Yönetim kurulu toplantısı ÇAYKUR Genel Müdür / Ulusal Çay Konseyi Başkanı İmdat Sütlüoğlu başkanlığında ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Erdoğan, yönetim kurulu üyeleri Resul Okumuş, Nevzat Paliç, Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Erdal Saral, Dilaver Demir ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcisi Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımsı Muharrem Selçuk’ un katılımıyla gerçekleştirildi.

 
Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından 2015 yılı yaş çay sezonunun genel değerlendirilmesi yapıldı.

 
Rize Ziraat Odası Başkanı / Ulusal Çay Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Nevzat Paliç 2015 yılı yaş çay sezonu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

 

‘2015 yılı yaş çay sezonunun başlangıcı, 2015 yılı seçimlerine denk geldiği için çay sektöründe bir takım aksaklıklar meydana gelmiştir. Bunun en önemli sebebi üreticinin seçimden dolayı çayını erken toplayıp çok kısa bir zaman aralığı içerisinde çayını satmaya kalkışmasından yaşanmıştır’ dedi.

 

‘Bazı özel sektör firmaları yaş çay fiyatını geç açıklıyor’

 

Paliç: ‘Özel sektör firmalarının yaş çay alım fiyatlarını, en az 2-3 gün öncesinden, üreticiye ödeyeceği bedeli üreticinin bilgilendirmesi konusunda daha hassas davranmaları gerektiğini’ ifade etti.

           

Of Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı / ÇAYSİAD Başkanı Erdal Saral: ‘Son 3 yıldır çay sektöründe fiyat ve kalite olarak müstahsilin en iyi dönemini yaşadığını söyledi. 2015 yılı yaş çay döneminde çay alımıyla ilgili ÇAYKUR’ un üreticiyi bilgilendirmesine rağmen, çay üreticisinin ÇAYKUR’ un açıklamalarını tam olarak uygulamamasından dolayı bir takım aksaklıkların meydana geldiğini söyledi’.

 

 Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu ise ‘2015 yılı yaş çay alımında seçim tarihinin çay sezonuna denk gelmesiyle üreticinin çay toplamasında aceleci davrandığını ifade etti’.

 

İmdat Sütlüoğlu 2015 yılı yaş çay sezonunun birinci sürgün ile ilgili bir takım değerlendirmelerde bulundu.

 

‘Kapasite artışıyla amacımız yaş çay fiyatıyla oynanmasını engellemektir’

 

Sütlüoğlu: ‘ÇAYKUR olarak dönüm başına yaş çay alım kotasını ilk kez 450 kiloya yükselttiğini belirterek, önemli bir kapasite artışı gerçekleştirdiğini ifade etti. Yapmış olduğu basın açıklamalarıyla çay üreticilerine seslendiklerini belirten Sütlüoğlu: yaş çayın özel sektör işletmelerine düşük fiyatta satılmaması çağrısında bulunduklarını ifade etti. Kapasite artışına giderek üreticinin mağdur olmamasını amaçladıklarını’ söyledi.

 

‘Çay üreticimiz çiftçi gibi davranmıyor’

‘Çay üreticimizin çiftçi gibi davranmayıp 2-3 günde çay toplaması ve söylediklerimizi dikkate almamaları çay sektöründeki sıkıntının temel kaynağını oluşturmaktadır’ dedi.

 

‘Randevulu sistem aile düzenini koruyor’

‘Çay sektörüne getirmiş olduğumuz randevulu sistem sayesinde çay üreticisinin aile düzeni bozulmamış oluyor. Randevulu sistemin ana kriterlerinden biride aile düzenini korumaktı. Gurbetçi vatandaşlarımızın randevulu sistemi tam olarak uygulaması çaya olan değeri artırır’ diye ifade etti.

 

Rize Ticaret Borsası / Ulusal Çay Konseyi Başkan Yardımcı Mehmet Erdoğan 2015 yılı yaş çay sezonuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

 

‘Yaş çayda peşin alım fiyatları çok düşük seviyelerde olmamıştır’

 

‘Bu yıl çay üreticisinin, tarlaya geç girmesine rağmen özel sektörde atıl olan fabrikalar dahi bu süreçte devreye girmiş bulunmaktadır. Bazı özel sektör çay firmaları dışında yaş çayda peşin alım fiyatları çok düşük seviyelerde olmamıştır. Böylece yaş çayda fiyat istikrarı korunmuştur’ dedi.

 

‘Birinci sürgün çayı ideal bir çay olmuştur’

 

‘Birinci sürgün yaş çayın ekstrat değerleri laboratuvar analiz sonuçlarına göre 33-34 ekstrat aralıklarında olup yavaşça selüloz miktarı arttıkça ekstrat değerinin 30 civarlarına indiği ve en son olarak 34 ekstrat değerine ulaştığını ifade etmiştir. Erdoğan: 2015 yılının birinci sürgün çayının tadının gayet hoş içilebilir bir çay olduğunu ve birinci sürgün yaş çay döneminde özel sektör ve ÇAYKUR’ un tahminen toplam 400-430 bin ton arası yaş çay alındığını’ ifade etmiştir.

 

Ulusal Çay Konseyinden yapılan açıklamaya göre, Türkiye çay İçiyor Ulusal fotoğraf yarışmasının sergi ve ödül töreninin Ramazan ayı içerisinde Rize de yapılacağı belirtildi. Dereceye giren ilk üç yarışmacının sergi ve ödül töreni için ilimize davet edileceği ifade edildi.