Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı ve Bartın Gazeteciler Derneği Başkanı Başkanı Güngör Yavuzaslan, Şanlıurfa’da yapılan Gazeteciler Konfederasyonu’nun 3. Başkanlar Kurulu toplantısında Bartın’ı temsil etti.
Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı ve Bartın Gazeteciler Derneği Başkanı Başkanı Güngör Yavuzaslan, Gazeteciler Konfederasyonu’nun 3. Başkanlar Kurulu toplantısına katıldı. Güneydoğu Gazeteciler Federasyonu ve Şanlıurfa Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde Şanlıurfa’da gerçekleştirilen toplantının ardından değerlendirmede bulunan Yavuzaslan, alınan kararları paylaştı.
Yavuzaslan şöyle konuştu:
’Toplantı sonucunda, kamuoyuna duyurulması kararlaştırılan konular belirlendi. Halkın gerçekleri öğrenme, haber alma ve bilgi edinme hakkı olan basın özgürlüğünün önemine dikkat çekilen Başkanlar Kurulu’nda, insan haklarını temel alan gelişmiş demokrasilerin olmazsa olmazlarının; Şeffaflık, toplumun bilgi edinme hakkı ve basın özgürlüğü olduğu ifade edildi. Basın özgürlüğünün sadece basın kuruluşlarının ya da gazetecilerin özgürlüğü olmadığına işaret edilerek, bu bağlamda basın özgürlüğünün, halkın haber alma özgürlüğü olduğu ve demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğu belirtildi.’
"KURALSIZLIKLARA DİKKAT ÇEKİLDİ"
Gazetecilik mesleğinin öneminede vurgu yapıldığını anlatan Yavuzaslan şöyle devam etti:
"Gazete, televizyon, dergi, radyo, haber ajansı, internet-elektronik yayıncılığı kapsayan medya sektöründe, basın meslek ve etik ilkelerine uymayan kişilerin boy gösterdiğine de dikkat çekilerek; isteyen herkesin, eğitimine, bilgi birikimine bakılmaksızın habercilik yapabildiği vurgulandı. Günümüz Türkiye’sinde basın sektöründe yaşanan sorunların en büyük nedeninin bu kuralsızlık olduğuna dikkat çekilerek, gerçek gazeteciliğin eğitim ve bilgi gerektirmesine karşın, mesleğin, isteyen herkesin kuralsızca yapabileceği bir iş durumuna düştüğü ifade edildi. Bu sorunun çözümü için, basın sektörünün, avukatlık, doktorluk, mühendislik veya mali müşavirlik gibi mesleki standartlara sahip olması gerektiğine, mesleki düzenlemeye gidilme ihtiyacı olduğuna vurgu yapıldı. Siirt ve Edirne’de yapılan Gazeteciler Konfederasyonu Başkanlar Kurulu toplantılarında da belirtildiği gibi; Basın Özgürlüğü, basın kuruluşlarında ve meslek örgütlerinde kurumsallaşma, basın ahlakı, çalışma koşulları, mesleki eğitim ve sarı basın kartı olmayan gazetecilerin yıpranma hakkından faydalanamaması başta olmak üzere, birçok sorun için kalıcı çözümler üretme kararlılığı üzerinde duruldu. Sorunların takipçisi olunmaya devam edileceği iradesi ortaya konuldu. Gazeteciler Konfederasyonu’nun içinde bulunduğumuz seçim sürecinde de, siyaset üstü, tarafsız ve tüm meslektaşlarını kucaklayıcı bir anlayış içinde yola çıktığına yeniden vurgu yapılarak, bu ilkenin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiği konusunda fikir birliğine varıldı."