları ile metalden metale teması azaltır.

Genel olarak gresle yağlama, yatakların yağlama ihtiyaçları işleme izin veriyorsa seçilmelidir. Tipik gres sistemleri, standart yağlayıcılarda daha basittir ve maliyetleri daha düşüktür. Genellikle gereken tek özellik gres besleme delikleri ve ikmal için harici bir gres memesidir.

Ticari tesis ekipmanı, operasyonların istenen üretim seviyelerini korumak için sürekli olarak yıpranır. Hareketli bileşenlerde aşırı gerilim oluşur ve yataklar bozulmaya başlayabilir.

Ekipman güvenilirliğini sağlamak için yatak yağlaması, sürtünme hasarını ve nihai makine arızasını önleyebilir. Doğru rulman gres yağı kullanımı uygulamalarını uygulamak ve bu görevi yerine getirirken tehlikelerden kaçınmak, tesis operasyonlarının tam kapasite ile devam etmesini sağlayabilir.

Doğru yağlama işlemi aşınmayı azaltır ve korozyonu önleyerek yataklar için uzun hizmet ömrü sağlar. Böylece rulman gres yağı kullanımı sirküle etme özelliği sayesinde yağ ısıyı yataktan uzaklaştırır.

  • Yatak gres bileşimi ile sürtünme arasındaki ilişki incelenir.
  • Bir dizi gresin ve bunlardan sızan yağların sürtünme ve film kalınlıkları ölçülür.
  • Düşük hızlarda sürtünme tepkisi büyük ölçüde kullanılan kalınlaştırıcı malzemenin tipine bağlıdır.
  • Yüksek hızlarda düşük viskoziteli sentetik baz yağlar verimlilik avantajları sunar.

Rulmanların Yağlanmasında Gres Kullanımı

Rulman gres yağı, fiziksel olarak baz yağın içerisinde dağılmış koyulaştırıcıdan oluşan iki fazlı bir yağlayıcıdır. Genel olarak tipik bir greste %85 baz yağ, %10 kalınlaştırıcı, %5 ilave katkı maddeleri bulunur.

Grese bir gerilim uygulandığında hem kalınlaştırıcı lifler hem de yağ, sırasıyla elastik ve viskoz kuvvetlere zıt olarak deformasyona karşı direnç gösterecektir. Esneklik özelliği gresin sızmasını önler. Akışkanlık özelliği ise gresin teması ve yağlanması için gereklidir.

Rulman gres yağı baz yağları, yüksek kesme hızarında ve basınçlarında Newtonyan olmayan davranışlar sergiler. Greslerin çift faslı yapıları nedeniyle en düşük kesme hızlarında bile bu davranışı gösterirler.

Tipik greslerdeki baz yağ, kalınlaştırıcı ve katkı maddeleri sistemi açıkça basit bir baz yağdan çok daha karmaşık bir reolojik sistemdir. Bu nedenle yağlayıcı film oluşumunu ve dolayısıyla tek bir gres bileşenine sürtünme davranışını taşımak oldukça zordur.

Yağlama filminin bileşimi ve özelliklerinin hem rulman gres yağı özelliklerine (baz yağ ve kalınlaştırıcı türü, katkı maddeleri, reoloji) hem de çalışma koşullarına (hız, sıcaklık ve yatak tasarımı) bağlıdır.

Yatakların gresle yağlanması için birkaç model vardır. En yaygın kabul göreni, film oluşturucu yağlayıcının koyulaştırıcı matrisinden salınan “akan” grestir. Bu modelde, koyulaştırıcı yağlama işleminde aktif bir rol oynamaz.

Rulman İçin Gres Yağı Seçimi

Uygulama işlemi için bir rulman için gres yağı seçerken beklenen çalışma koşulları için bazı özelliklerin dikkate alınması gerekir.

  1. Yatak sıcaklığının ihtiyaç duyduğu yağ viskozitesi belirlenmelidir.
  2. Çalışma sıcaklıkları için notlar alınmalıdır.
  3. Uygulama için en iyi sabun tabanı belirlenmelidir.
  4. EP (Aşırı Basınç) katkı maddelerinin mevcudiyeti belirlenmelidir.

Rulman gres yağı “derece” seviyesi, gresin ne kadarlık bir kısmının katı olduğunun bir göstergesidir. “0” ile “1” sınırları nispeten yumuşaktır ve tipik olarak düşük çalışma sıcaklıklarında kullanılır.

“2”, “3” ve “4” dereceleri ise giderek daha yüksek sıcaklıklarda tercih edilir. Derece “3” de genellikle gresin yatağın altına çökmesini engellemek amacıyla dikey uygulamalar tercih edilir. Bu nedenle rulman yağ seçimi sırasında bu özelliklerin tamamı dikkate alınmalıdır.

Rulman Gres Yağı Nasıl Temizlenir?

