Medikal Estetik Tıp Derneği (MESTDER) Başkanvekili Dr. Mevlüt Dağ, tıp eğitimi sürecinde hekim-hasta ilişkisi için en sık vurgulanan kurallardan birinin Hipokrat’a ait “Önce zarar verme’’ ilkesi olduğunu belirtti.
Tıp eğitiminin hem toplum hem de hekim adayı için büyük emek isteyen, külfetli ama bir o kadar da değerli olduğunu ifade eden MESTDER Başkanvekili Dr. Mevlüt Dağ, MESTDER’in 31 Mayıs Pazar günü düzenlenecek genel kurul çalışmalarına ek olarak mesleki bilgi paylaşımı ve eğitim çalışması planladıklarını söyledi. Bir süre önce kurulan MESTDER’in hızlı ve etkili bir yapılanma süreci yaşadığını ve alanında gerçekleştirdiği çalışmalarla ses getirmeye başladığını belirten Dr. Dağ, “Tüm hekimlerimizin amacı, insan sağlığını korumak, organların ve dokuların öncelikle fonksiyonlarını sonra da bozulan görünümlerini düzenlemektir. Bunu uygularken ilk kuralımız ise ‘önce zarar verme’ ilkesine uymaktır. Estetik kaygıları olan kişilerin ruhsal ve bedensel ihtiyacını en doğru şekilde belirleyerek, işlemlerden sonra organın fonksiyonunun korunmasına ve doğal görünümün bozulmamasına özen gösterilmelidir. Tüm tıbbi işlemlerde olduğu gibi estetik uygulamalarda da komplikasyonlar oluşabilir. Bu ihtimal hasta ile paylaşılmalı ve mutlaka hastanın onayı alınmalıdır” dedi.
EĞİTİM TOPLANTILARI
Bu konuda farkındalık oluşturmayı ve mesleki standartları yerleştirmeyi hedeflediklerini bildiren Dr. Dağ, “Bu amaçla MESTDER olarak sadece estetik tıp alanındaki dünyadaki gelişmeleri ve yeni uygulamaları takip etmekle kalmıyoruz, aynı zamanda bilgi paylaşımları ve eğitimler de planlıyoruz. 31 Mayıs Pazar günü Ankara’da yapılacak MESTDER Genel Kurulu öncesinde yukarıda bahsedilen amaçlar doğrultusunda eğitimler organize ettik. Medikal estetik sektöründeki tüm hekimlere sesleniyorum. Derneğimizin amacı kendimizi geliştirmek, yetiştirmek ve yaptığımız işlemleri dünya normlarında uygulamaktır. Bu açıdan eğitime önem veriyoruz. Düzenlediğimiz eğitim toplantımızdan hiçbir şart aranmaksızın tüm hekimlerimiz istifade edebilir. Medikal estetik alanında çalışan tüm hekimlerimizi davet ediyoruz” diye konuştu.
“KOMPLİKASYONLARDA NELER YAPILACAĞI ÖĞRENİLMELİ”
MESTDER Eğitim Koordinatörü Doç. Dr. Türkan Yiğitbaşı ise, eğitim konularına ilişkin bilgi verirken iki ana tema belirlediklerini, bunların da “medikal estetik uygulamalar öncesi yüz değerlendirmesi ve komplikasyon yönetimi’’ ile “ameliyatsız burun restorasyonu” olduğunu açıkladı. Botoks ve dolgunun tüm dünyada sıklıkla uygulanan, toplum tarafından bilinen uygulamalar olduğunu işaret eden Doç. Dr. Yiğitbaşı şunları kaydetti:
“Botoks ve dolgu, doğru dozda, doğru şekilde ve doğal görünümü bozmadan yapıldığında hasta memnuniyetinin sağlandığı uygulamalardır. Ancak az da olsa her tıbbi işlemde olduğu gibi istenmeyen sonuçlar ile de karşılaşılabilir. Böylesi bir durumda neler yapılması gerektiğiyle ilgili olarak güncel yaklaşımların bilinmesi amacıyla eğitim toplantımızın konularından birini buna ayırdık. Bu konuda Dr. Ahmet Atalık kendi uygulamaları ve tecrübelerini güncel yaklaşımlarla aktaracaktır. Ameliyatsız burun restorasyonu konusunda da Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emir Burak Yüksel bizimle bilgi ve tecrübelerini paylaşacak.”
Doç. Dr. Yiğitbaşı, Wyndham Ankara Oteli’nde saat 10.00’da başlayacak eğitim programının ayrıntılarına www.mestder.org internet adresinden ya da 0533 40988 51 numaralı telefondan ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.