Odunpazarı Belediyesi tarafından kurulan ve Başkanı Av. Kazım Kurt’un büyük önem verdiği Zeytindalı Çocuk Merkezi’nin kısa süre içerisinde bölge halkının vazgeçilmezleri arasına girdiği belirtildi.
Yapılan açıklamaya göre, 3 bölümden oluşan ve çocuklara oyuncak kütüphanesi, satranç kulübü ve çocuk kütüphanesi hizmeti sunan merkezde tüm hizmetler ücretsiz sunuluyor. Çocukların, öğretmenler eşliğinde, sosyalleşmelerine ve gelişimlerine katkı sağlayacak bir program uygulayan merkez, kısa sürede büyük ilgi gördü. Oyuncak kütüphanesinde uzman çocuk gelişimcilerin takibinde birlikte oynamayı ve paylaşmayı öğrenen çocuklar, özgürlük, eşitlik, barış, umut, dostluk gibi evrensel insani değerleri temel alan eğitim programları ile önemli değerler kazanıyor. Her gün ortalama 30 çocuğun faydalandığı oyuncak kütüphanesinin kayıtlı üye sayısının 86 olduğunu kaydeden merkez yetkilileri, üye sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekti. Çocuk merkezli yaklaşımla çocukları yetişkinlerle eşit haklara sahip bireyler olarak kabul eden merkez, her çocuğun bireysel özelliklerini dikkate alan; onların eleştirel düşünme becerilerini destekleyen, “öğretmekten çok öğrenmeyi öğreten” ve çocukların bundan keyif almalarını sağlayan sistemiyle dikkat çekiyor.
ÖĞLEN ÇOCUK GRUBU
Eskişehir’de ilk kez uygulanan öğlen çocuk gurubu hizmeti ise Zeytindalı’nın önemli projeleri arasında yer alıyor. Ev kadınlarının kendilerine zaman ayırmalarına ve toplumsal yaşamda var olmalarına katkı sağlamak amacıyla 13.00-16.00 saatleri arasında, “Öğlen Çocuk Grupları” oluşturulan merkezde, öğlen grubuna gelen çocuklara; kendi yaşıtları ile bir arada olacakları, aynı zamanda toplumda var olan kuralları öğrenebilecekleri, yaşama ve oyun alanlarında keyifli vakit geçirebilecekleri bir ortam sunuluyor. Çocukların küçük yaşta okuma alışkanlığı kazanması için de çalışmalar gerçekleştiren Zeytindalı, bu kapsamında kitap okuma saatleri ile anne ve babaların çocuklarıyla birlikte kütüphane ortamında kitap okumasına imkan sağlıyor. Zeytindalı Çocuk Merkezi içinde yer alan Atiye Aykanat Çocuk Kütüphanesine gelen çocuklar, anne ve babaları ile birlikte 45 dakika süre ile istedikleri kitabı birlikte okuma fırsatı yakalıyor.
ÜCRETSİZ SATRANÇ EĞİTİMİ
Merkezi içerisinde yer alan Satranç Kulübünde çocuklara ücretsiz satranç eğitimi veren Zeytindalı Çocuk Merkezi, halen 24 öğrenciye eğitim veriyor. Satranç eğitimleri için kayıtların devam ettiğini belirten yetkililer, okulların kapanmasıyla birlikte yeni sınıfların açılacağını belirtti. Çocuklara, gelecekte gerekli olacak öğrenme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacak hizmet programlarının yanı sıra ailelere bilgi ve destek sağlayacak bir rehberlik hizmeti sunduklarını da kaydeden merkez yetkilileri; “Ailelerin, yaşam tarzları ve kişisel değerleri doğrultusunda kendi seçenekleri ve kaynaklarının belirlenmesinde yardım ve destek alma hakkına sahip olduğunu düşünüyoruz ve bu kapsamda destek sağlıyoruz” diye belirttiler.
ÇOCUKLAR GELECEĞİMİZDİR!
Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, amaçlarının çocukların kişisel gelişimine katkı sağlamak olduğunu söyledi. Kurt, merkeze olan ilgiden oldukça memnun olduğunu kaydetti. Planlanan faaliyetlerle çocukların; yeni fikirler keşfetmesine, sorunları çözme becerilerinin gelişmesine, dil ve kavramlar üzerinde hâkimiyet kurmasına katkı sağladıklarını altını çizerek vurgulayan Başkan Kurt, tüm çocukları Odunpazarı Belediyesi Zeytindalı Çocuk Merkezine davet etti.
Odunpazarı Belediyesi Zeytindalı Çocuk Merkezinin Odunpazarı turizmine de katkı sağladığını vurgulayan Başkan Kurt, “Odunpazarı’nı ziyaret eden turistler, çocuklarını belirli sürelerle merkezimize bırakıyor. Çocuklar zamanlarını kitap ve oyuncaklar arasında keyifli bir şekilde geçirirken, aileleri Odunpazarı’nın eşsiz güzellikteki tarihi değerlerini gezme imkanı yakalıyor” dedi.