TRT Haber canlı yayınında geçici ve mevsimlik işçilerin çalışma süreleri, kamuda çalışan işçilere 6772 sayılı kanunla verilen günlük ilave tediyenin Belediye Şirketlerinde çalışan işçilere de verilmesi, EYT, taşeronların kadroya alınması, kadroya alınanların özlük hakları ve ücretler üzerindeki ağır vergi yükünün hafifletilerek yüzde 10 ile sınırlandırılmasına ilişkin talepler konusunda açıklama yapan HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanı MAhmut Arslan; geçici işçilerin mağduriyetinin giderilmesi için çalışmalar yapıldığını ve mevsimlik işçilerin 12 ay çalışabileceği, 12 ay primlerinin ödenebileceği, 12 ay maaşlarını alabilecekleri yeni bir modele ihtiyaç var dedi. 

Mevsimlik ve geçici işçiler konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'le görüştüklerini ve bu yıl sonuna kadar bir çözüm bulunacağını belirten Başkan Arslan: "Geçici işçiler sorunumuz bizim yaklaşık 2007'den bu tarafa belirli aşamalarla çözülerek gelen bir konudur. Daha önceleri herhangi bir süre yoktu. Yılda 3 ay çalışıp 4 ay çalışıp 8 ay çalışamayan, 6 ay çalışıp 6 ay çalışamayan arkadaşlarımız vardı geçici ve mevsimlik. Mevsimlik daha çok Orman Genel Müdürlüğü'nde, ÇAYKUR’da, şeker fabrikalarında, yerel yönetimlerde, benzeri kamu kurumlarında kadro alamayan işçilerin belirli süreyle çalıştırıldığı bir sistemden bahsediyoruz. Bir kısmı mevsimlik, bir kısmı da geçici kadro olmadığı için pek çok kamu kurumunda geçici işçi olarak çalıştırılan arkadaşlarımız da var.

2007 yılında 6 aydan daha az hizmeti olanlar kadro alamadılar. 6 ay ve daha fazla çalışanlar kadro aldılar. 6 ay çalışamadıkları için kadro alamayan arkadaşlarımız oldu, daha sonra yeni işe girenler oldu. Yine geçici mevsimlik olarak onlar da 6 aydan daha fazla çalışmadığı için bir mağduriyet yaşanıyor. Daha önce bu konuda birkaç defa düzenleme yapıldı. Çaykur Genel müdürlüğünde örneğin 6 ay çalışma imkanını elde ettik. Ama 6 ay arkadaşlarımız çalışamıyorlar. Yine Orman Genel Müdürlüğü’nde daha önceden 4 ay, 5 ay çalışma vardı kanun çıktıktan sonra 6 aya çıkartıldı ama daha sonra biz yine sayın Cumhurbaşkanımızın da gayretleriyle bu çalışmaları 9 ay 29 güne kadar çıkartmıştık 2019'da. Ama hala bir yıl çalışamıyorlar bu arkadaşlarımız. Dolayısıyla hem şeker fabrikalarında hem belediyelerde hem ÇAYKUR’da hem de Orman Genel Müdürlüğü’nde çalışan yaklaşık 40.000 üzerindeki arkadaşımızın bu mağduriyetinin giderilmesi için geçen yıl sayın bakanlımızla yaptığımız kamu çerçeve protokolünde bir maddede bununla ilgili düzenleme yaptık. Dedik ki bu yıl sonuna kadar 2022'nin sonuna kadar geçici mevsimlik işçilerin kadro sorunu çözeceğiz. Sayın bakanımızla geçtiğimiz hafta yaptığımız toplantıda bu konuda bir çalışma yapıldığını bütün arkadaşlarımızın 12 ay çalışacak şekilde yeniden bir düzenleme yapılmak istendiğini kendisi TRT'de yaptığı programda açıkladı. Ancak konunun detayları henüz konuşulmuş değil tartışılmış değil. Bakanlık bir çalışma yapıyor, bizim bir talebimiz şu; bu arkadaşlarımız başka bir durumda çalışamıyorlar 6 ay çalışıp 6 ay dışarıda kalan başka bir kurumda çalışamıyor. Çünkü hizmet akitleri devam ediyor.

İkincisi, işsizlik sigortasından yararlanamıyorlar çünkü bunlar işsiz sayılmıyorlar. 6 ay sonra tekrar işe başlayacaklar. Fakat bu arkadaşlarımızın sosyal güvenlik sisteminde ödemesi gereken primler ödenemiyor, bir mağduriyet söz konusu, emeklilik konusunda bir mağduriyet söz konusu ve bu işçiler kamunun ihtiyacı olan yerlerde çalıştırılması imkanı varken çalıştırılamıyor. Örneğin Orman Genel Müdürlüğü’nde 12 ay çalışabilecek iş var. Mevsimler değişti, iklim değişikliğinden dolayı orman yangınları kışın bile çıkmaya başladı. Dolayısıyla kamudaki bu geçici mevsimlik işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için bunların 12 ay çalışabileceği, 12 ay primlerinin ödenebileceği, 12 ay maaşlarını alabilecekleri yeni bir modele ihtiyaç var. Bu model inşallah sayın bakanla yapmış olduğumuz çalışmalarla gerçekleştirmiş olacağız" dedi.