Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmunoloji Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. İlknur Bostancı, astım konusundaki duyarlılığı ve bilinci artırmanın önemine değinerek, “Nefes darlığı, öksürük, hışıltıyla giden bir sendrom, tek bir hastalık değil. Bunların herhangi birisinin olması veya hepsinin bir arada olmasıyla astımı düşünmemiz gerekiyor” dedi.
Dünya Astım Günü’nde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’ye de çeşitli etkinlikler yapılıyor. Sağlık Bakanlığı Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliği ile Nata Vega Outlet fuaye alanında bir etkinlik düzenlendi. Amacı ‘astım konusundaki farkındalığı artırmak’ olan etkinlikte Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmunoloji Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. İlknur Bostancı başkanlığında hastanede astım tedavisi gören 50 çocuk, aileleri ile birlikte etkinliğe katıldı.
Dr. Sami Ulus Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmunoloji Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. İlknur Bostancı, her sekiz çocuktan birinin astım hastası olduğunu belirterek, “Nefes darlığı, öksürük, hışıltıyla giden bir sendrom, tek bir hastalık değil. Bunların herhangi birisinin olması veya hepsinin bir arada olmasıyla astımı düşünmemiz gerekiyor. Aileler çocuklarını izlerlerse sadece burada ailelere iş düşmüyor, okulda öğretmenlerimiz, tüm toplumda bu konuda farkındalık yaratmamız gerekiyor. Öksürüğü olan dört haftada düzelmiyorsa, her burnu aktığında akciğerine iniyorsa bulguları, balgam çıkartıyorsa, öksürük ile uyanıyorsa bir çocuk astım düşünmek gerekiyor. Astımın bir bulgusu olan hışıltı, biraz fazla ise kedi miyavlaması gibi dışarıdan da duyabiliriz. Bunlar var ise lütfen hekimimize çocuğumuzu astımı olabilir mi diye başvurmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Astım hastalığını tetikleyen unsurlara değinen Bostancı, “Tetikleyiciler sigara, hava kirliliği, parfüm veya temizlik malzemeleri. Bunların hepsi çocukları sıkıştırmasına neden olabiliyor. Astımı olan kişi ilaçlarını doğru kullansın. Tam kontrol olduğunu bilerek bir yaşam tarzı, sporundan geri kalmasın, arkadaşları ile tüm aktivitelere katılsın ve kontrollerine düzenli gitsin” ifadelerini kullandı.
Nata Vega Outlet Alışveriş Merkezi’nin yeni Alışveriş Merkezi Müdürü Tahir Çelik ise, “Astım hastalığı çağımızın hastalığı aslında, insanlar bunun farkında değil. Bizim burada yapmak istediğimiz şey astımda farkındalığı arttırmak. Çocuk yaşlarda başlayıp ilerde çok daha etkileri olan bir hastalık. Biz de Neta Vega olarak astım hastalığına dikkat çekmek istiyoruz. Bütün çocukları, velileri, tüm toplumu aslında astımın ne kadar şiddetli ve tehlikeli bir hastalık olduğuna, eğer zamanında çocukken bir tedbir alınabilirse çok iyi sonuçlar alınabileceğini bir kez daha insanlara söylemek istiyoruz. İnsanlar artık bundan sonra astıma daha erken müdahale edebilsinler ve artık astımın farkında olsunlar” diye konuştu.
Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halk Bilimi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Pervin Ergün yönetimindeki tiyatro topluluğu, çocuklara astım hastalığını kolayca anlatmak amacıyla öğrenilmesi gereken bilgileri masallaştırarak tiyatro gösterisi sundu.