Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Gönüllü Sağlık Ekibinin bölge tatbikatı Muğla’nın Dalaman ilçesinde yapıldı. Tatbikatta canlandırılan senaryo gerçeği aratmadı.
UMKE Gönüllü Sağlık Ekibi tarafından Muğla-Fethiye Karayolu’nda senorya gereği 8 aracın zincirleme kazası sonunda Muğla’dan 50, Denizli’den 5, Aydından 5 olmak üzere toplam 60 UMKE personeli, 15 112 Personeli, 5 İtfaiye, 5 Afad, 3 Emniyet, 3 Jandarma, 5 AKUT Personelinin ve İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı Trafik Ekiplerinin katılımıyla Dalaman İlçesi’nde gerçekleştirildi.
Yapılan tatbikatta senoryo gereği, olayda 10 ağır yaralı, 4 hafif yaralı ve 3 kişide ölmüş olarak tespit edilmiş olup, İtfaiye Ekibi çıkan araç yangınına söndürme çalışması şaparken, Sağlık Personeli de araçlarda bulunan yaralıları yerinde müdahale edip, olay yerindeki ambulanslara taşıdılar.
Yapılan Tatbikat Senaryosu ile ilgi bilgi veren Muğla İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin; “Muğla İl Sağlık Müdürlüğü olarak gerçekleştirdiğimiz Muğla’nın Dalaman Bölgesi’nde gerçekleştirdiğimiz bu tatbikatta Muğla Aydın ve Denizli Ekiplerinin katıldığı ve aynı zamanda ve personelimizin olduğu ve AFAT temsilcilerinin olduğu, Emniyet Müdürlüğü Personeli, Jandarma Mensuplarının ve itfaiye mensuplarının olduğu büyük bir tatbikatı gerçekleştirdik. Bu tatbikatlarda temel amacımız; Sağlık Bakanlığının bütün Avrupa’da kurulan ve yaklaşık 5 bin kişilik gönüllü sağlık ordusunun vermiş olduğu sahadaki etkin hizmeti yerinde izlemektir. Gerçekten de baktığımız zaman Avrupa’nın gönüllü Medikal anlamda kurtarma ekibi olarak Sağlık Bakanlığı olarak sahibiz. Bizlerde Muğla’da 86 personel ile hizmet vermekteyiz. Özellikle olağan üstü durumlarda, afet durumlarında bu ekiplerimizin sürekli olarak hizmete hazır halde olduğunu görmek, yine bu arkadaşlarımızın bilgi ve deneyimlerini ve yeni katılan arkadaşlarımızın gerekse Aydın ve Denizli Bölgelerinin iş birliği içinde ve yine olağan üstü durumlarda nasıl bir koordinasyon içerisinde ve iş birliği içinde olduğumuzu göstermek açısından böyle bir tatbikatı ikinci olarak Dalaman Bölgemizde yapıyoruz. İnşallah bu tatbikatların birlikte Allah bu Devleti ve bu milleti herhangi bir zeval vermesin. Bunlar hayatın içerisinde var olan durumda ya da herhangi bir afet durumunda ve bunlar olmadan, olası kazalarda ve buradaki senoryamız gereği 8 tane aracın bir arada zincirleme kaza yapması ve bu gibi durumlarda ekiplerimizin hazır olmasına ve diğer kuruluşlarla iş birliği içeresinde müdahalelerde en etkili şekilde gerçekleştirmesini istiyoruz. Bu kapsamda bu gün burada toplamda 68 tane personelimizin, gerek AFAT, gerek Emniyet Müdürlüğümüzün, İtfaiye ve jandarma’nın da katıldığı 18 tane aracın yine bu tatbikatı dahil olduğu bir tatbikat gerçekleştirmiş olduk. Bu kapsamda ben burada ev sahipliği yapan, misafirperliğe gösteren başta Dalaman Kaymakamımıza, Dalaman Belediye Başkanımıza ve işbirliği içinde olduğumuz bütün kuruluşlara bir kez daha huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İnşallah kazasız, belasız 2015 yılı geçirilmesi ve bundan sonrada Rabbim memleketimizi her türlü doğal afeti, her türlü kazayı uzak tutar. Hepinize teşekkür ediyorum.”diye bilgi verdi.
Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz ise; “ Dalaman’da böyle bir tatbikat gerçekleştirilmesi bizi gerçekten mutlu etmiştir. Bizde elimizden geleni yapıyoruz ve yapmağa da devam edeceğiz. Afetler insanları sıkıntıya sokan birimlerdir. Bunların olmamasını temenni ediyorum. Dalaman’a terçih ettiğiniz için Sağlık Bakanlığına ve sizleri teşükkür ediyorum.”dedi.
Yapılan tatbikatın son konuşmasını yapan Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek’te; “ Sağlık Bakanlığını gönüllü görevlilerinden oluşan UMKE Ekibi tarafından büyük bir tatbikat gerçekleştirildi. Öncelikle hepinize hoş geldiniz derken bu etkinliğin ilçemizde olması da bizim içinde ayrıca önemli; bu şekilde UMKE konusunda halkımız bilinçlenecek, hemde UMKE’nin buradaki tatbikatını bütün kurumlar olarak izledik. Doğal afetlerin olması hayatımızın bir gerçeğidir. Bu anlamda her zaman buna hazırlıklı olmamız gerekmektedir. Kazaların önlenmesi ayrıca UMKE’nin Avrupa’nın en büyüğü olduğunu öğrendik. Bu bu tatbikatın seçilmesinde ve bu tatbikatın icrasında Sağlık Müdürlüğüne ve personeline teşekkür ediyorum” dedi.