İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde Dünya Ruh Sağlığı Haftası sebebiyle Rize Toplum Ruh Sağlığı Merkezi tarafından düzenlenen ‘Farkındalık’ temalı program gerçekleştirildi.

08-10 Ekim Ruh Sağlığı haftası nedeniyle Rize Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Rize Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezinin düzenlediği etkinliğe Rize Valisi Ersin Yazıcı’nın eşi Hanife Yazıcı, Vali Yardımcısı Emre Nebioğlu, İl Sağlık Müdürü Dr.Mustafa Tepe, Rize Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Opr.Dr.Gökhan Demiral, hastane yöneticileri ve halkın katılımıyla gerçekleştirildi.

İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan tören, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Opr.Dr.Gökhan Demiral’ın konuşması, Vali Yardımcısı Emre Nebioğlu’nun, Uzm. Dr. Hatice Alibaşoğlu’nun ve TRSM Sorumlu Hemşiresi Yasemin Kazdal’ın konuşmaları ile devam etti.


Farkındalık temalı program da genel olarak ruh sağlığı ve Toplum Ruh Sağlığı Merkezi eksenli çeşitli konuşmalar yapıldı. Konuşmacılar bir yandan tarih boyunca ruhsal sağlığa verilen öneme dikkat çekerken öte yandan hastalıkların hastalar tarafından nasıl algılandığı, hastaların toplum tarafından nasıl algılandığı, ruhsal hastalığa sahip pek çok insanın nasıl bir damgalanma korkusu yaşadığı ve Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin işlevleri gibi konulara değindiler. Bipolar ve şizofreni hastalarının toplum tarafından yanlış tanındıkları ve bu yüzden yaşadıkları damgalanma korkusuna özellikle değinildi. Bununla bağlantılı olarak toplum ruh sağlığı merkezlerinin bu gibi hastaları topluma kazandırmaya yönelik ve tedavilerinin düzenli olarak yapılmasına yönelik işlevselliği üzerinde duruldu. Ayrıca ruhsal hastalıkların tedavi edilebilir olduğu ve tedavi sonucunda pek çok hastanın kaybettiği işlevselliğin büyük kısmını geri kazanıp daha kaliteli bir yaşam sürdürdüklerinden de bahsedildi. Bu işlevselliği kazandırmak üzere toplum ruh sağlığı merkezlerinde el sanatları, resim yapma, kitap okuma, film izleme gibi çeşitli aktivitelerin yapıldığından da bahsedildi.

Daha sonra TRSM hastalarının yazmış olduğu yazı ve şiirlerin okunması ile devam eden program yine TRSM hastalarının el sanatı ile uğraşan üyelerinin kendi el emeği ürünlerinden oluşan serginin açılışı ile sona erdi.