Acıbadem Adana Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Batur, sürekli yüksek olan kan basıncının kalbi kapasitesinden fazla çalışmaya zorladığını ve bu durumun da yaşamı tehdit edici olabildiğini söyledi.
17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Batur, “Hipertansiyon denilen yüksek kan basıncı, vücuttaki dolaşımı sırasında kanın arter duvarlarına uyguladığı basınç kuvvetini ölçüyor. Herkesin kan basıncında günlük dalgalanmalar yaşanabiliyor. Ancak bu değişiklikler genellikle geçici oluyor ve sağlığımız üzerinde uzun süreli etkisi göstermiyor. Ancak sürekli yüksek olan kan basıncı kalbi kapasitesinden fazla çalışmaya zorluyor ve yaşamı tehdit edici olabiliyor” diye konuştu.
Tıpkı çok yüksek hava basıncının tekerleğe zarar vermesi gibi, yüksek kan basıncının da atardamarlara hasar verebileceğini söyleyen Prof. Batur, “Yüksek kan basıncının kalp yetmezliği, inme (felç), böbrek yetmezliği koroner kalp (kalp-damar) hastalığı, göz sorunları, kalp kası kalınlaşması, ritim sorunları, aort denen en büyük damarın yırtılması ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilen ciddi bir durum olarak karşımıza çıkabilir” dedi. Batur, hipertansiyonun mutlaka hekim kontrolü altına alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.