Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şubesi tarafından yapılan açıklmada üreticilerin gübrelemeyi bu yıl 1. sürgünden sonra yapılmasının hem biki açısından hemde insanların sağlığı açısından önemli olduğu vurgulandı Yapılan açıklamada : "Dünya ve ülkemizde etkili olan yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını sebebiyle her alanda olduğu gibi tarımsal alanda da tedbirler alınması salgının yayılma hızını azaltmada etkili olacaktır.

Bu minvalde yaklaşan ve hatta yapılmakta olan tarımsal etkinliklerimizin başında gelen gübreleme uygulaması ile ilgili aşağıda bahsedilen öneri virüs ve salgın hastalığın yayılma hızı üzerine etkili olacağı düşünülmektedir.

Yoğun olarak büyük şehirlerde yaşayan üreticilerimiz 1. Sürgün öncesi (Mart-Nisan) döneminde gübre vermek üzere çay tarımının yapıldığı illerimize dönmektedir. Gübreleme işinin 1. Sürgün akabinde yapılması uygulaması ile müstahsillerin seyahatlerinin geciktirilerek evde kalma süresinin uzatılmasıyla salgından korunmaları hedeflenmektedir.

Çay bitkisinin 2019 Eylül ayından beri dinlenen, yağmur ve kar yağışları ile yumuşayan topraktan 1. Sürgün dönemi için yeterli bitki besin elementlerini alabilecektir. 2020 yılı 1. Sürgün hasadının hemen akabinde ( mümkünse hasat günü ile ) gübre verilmesi ile daha kaliteli ve verimli bir 2. ve 3. Sürgün alınarak toplam verim ve kalitenin aynı seviyede kalacağı değerlendirilmektedir" denildi.