Rulman gres yağı temizliğinin birincil amacı, yağlanan parçaların veya sistemlerin uzun ömürlülüğünü korumaktır. Çünkü temas eden yüzeyleri ayıran yağlayıcı film ister döner ister kayar olsun genellikle çok incedir. Boyutları film kalınlığından daha büyük olan herhangi bir partikülün mevcudiyeti yatağın düzgün çalışması ve hizmet ömrü için zararlı olacaktır.

Bu parçacıkların şekli ve sertliği de dikkate alınmalıdır. Film kalınlığı, baz yağın viskozitesinden etkilenir; koyulaştırıcının doğası, mikro yapısı ve parçacık boyutunun yanı sıra katı yağlayıcıların varlığı da risk teşkil eder.

Tarihsel olarak, rulman gres yağı analizi, ürün kabulü ve kalite kontrolü için yeni gres testleriyle sınırlandırılmıştır. Rulmanların çoğu gresle yağlandığı için, gres testi ve bu makalenin amacı doğrultusunda endüstriyel gres ürünlerinde katı kirletici madde seviyesi testi hakkında daha fazla bilgi verir.

Sıvı rulman yağı yağlayıcılardaki katı parçacıklar birçok kaynaktan gelebilir. En yaygın dört suçlu, hammaddelerin formülasyonu, ambalaj kapları, gres üretim süreci ve ortamdır. Ham maddeler – yağlama yağları ve gres yapmak için kullanılan baz sıvılar, katkı maddeleri ve koyulaştırıcılar – kâğıt lifi, plastik artıklar, demir oksit ve tambur astarından talaş içerebilir. Sıkı süreç kontrolü olmadan herkes bir yağlayıcıya dönüşebilir.

Çoğu rulman gres yağı üreticisi, ürettikleri gres ürünlerine katı döküntü kirliliğini kötüye kullanmadıklarından emin olmak için oldukça dikkatli davranır. Temel malzemelerin seçimi, tedarikçilerinin baz yağlar, katkı maddeleri ve koyulaştırıcı bileşenleri için yüksek seviyede ürün saflığı sağlamak için dikkatli davrandığı inancına dayanır.

Bu başlangıç ​​noktasından itibaren, gres üreticisi hammaddeleri karıştırmadan önce ve harmanlanırken görsel olarak inceler. Malzemeler harmanlama kazanlarına elle ve malzeme hunileri aracılığıyla yüklenir. Bu işlem sırasında düşebilecek istenmeyen malzemeleri (kâğıt, bez, el aletleri vb.) Yakalamak için ekranlar kullanılır.

Kazanın çıkışındaki son bir filtre, ürünü öğütmeden önce partide kalan büyük kalıntıları yakalar. Bu filtreler, öğütme makineleri için tehlike oluşturan öğeleri yakalamak ve sonuç olarak 75 mikron ve daha büyük partikülleri filtrelemeye eşdeğer bir inç aralığının 3 ila 7 binde biri aralığından daha büyük öğeleri hedeflemek için tasarlanmıştır.

Rulman gres yağı öğütme prosedürünü takiben herhangi bir aglomere koyulaştırıcı partikülünü uzaklaştırmak için son filtrasyon uygulanabilir. Bununla birlikte, belirli bir müşteri gereksinimi olmadıkça, son filtrelemenin önemli ölçüde daha sıkı toleranslarda (yani 75 mikrondan daha az) gerçekleştirilmesi olası değildir.

Rulman Gres Yağı Fiyatları

Rulman gres yağı fiyatları konusunda profesyonel yardım sağlayacak bilgi ve özelliklere sahip olması gereken çok sayıda yağlayıcı üreticisi ve dağıtıcısı olduğundan yağlama tavsiyeleri almak zor olmamalıdır. Ürünleriyle benzer ekipman ve / veya benzer çalışma koşullarında edinilen deneyim, genellikle bir ekipmandaki rulmanlar için bir marka, rulman gres yağı türü seçmenin en önemli nedenidir.

Bir gresin en önemli özellikleri, monte edildikleri ekipmanın sahiplerine ve operatörlerine uzun bir hizmet ömrü sağlayacak şekilde tanımlanabilir. Mevcut yaygın greslerin sadece bazı özelliklerine kısaca değinilmiş ve çeşitli yağlayıcıların birçok özelliği bir yağlama uzmanı tarafından açıklanmaya bırakılmıştır.

Paketlenmiş rulman gres yağı doğrudan alınması düşünülüyorsa, gerekli depolama alanı ve işlem ve boş kapların atılması faktörünü hesaba katın. Boş IBC’lerin tedarikçiye iade edilmesi gerekebilir; bu, dönüş navlun ve konteyner onarım maliyetlerini gresin nihai maliyetine ekler. Variller kullanılırsa, kullanıcı, bazı durumlarda yerel çevre düzenlemelerine bağlı olarak yüksek olabilecek boş varil imhası için ek maliyetlerle karşılaşabilir.