7 Haziran Genel Seçimleri’nde yüzde 13’lük bir oy oranı ile mecliste temsil hakkı kazanan Halkların Demokratik Partisi (HDP), barajın geçilmesini Şanlıurfa Topçu Meydanı’nda halaylarla kutladı.
Topçu Meydanı’nda halka seslenen Osman Baydemir, halkın ortak paydada buluşma mesajı verdiğini söyledi. Baydemir, şunları kaydetti: “30 yıllık, 40 yıllık çatışma kültüründen, çatışma pratiğinden halklarımız derin acılar yaşadılar. Şimdi Türkiye halkları yepyeni bir sayfayı, yepyeni fırsatı hepimizin önüne koydu. Dolayısıyla halkın vermiş olduğu bu mesaj çok açık ve nettir. Bütün halkların temsilcilerini Türkiye halkı parlamentoya gönderdi. Türkiye halkaları siyasi partilere diyor ki; hepiniz barış için, birlikte yaşamak için ortak paydalarda buluşun mesajını veriyor. Tam bu noktada bu meclis, cumhuriyet tarihinin ilk defa gerçek manada kurucu meclisi, inşa eden meclisi olabilir bunu başarabilir ve bu meclis Türkiye halklarının ertelenmez ihtiyacı olan barışın inşasının görevini sırtlayabilir. Türkiye halklarının acil ihtiyacı olan yeni bir anayasanın oluşumunu sırtlayabilir. Yani bu noktada HDP kurucu meclisin adeta mayası olacaktır.”
HDP’den Şanlıurfa milletvekili seçilen Dilek Öcalan ise, “7 Haziran başarısı sizlerin emeği ile bu günlere geldi. Biz de bu emeğinizi taçlandırarak, bu emeğinize sahip çıkarak tüm ezilen halkların taleplerini meclise taşımak için siz değerli halklarımıza cevap olmaya çalışacağız” dedi.