Acıbadem Eskişehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İhsan Oruk, son yıllarda kapalı ameliyat yönteminin kanser tedavisinde daha çok tercih edilmeye başlandığını kaydetti.
Minik bir kamera ile yakın görüş imkanı sağlayan laparoskopi yönteminin onkoloji cerrahisinde, hızla gelişen ve sık kullanılan yöntemler arasında olduğunu belirten Dr. İhsan Oruk, “Tümörün yayıldığı veya yayılma ihtimali olan lenf bezlerinin çıkarılması, onkolojik cerrahide bu yöntemle mümkündür” dedi. Halk arasında “kapalı yöntem” olarak bilinen laparoskopinin Türkiye’de yaklaşık 30 yıldır uygulanan bir yöntem olduğunu aktaran Dr. Oruk, “Bu batın duvarı açılmadan, trokar denilen aletler yardımıyla batın içinin görüntülenmesi yöntemi olarak adlandırılmaktadır. Özellikle safra kesesi operasyonlarında sık kullanılmaktadır” diye konuştu.
NEDEN TERCİH EDİLİYOR?
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İhsan Oruk, laparoskopi teknolojisinin yıllar içinde gelişmesiyle birlikte artık onkolojik cerrahi de dahil olmak üzere her türlü batın operasyonu bu yöntem ile gerçekleştirebildiğini belirtti ve son yıllarda gelişen laparoskopik cerrahinin onkoloji alanındaki uygulamasını anlattı. Dr. Oruk, laparoskopik cerrahinin tercih edilme nedenlerini de şöyle sıraladı: “Ameliyat sonrası ağrının az olması tercih edilmesinde başlıca nedenler arasındadır. Bu yöntemin minik yaralar açması nedeniyle enfeksiyon riski düşüktür. Ameliyat sonrası izlerin az olması da hastalarda tercih sebepleri arasında yer almaktadır. Laparoskopik cerrahi hastalara kısa sürede taburcu olabilme, aktif yaşama hızlı dönebilme ve ameliyat yerinde belirgin düzeyde az fıtık oluşması imkânı sağlamaktadır.”
3-6 GÜN İÇİNDE TABURCU EDİLEBİLİYOR
Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İhsan Oruk, onkoloji alanında en sık yapılan laparoskopik cerrahi ameliyatlarının; kolon ve mide gibi gastrointestinal sistem tümörleri, karaciğer, dalak, böbrek üstü bezi (sürrenal) operasyonları olduğunu belirtti. Tümörün yayıldığı veya yayılma ihtimali olan lenf bezlerinin çıkartılmasının detaylı bir şekilde yapılabildiğini ifade eden Dr. Oruk, uygun görülen tüm hastaların ameliyatlarında bu yöntemin kullanılabileceğini söyledi. Dr. İhsan Oruk, “Laparoskopik yöntem ile yapılan onkolojik cerrahide hasta ameliyattan bir gün önce hastaneye yatırılıyor ve bağırsak temizliği prosedürü uygulanıyor. Ameliyat sonrası, yapılan operasyona bağlı olarak, yaklaşık 3-6 gün içinde taburcu ediliyor. Detaylı bir değerlendirme sonrası operasyona alınması gereken hastanın, ameliyat sonrası takibinin de multidisipliner yaklaşım ile yapılması büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.