Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve hükümetin ortaya koyduğu irade bizi bu noktada cesaretlendiriyor diyen Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan: "Başta geçici ve mevsimlik işçilerin uzun yıllara dayanan kadro sorununun çözümü konusunda ilk kez temennilerin ötesinde bir takvim yaptıklarını belirterek, özellikle geçici ve mevsimlik işçiler dendiği zaman ağırlığını Hak-İş oluşturuyor. Öz Gıda İş Sendikamız Çaykur’da, Öz Orman İş Sendikamız Orman Genel Müdürlüğünde, Hizmet İş Sendikamız belediyelerde bu konunun en büyük muhataplarıdır” dedi.

Orman Genel Müdürlüğü ve Çaykur’da örgütlenirken Hak-İş’e bağlı bütün sendikalarımızla ile birlikte Anadolu’yu karış karış dağ taş gezdiklerini belirten Arslan, “Örgütlenme çalışmalarında dinlediğimiz orman işçileri, “biz bugüne kadar sendikamızı hiç görmedik, yılda sadece 60 gün 45 gün çalışıyoruz. Bize 4 ay çalışma imkânı verin, en azından sosyal güvenlik mevzuatına göre hastanelerde tedavilerimizi yaptırabilecek prim ödemiş olalım” talebinde bulundular. Orman Genel Müdürlüğü ile yaptığımız ilk toplu iş sözleşmemizde, bu arkadaşlarımızın taleplerini içerir mevzuatı da değiştirerek tarihi bir düzenleme yapılmıştır. O güne kadar 6 ay çalışanların hepsi kadro aldı. 6 ay çalışamayanlara da her yıl 6 ay çalışma imkânı getirildi. Ve bugün o arkadaşlarımız 9 ay 29 gün çalışıyorlar. Ama hala yapmamız gerekenler var. 12 ay çalışacakları bir iş yapısı var, iş var ve bu arkadaşlarımızın 12 ay çalışabileceği bir düzenlemeye hakkı var ve bizde bunu almak için var gücümüzle mücadele ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Çaykur Genel Müdürlüğünün kampanya dönemlerinin sınırlı olduğuna dikkat çeken Arslan, “buna rağmen eski genel müdürümüz, bakanımız İmdat Sütlüoğlu’na buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. İstanbul’da yapılan çok çetin geçen müzakere ve mücadele neticesinde Çaykur işçilerinin 6 ay çalışmasını garanti altına alan bir sözleşme imzaladık. Bugün Çaykur’daki, Orman Genel Müdürlüğü’ndeki, Belediyelerdeki arkadaşlarımızın, “Bizim 12 ay çalışabileceğimiz bir modele ihtiyacımız var. Çünkü sosyal güvenlik primlerimizi ödeyemiyoruz. Mevsimlik işçi olduğumuz için işsizlik ödeneğinden yararlanamıyoruz. Burada çalışıyor göründüğümüz için başka kurumlarda çalışmamız yasaklanıyor. Biz bu şartlarda ne zaman emekli olacağız?” Sorusunun haklı bir soru olduğunun farkındayız, onun için hem Çaykur’da hem Orman Genel Müdürlüğünde hem de belediyelerdeki bu uygulamanın artık bitirilmesini istiyoruz. Ve Kamuda artık geçici ve mevsimlik işçi tartışmalarının son bulmasını istiyoruz. Sendikalarımızın da bu konuda konfederasyonumuzla beraber hem çalışanları hem kamuoyunu hem de işverenleri belli bir aşamaya getirebilmek için çaba sarfetmelerini istiyoruz.

Sayın bakanla yaptığımız bütün görüşmeler bu meselenin kökünden çözüleceği şeklinde. Bu yılın sonuna kadar bunların bitirileceği iradesi ortaya konmuştur. Sayın bakanın bu kararlı tutumuna teşekkür ediyorum. İnşallah bu sorunu bu yılın sonunda kökünden çözeceğiz. Sayın bakanım ve hükümetin ortaya koyduğu irade bizi bu noktada cesaretlendiriyor” dedi.