Plevne Zaferi’nin mimarı Gazi Osman Paşa, vefatının 115’inci yılında kendi adının verildiği Gaziosmanpaşa’da düzenlenen özel programla anıldı.
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Plevne’de verdiği destansı mücadeleyle adını tarihe altın harflerle yazdıran komutanlarından Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa, vefatının 115’inci yılında anıldı. Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen anma etkinliğinde, tarihi şahsiyetin başarılarına yer verildi. Gaziosmanpaşa Meydanı’nda gerçekleştirilen anma programına katılan vatandaşlar usta oyuncu Ahmet Yenilmez ve ekibinin canlandırdığı tiyatro gösterisini ilgiyle izledi.
Tarihçi-Yazar Yavuz Bahadıroğlu ise yaptığı sunumda Plevne zaferi ve Gazi Osman Paşa hakkında vatandaşları bilgilendirdi. Bahadıroğlu, “İngiliz, Amerika, İsrail projeleri bu vatanda geçit bulamayacak çünkü Osman Gazi’ler 115 yıl sonra bile anılıyor. Yani tarihin geleceğe mesaj vermek, kendini okutmak ve anlatmak gibi kötü bir huyu var” dedi.
“O RUHUNU BURADA MİLLETÇE YAŞAMAK İSTEDİK”
Gazi Osman Paşa’nın kazandığı başarıların gelecek nesillere aktarılması noktasında çaba sarf ettiklerini belirten Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, “İlçemizin adını taşıdığı değerli büyük komutanı ölümünden 115 yıl geçmiş olmasına rağmen burada çok daha büyük bir coşkuyla ve heyecanla milletçe anmak bizleri gururlandırıyor. Kuşkusuz böyle insanlar kolay yetişmiyor. Milletçe daha çok ihtiyaç duyduğumuz, birlikte beraberce bir güç oluşturmaya, Gazi Osman Paşa’nın 115 yıl önce kaybettiğimiz o ruhunu burada milletçe yaşamak istedik. Tıpkı Çanakkale Savaşı’nda İstiklal Savaşı’nda olduğu gibi, o günkü şehitlerimizi anmak adına olduğu gibi bu duyguyu paylaşmak istedik. Birlik ve beraberliğe daha çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde manevi yönden de halkımızla bunu paylaşmak istedik. İlçemizin böyle güzel bir isimle anılmasını milletçe burada yad ettik. Dün de mezarı başında özellikle Tokatlı hemşerilerimizle birlikte andık. Biz bu ruhu 115 yıl nasıl unutmadıysak bundan sonra da yıllar boyu unutturmayacağız ve gelecek nesillere de ulaştırmak adına sorumluluk addediyoruz” şeklinde konuştu.
“ÜMİTSİZLİĞİN HAT SAFHADA OLDUĞU PLEVNE’DE DESTAN YAZILDI”
Sahnelen oyunda Gazi Osman Paşa’yı canlandıran ünlü oyuncu Ahmet Yenilmez, “Hassas bir dönem yaşadığımız bu günlerde Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Her zaman faaliyet yaparsınız ama bazı anlar vardır o anlarda öyle faaliyetler yapmalısınız ki milleti yaşamış olduğu o zaman itibariyle daha farklı duygulara sevk etsin. Çok enteresan şeyler yaşıyoruz bu durumlar insanımızı zaman zaman ümitsizliğe düşürüyor. İşte ümitsizliğin en hat safhada olduğu Plevne’de 93 Harbi içerisinde bir destan yazıldı. O dönemlerden ders çıkararak bugün daha güçlü bir Türkiye olarak bu günübirlik üzerimizde oynanan oyunları nasıl def edeceğimizi, o kadarda abartmamamız gerektiğini, birbirimize kenetlenmemiz gerektiğini hatırlamak için bence bu faaliyet yapıldı” şeklinde konuştu.
Gaziosmanpaşa Meydanı’nda gerçekleştirilen törenin ardından şehitler için dua okundu.