Obezite cerrahisi ameliyatları arasında en kısa sürede yapılan ve hastanede kalış süresini kısaltan bir ameliyat olarak bilinen ’mini gastrik bypass’ ameliyatı sonrası hastalar ikinci baharını yaşıyor.
Mini gastrik bypass ameliyatı ve Ameliyat Sonrası Hızlandırılmış İyileşme Protokolleri (ERAS) hakkında bilgi veren Medicana International Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Recep Aktimur, “Günümüzde obezite ameliyatları birçok yerde, başarılı bir şekilde yapılabiliyor. Biz burada hastanın ameliyatla ilgili süreçler tarafından hayat döngüsünün çok az bloke edilmesini amaçlıyoruz. Uzun yıllardır farklı alanlarda uygulanan bu konseptin obezite cerrahisinde uygulanmasının bilimsel olarak herhangi bir probleme yol açmadan iyileşme sürecini hızlandırdığı biliniyor. Bunun için ameliyat öncesinde hasta ile görüşmemizden itibaren özellikli bir protokol uygulanıyor. Ameliyatla ilgili tüm süreçlere müdahale edilerek iyileşmenin hızlı ve güvenli gerçekleşmesi amaçlanıyor” dedi.
Ameliyat sonrası 3. saatte hastaları ayağa kaldırdıklarını ifade eden Aktimur, “Ameliyat içerisinde kullanılacak ilaçlardan tutun da, ameliyat sonrasında hastanın kaçıncı saatte ayağa kalkacağı, kaçıncı saatte sıvıları almaya başlayacağının hepsi protokol içerisinde planlanmaktadır. Tüm süreçleri saati saatine hastanın ilk görüşmede bilmesini sağlıyoruz. Ameliyattan önce 2 saate kadar hastaların sıvı alımına müsaade ediyoruz. Ameliyattan sonra çok kısa sürede yani 3. saatte onları ayağa kaldırıyoruz. 4. saatte tekrar sıvı alımlarına devam etmelerini istiyoruz. Aynı gün için 1 litre kadar sıvı almalarını ve çok fazla hareket etmelerini hedefliyoruz. Ameliyat içerisinde de bazı farklılıklar var. Bu ameliyatlarda burundan sondalar, idrar sondaları, drenler gibi bazı kataterleri takmıyoruz. Böylece hastanın uyumunu kolaylaştırıyoruz. Ameliyat ve sonrasındaki dönemde ağrı ve bulantıyı çok yoğun şekilde engelleyecek ilaç tedavileri uyguluyoruz. Böylece hasta bulantı-kusma ya da ağrı hissetmeden, rahatlıkla ayağa kalkıp sıvıları tüketebiliyor. Ameliyat günü hedeflerimize ulaştığımızda, bir sonraki gün taburculuk için hazırlık yapıyoruz. Tetkikler ve hasta durumu uygun olur ise öğleden sonra hastalarımızı taburcu ediyoruz. Taburculuktan sonra 1 hafta süreyle hastalarımızla her sabah telefon görüşmesi yapıyoruz ve sonrasında da yakın takibi hiç bırakmıyoruz” diye konuştu.
"İKİNCİ BAHARIMI YAŞIYORUM"
49 yaşında, 143 kilo ağırlığındaki Semra Aydın, “Sağlık için ameliyat olmaya karar verdim. Kilo aldıkça şeker, tansiyon çıkmaya başladı. Evde hayatım durdu diyebilirim. Ameliyata hocama güvenerek karar verdim. Bir günde taburcu olacağım için evde daha iyi iyileşme sürecini geçirebileceğimi düşündüm, ameliyat sonrası sağlık yönünden çok iyi olacağıma inanıyorum” şeklinde konuşurken, 10 gün önce mini gastrik bypass ameliyatı olan 23 yaşındaki Uğur Tanyıldız ise, “Önceki hayatıma göre çok farklılıklar var. Hareket etmemde, nefes almamda çok farklılıklar oluştu. 23 yaşındayım, 162 kilo ile ameliyata girdim ve şimdi ise 147 kilodayım. Bir nevi ikinci baharımı yaşıyorum” açıklamasında bulundu.
MİNİ GASTRİK BYPASS AMELİYATI
Mide hacminin küçültülmesi ve ince bağırsaklardaki gıda emiliminin bir kısmının azaltılarak şişmanlık durumunun azaltılması için yapılan ‘mini gastrik bypass’ ameliyatı laparoskopik (kapalı) yöntemle uygulanır. Karın üzerine büyük kesiler yapılmadan, 1 cm’den küçük yaklaşık 5 adet kesi yapılarak, delikler içerisinden özel aletlerle karın içine girilir. Midenin giriş kısmında, mide görevini görecek olan küçük bir tüp oluşturulur. Dışarı çıkarılan ve kesilen hiçbir organ yoktur. Midenin büyük kısmı karın içerisinde kalmaya devam eder. Operasyonla oluşturulan küçük parçanın ince bağırsakla bağlantısı da tamamlanır. Bu işlem operasyonun ikinci bölümü olarak adlandırılır. Mide ve bağırsak, birbirine stapler adı verilen bağlantılarla ya da yine o kısma yapılan dişilerle birbirine yapıştırılır. Her doku hekimler tarafından tek tek elden geçirilir. Herhangi bir sızıntı olma ihtimali en aza inmiş olur. Böylelikle ameliyattan sonra hasta hemen sıvı alımı yapabilir.