Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr Hakan Çoksüer, akupunktur uygulamasının gebelik şansını artırdığını ifade ederek, "Akupunkturun tüp bebek tedavisinde kullanımı ile ilgili çok sayıda kontrollü çalışmayı kapsayan bir meta-analiz yayınlanmıştır. Tüp bebek hastalarında tamamlayıcı tedavi olarak akupunkturun kullanılmasının gebelik oranlarını arttırdığı sonucuna varılmıştır" dedi.
Diyarbakır Veni Vidi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nde görevli Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Medikal Akupunkturist Doç. Dr. Hakan Çoksüer, gebelik esnasında akupunktur uygulamasının önemine değindi. Akupunktur, vücut dengesinin yeniden oluşturulması için vücutta bazı özel noktaların iğne ile uyarılması yoluyla yapılan ve çeşitli hastalıkların tedavisinde, iyileştirilmesinde uygulanan yöntemler olarak anlatan Çoksüer, akupunktur ile tedavi yönteminin en önemli metodundan birisi de kulak akupunkturu olarak bilinmekte olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çoksüer, "İnfertilite sorunu olan çiftlerde stresli dönem yaşarlar. Akupunktur, stresi azaltır ve yumurta kalitesi ve rahim zarının tutunma kabiliyetini arttırarak gebelik oranlarını arttırmaktadır. Bizde onun için kliniğimizde infertilite kısırlık tedavisine başlayan her hastaya rutin olarak akupunktur tedavisi uygulamaktayız. Akupunkturun fertilite üzerine etkisi 3 potansiyel mekanizma öne sürülmüştür. Bunlardan birincisi, vücudun hormon dengesini düzenleyerek yumurta kalitesini arttırır. Bir diğeri ise, rahimin kan akımını arttırarak embriyonun rahime tutunma kabiliyetini arttırır. Bir diğeri de mutluluk hormon salınımını arttırarak stresi azaltır. Bu etkiler sayesinde embriyonun rahime tutunma oranlarını arttırmaktadır" diye konuştu.
"AVRUPA’DAKİ ÇOĞU TÜP BEBEK MERKEZLERİNDE AKUPUNKTUR RUTİN UYGULANIYOR, TÜRKİYE’DE ÇOK AZ MERKEZDE UYGULANIYOR"
Avrupa’da tüp bebek merkezlerinin çoğunda akupunktur rutin olarak uygulanmakta olduğunu dikkat çeken Çoksüer, Türkiye’de ise çok az merkezde akupunktur uygulanmasının yapıldığını aktardı. Doç. Dr. Çoksüer, "Bizde akupunkturun son yıllarda bilimsel yayınlarda öne çıkan başarısından dolayı infertilite nedeniyle başvuran hastalarımıza rutin olarak uygulamaktayız. Akupunkturun tüp bebek tedavisinde kullanımı ile ilgili çok sayıda kontrollü çalışmayı kapsayan bir meta-analiz yayınlanmıştır. Tüp bebek hastalarında tamamlayıcı tedavi olarak akupunkturun kullanılmasının gebelik oranlarını arttırdığı sonucuna varılmıştır. Yayınlanan bilimsel makalelerde akupunkturun tüp bebek başarısını arttırdığına dair veriler yayınlamaya başladığı için tüp bebek hastalarına akupunktur uygulanmasının popülaritesi artmaktadır. Özellikle başarısız tüp bebek denemeleri olan hastalarda da başarı oranlarını arttırmaktadır" ifadelerini kullandı.
"ERKEK KISIRLIĞI OLAN HASTALARDA AKUPUNKTURDAN POZİTİF SONUÇLAR ALMAKTAYIZ"
Bilimsel çalışmalar, kısır olan erkeklerde akupunktur uygulandığında hem sperm sayısı hem de sperm hareketinde önemli derecede artış göstererek gebelik oranlarını arttırdığını kaydeden Çoksüer, "Bizde onun için kliniğimizde erkeğe bağlı kısırlık sorunu olan erkeklerde rutin olarak akupunktur tedavisi uygulamaktayız" şeklinde konuştu.