Dünya Karaciğer Kongresi İstanbul’da yapılacak. APASL ve Kongre Başkanı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. A.Kadir Dökmeci, 12-15 Mart tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecen kongre ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
“APASL yıllık kongresinin 12-15 Mart 2015 tarihinde İstanbul’da yapılmasına karar verildi ve bu şekilde ülkemizde Gastroenteroloji ve Hepatoloji alanında uluslararası düzeyde bir ilki başarmış oluyoruz. 4000’i aşkın katılımcıyla, Ülkemizden çok sayıda bilim adamının da konuşmacı olarak yer aldığı bu kongrede özellikle Asya, Avustralya, Avrupa, Amerika ve Afrika’dan 170’e yakın çok değerli bilim adamının bu kongrenin bilimsel seviyesini çok üst düzeye çekeceği inancındayız. Bu kongrenin başarısında Türk Bilim adamlarının katkıları, yardımları ve çabalarının da önemli rol oynadığına inanıyoruz”.
KONGRENİN BASIN TOPLANTISI 13 MART CUMA GÜNÜ YAPILACAK
13 Mart Cuma günü saat 10.30’da yapılacak APASL Kongresi basın toplantısında Türk ve yabancı bilimadamlarının katılımıyla, çok tartılışan bitkisel ürünlerin fayda-zarar durumu, Bitkisel ürünler ve gıdalarla karaciğer yıkanması(temizlenmesi), ayrıca Karaciğer yağlanmasının obeziteye ve kansere yol nasıl yol açtığı, DSÖ Hepatit B hasta kılavuzunun detayları, Hepatit B ve C’de yeni tedaviler, karaciğer naklinde gelişmeler gibi ilgi çekici konuların konuşulacağını ifade eden Prof. Dr. Dökmeci şöyle devam etti:
“Tabii ki bu kongrenin ülkemiz açısından bir diğer önemi de değerli bilim adamlarımızın yapacağı araştırmalarının sonuçlarının bu uluslararası arenaya sunulmasıdır. Kongre Başkanı ve aynı zamanda APASL Başkanı olarak, bu kongrenin, ülkemizde bugüne kadar karaciğer hastalıkları alanında gerçekleştirilmiş en büyük bilimsel etkinlik olacağına, ülkemizin gerek coğrafi yapısı olarak gerekse de bilimin her dalında cevherler bulundurması açısından önümüzdeki yıllara bizlere ışık tutacağına inanmaktayım. APASL tarihinde ilk defa, kongrenin Avrupa’ya köprü olan İstanbul gibi bir merkezde düzenlenmesi, sadece Asya-Pasifik bölgesine değil, Avrupa, Afrika ve hatta Amerika kıtasına hitap eden bir etkinlik haline gelmesine imkan vermektedir. Bu kongrede ülkemizde de önemli bir sorun olan Hepatit B ve C enine boyuna tartışılacaktır. Ülkemizde özellikle canlı vericiden yapılan karaciğer transplantasyonu sayısı dünyada ilk sıralarda olması karaciğer transplantasyonu konusunda ülkemiz deneyimlerinin ortaya konulması açısından da bu kongre önemli bir fırsat olacaktır. Avrupa ve Amerika karaciğer dernekleri ile ortak toplantılar düzenlenmesi ile bu kongre Dünya Karaciğer Kongresi hüviyetini kazanmıştır”.