Trabzonspor Divan Başkanı Ali Sürmen, siyasilerin artık kulüplerin dernekler masası kanuna göre yürüyemeyeceğini çok ciddi bir şekilde görmesi gerektiğini belirterek, futbol için bir çözüm üretilecekse sadece kulüp yöneticilerinin değil, kulüp divanlarının da mutlaka sürecin içine dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Sürmen, şike davasının artık siyasi bir süreç olduğunu belirtti.
CHP Trabzon Milletvekili Adayı Avukat Haluk Pekşen, beraberinde milletvekili adayı Murat Özçilingir, il başkanı Güzide Uzun ve partililerle birlikte Trabzonspor Divan Başkanı Ali Sürmen’i ve yönetim kurulunu ziyaret etti.
"FUTBOL TAKIMLARI İÇİN ÖZEL BİR YASA DÜZENLENMELİ"
Sürmen, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, siyasilerin artık kulüplerin dernekler masası kanununa göre yürümeyeceğini çok ciddi bir şekilde görmesi gerektiğini belirterek, “Bu konular mutlaka konuşuluyor ama yapılmıyor. Futbol takımları için özel bir yasa düzenlenmeli. Futbol kulüpleri dernekler kanunu kapsamında kaldığı sürece bir tarafta şirketler var bir tarafta dernek, dernek üyeleri şirket hesaplarını denetlediğini zannediyor ama aslında denetleyemiyor. Tüzüğe göre dernek üyelerinin harcama yetkesi yok diyor ama neye göre dernek bütçesine göre. Oysa şirkte harcamalarında istenilen harcamalar şirket yönetim kurulu kararlarıyla yapılıyor. Bütün kulüpler için geçerli olan bu hassasiyetin önümüzdeki dönemde mecliste giderilmesi gerektiği kanaatindeyiz" dedi.
"DİVAN KURULLARI SÜRECE DAHİL EDİLMELİ"
Sürmen, kulüp yöneticilerinin seçim kaygısı taşıdıklarını ifade ederek, “Bu da doğaldır .Kongrede yöneticiliğe talip olup seçilenler, seçildikten sonra o koltukta oturmak isteyen yöneticiler bu kaygıyla ve taraftar kitlelerinin hesap bilmez talepleriyle bütçeyi aşan transferler yapabiliyor. Kulüp başkanları genellikle aynı tavada olduklarından başarısızlığı örtmek için zaman zaman birbirleriyle dalaşıyorlar. Bu hem spor kamuoyu için olumlu bir tablo değildir hem de gerçekçi değildir. Futbol için çözüm üretilecekse bu sadece kulüpler ve yöneticileriyle değil, daha relaks daha tecrübeli ve seçilme derdi olmayan kulüp divanlarının mutlaka bu olayın içine çekilmesi lazım. Buradaki amaç yönetmek değildir. Asla hiçbir divan, kulübü yönetmeye talip olmaz. Ama kulüp yöneticilerinden daha çok canı acır. Çünkü divanda 25 yılını doldurmuş üyeler vardır. Eski yöneticiler ve başkanlar vardır. O nedenle çözüm önerileri üretilirken sadece kulüp yöneticileriyle konuşarak değil, divan kurullarının çözüm önerilerinde daha ön plana çıkarılması gerektiği kanaatindeyim" diye konuştu.
ŞİKE KONUSU
Sürmen, şike konusu içinde olan biri isim olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:
“O dava bitmiştir. Bundan sonra siyasidir. Yargılanmanın yeniden yapılması da siyasidir, kupanın verilmeyişi de. Bu tartışmasız bir olaydır. Şike sürecinde bizim bütün siyasi partilerden şikayetimiz vardı. Parti ayrımı yapmıyorum."
PEKŞEN: “TRABZONSPOR BİRİLERİNİN KENARA İTEBİLECEĞİ BİR KULÜP DEĞİLDİR”
CHP Trabzon Milletvekili Adayı Avukat Haluk Pekşen ise profesyonel futbol kulüplerinin kulüp tüzükleriyle ilgili sunacakları yasa tasarısını ve hazırladıkları önerinin takipçisi olacağını belirterek, “Parlamentoda çok sayıda yasanın hazırlanmasında emeği olan bir hukukçuyum. Profesyonel futbolun bir yasal düzenlemeyle yeniden tanımlanması doğru bir mantık. Dernekler kanunu ile bu işin yetip yetmediği, medeni kanundan buna atıf yapıldığı başka bir kanunda, TFF kanunundan da taşımalar yapıldığını biliyorum. Tamamı yeniden gözden geçirilip bu işe uygun bir düzenleme gerektiği fikri benim de kafama yatıyor. Tabi bu konuda profesyonel futbol kulüpleri nasıl bir hazırlık yaparlar. Bir dönem kulüpler birliğinde hukuk kurulunda görev yaptım. O dönemde bunu düşünmüştük ama çok yol alamadık. Trabzonspor öncülüğünde diğer kulüplerin de profesyonel futbol kulüplerini yeniden tanımlamak gerek. Yeniden düzenlemeyle ilgili bir çalışmaya ben de seve seve destek veririm. Partim adına da bunu takip ederim" değerlendirmesinde bulundu.
"TRABZONSPOR’UN HAKKI TESLİM EDİLMEMİŞTİR"
Pekşen, şike konusunda Trabzonspor’un yeteri kadar ağırlığının koyulmadığını vurgulayarak, “Ama yalnızca Trabzonspor ağırlığının ve hukukun korunmadığı düşüncesinde değilim. Trabzonspor’un iktidar nezdinde de hak ettiği yerde olmadığının farkındayım. Trabzonspor öyle birilerinin kenara itebileceği bir kulüp değildir. Şike adil bir yargılanma sürecinden geçmemiştir. Trabzonspor’un hakkı teslim edilmemiştir. Şike hukuki bir kılıfla geçiştirilmeye çalışılır ama toplumun vicdanında yara kanamış ve devam ediyor. Hak yerine gelmediği sürece de o yara kanamaya devam edecektir. Bu konuda da üzerimize düşen ne varsa onları da yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.