Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz, engelli vatandaşların hayatın içinde birer birey olarak yer almalarını sağlamanın ve bunun için gerekli koşulları yerine getirmenin sosyal devletin en büyük sorumluluğu olduğunu belirtti. Yılmaz, evde sağlık hizmeti kapsamında engelli 9 bin 202 hastaya ulaşıldığını, 4 bin 343 hastaya aktif hizmet sunulduğunu ve bin 960 hastaya aylık ziyaret yapıldığını açıkladı.
Engelli vatandaşların, ailelerinin ve çevrelerinin yaşadıkları sorunlara kulak verilmesi ve çözüme ulaştırılması amacıyla Türkiye ve Birleşmiş Milletler’e üye 156 ülkede 10-16 Mayıs tarihleri arası "Engelliler Haftası" olarak ilan edildiğini belirten Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz, bu haftada dünyada engellilik konusunda farkındalık oluşturmak, engellilerin sorunlarına dikkat çekmek ve engellilerin toplumla kaynaşmasını sağlamak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlendiğini hatırlattı.
Engelli vatandaşların topluma kazandırılmasının insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması ile mümkün olduğunu ifade eden Prof.Dr. Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:
"Hayatın her alanında kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürebilmeleri temel bir insan hakkıdır. Bireylerin hak ve özgürlüklerden tam ve eşit olarak yararlanabilmeleri, öncelikle kendi yaşamları üzerinde söz sahibi olabilmelerine bağlıdır. Renk, dil, din, ırk, cinsiyet, gelir gibi hiçbir ayrım gözetmeksizin tüm bireylere eşit hak ve özgürlükler sağlanması, çağdaş devlet ve çağdaş toplum olmanın en önemli gereğidir. Engelli yurttaşlarımızın da hayatın içinde birer birey olarak yer almalarını sağlamak, bunun için gerekli koşulları yerine getirmek sosyal devletin en büyük sorumluluğudur. Bu sorumluluk diğer bütün alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da gereksinimlerin doğru ve etkili bir şekilde giderilmesini gerektirir."
ENGELLİ DANIŞMA MASALARI
Prof.Dr. Yılmaz, Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak birliğe bağlı tüm hastaneler ve Ağız Diş Sağlığı Merkezlerinde ’Engelli Danışma Masaları’ oluşturarak, engelli vatandaşların her türlü ihtiyaçlarını giderecek ve hizmetten en iyi şekilde yararlanmasını sağlayacak hasta yönlendirme elemanları görevlendirerek onların muayene, tetkik ve tedavilerini öncelikli olarak sağladıklarını bildirdi. Hastanelerin fiziksel mekanlarını engelli vatandaşlar için ulaşılabilirlik rehberine göre yüzde 80 oranında iyileştirdiklerini de bildiren Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Necat Yılmaz, şunları ifade etti:
"İlimize yeni kazandırdığımız, hizmete yeni açılan Kaş ve Kemer Devlet Hastaneleri ile inşaatı devam eden hastanelerimizde daha iyi şartlarda engelli vatandaşlarımızın bağımsız hareket edebileceği mekanlar oluşturduk. Ayrıca tüm sağlık tesislerimizde engelli hastalarımıza yardımcı olmaları için işaret dili bilen çalışanlar yetiştirdik. Fiziksel mekanlarımızı iyileştirmede zaman zaman hayırseverlerden de destek alarak bazı çalışmalar yaptık. Örneğin Serik Devlet Hastanesi engelli otoparkından hastane içine kolay ulaşabilen engelli asansörü yapılmıştır."
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ
İnsana verilen önemin ve değerin en önemli göstergesi olan evde sağlık hizmetleri ile ihtiyaç duyan engelli bireylere, genel sekreterliğe bağlı hastaneler ve ağız diş sağlığı merkezlerinde bulunan evde sağlık birimleri tarafından evlerinde sağlık hizmeti verildiğini de bildiren Prof.Dr. Yılmaz, bu kapsamda 9 bin 202 hastaya ulaşıldığını, 4 bin 343 hastaya aktif hizmet sunulduğunu, bin 960 hastaya aylık ziyaret gerçekleştirildiğini açıkladı.
Toplum Temelli Ruh Sağlığı Programı kapsamında Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri tarafından psiko-sosyal destek hizmeti verildiğini, takip ve tedavi gerektiğinde evde sağlık hizmetleri ile entegre bir şekilde yürütülen, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi hizmetlerinden faydalanan hasta sayısının ise bin 46 olduğunu ifade eden Prof.Dr. Yılmaz, 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası dolayısıyla hastaneler ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde Engelli Farkındalık Çalışması planlandığını bildirdi. Etkinliklerdeki temel amacın, engelliliği anlayabilme, empati kurabilme, saygılı olma, sorumlu davranış içinde bulunma ve doğru iletişim kurabilmek olduğuna vurgu yapan Prof.Dr. Yılmaz, Antalya Kamu Hastaneleri Birliği olarak engelli vatandaşların sorunlarını gündeme getirmek, toplumun bu konudaki duyarlılığını artırmak amacıyla düzenlenen Engelliler Haftası’nda, engelli vatandaşlara mutlu ve huzurlu ömür dilediklerini kaydetti.