Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, kurum çalışanlarının herhangi bir sendikaya serbestçe üye olabildikleri gibi üyelikten de çıkabileceklerini söyledi.Baikan Türüt yaptığı açıklamada: "Herhangi Bir Sendikaya Üye Olma ve Üyelikten Çekilme Yasayla Güvence Altındadır

4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun 14, 16 ve 18. Maddelerinin Sendikalara üye olmayı ve üyelikten çekilmeyi güvence altına aldığına dikkat çeken Hasan Türüt, “Kamu işvereni kamu görevlileri arasında sendika üyesi olmaları veya olmamaları nedeniyle bir ayırım yapamaz.” Hükmünün ihlal edilmesi halinde fiilin suç teşkil edeceğine vurgu yaptı.

Yetkili Sendika Temsilcileri Baskı Yapıyor

Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, kanun maddelerinde açık ve net hükümler bulunmasına rağmen il ve ilçe müftülüklerinde bazı müftüler, idari işlerde görevli memur, şef, müdür konumunda bulunan yetkili sendika temsilcilerinin, yönetim kurulunda görevli üyelerinin tüm sendikaların üyelerine baskı yaptıklarını belirterek, nasıl baskı yaptıklarını da şu şekilde açıkladı:

İşte Bu Şekilde Baskı Yapılıyor!

1- Memur, Şef ve Müdür konumundaki görevliler yetkili sendikadan istifa eden üyelerin istifa formlarını ve yeni üyelik formlarını işleme koymayarak bekletiyorlar,

2- Sözü edilen görevliler Diyanet Sen’den istifa eden memurları çağırıp ikna yöntemiyle baskı kuruyorlar,

3- Son 6 aydır sendikamıza karşı yoğun üyelik talepleri vardır. Üye sayımız hızla artmaktadır. Bunu gören bazı müftüler, kanaatimizce yetkili sendika ile görüştükten sonra “istifa edenler benim yanıma gelerek istifa edecekler” diyerek baskı oluşturuyorlar.

4- Bazı il ve ilçelerde Diyanet Sen’den istifa ederek sendikamıza üye olanlar veya olmaya çalışanlar, Müftü ve Murakıplar tarafından daha fazla denetime tabi tutularak yıldırma yöntemiyle baskı kuruyorlar.

5- Müftülüklerde çalışan Diyanet Sen temsilcileri, yönetim kurulu üyeleri sendikalarından istifa eden memurlara; “istifa ederseniz işleriniz zorlaşır, atamalarınız zorlaşır, Diyanet Sen iktidarın sendikasıdır, üyemiz olursanız ya da istifa etmezseniz sizi her türlü korur kollarız” gibi bu ve buna benzer ayrımcılık yapmakta ve baskı kurmaktadırlar.

Her Türlü Önlemin Alınması İçin Yetkililerin Dikkatine Sunuyoruz

Yetkili sendika bulunduğu her kurumda amirleri de alet ederek psikolojik baskı yapmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Diyanet İşleri Başkanlığımızın, Müftülüklerin ve alt kademeye kadar her kademedeki görevlilerin dikkatine sunuyoruz. Bu konuda gerekli önlemleri alın. Bu hususlarda önlem alınmadığı takdirde unvanı ve makamı ne olursa olsun tüm il ve ilçe Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunacağız. Sendikamızın üyelerine baskı kuran görevlilerin 4688 Sayılı Yasayı ihlal eden tutum ve davranışlarından vazgeçmeye çağırıyorum. Bu, yetkili sendikaya ve her kademedeki kamu görevlilerine son uyarımızdır.

Diyanet İşleri Başkanlığına Sesleniyorum:

İl ve ilçe Müftülüklerinde görev yapan; idari işlerde çalışan yetkili sendika temsilcilerinin ve yönetim kurulu üyelerinin 4688 Sayılı Yasaya aykırı tutum ve davranışlarının önlenmesini istiyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı ve bağlı teşkilatlarının yasaya aykırı uygulamalar hakkında önlem almaması halinde tüm yasal haklarımızı kullanacağımızın bilinmesini isteriz. 21.03.2019 tarih ve 69 sayılı yazımızda da bu konu hakkında Sayın Başkanlığımızı bilgilendirmiş olmamıza rağmen bugüne kadar bir önlem alınmadığını üzülerek müşahede ediyoruz. Sayın Başkanlığımızın dikkatine sunduğumuz bu hususlardan tüm sendikalar muzdariptir. Söz konusu olan hususlar bir şikâyet değil Sayın Başkanlığımızı bilgilendirme ve önlem alınması noktasında talebimizi içermektedir. Zira kurumumuzda görev yapan hiçbir memurun zarar görmesini istemeyiz ancak üyelerimizin mağdur edilmesine de göz yummayız. Belirttiğimiz hususlar somut delillere dayanmaktadır. Bu nedenlerle Sayın Başkanlığımızın, tüm il ve ilçe müftülüklerini uyararak bu konularda önlem almasını talep ediyoruz."ded,.