Kutlu Doğum Haftası dolayısıyla Küçükçekmece Belediyesi tarafından düzenlenen “Kutsala Yolculuk Kâbe-i Muazzama” sergisi 25 Nisan Cumartesi Küçükçekmecelilerle buluşuyor.
Küçükçekmece Belediyesi, Cennet Kültür ve Sanat Merkezi (CKSM) Sergi Salonu’nda Kutlu Doğum Haftası’nda hac ve özellikle Kâbe üzerine kurgulanmış özel bir sergi düzenliyor. Pek çok özel koleksiyondan bu sergi için ödünç alınan eserlerin bazıları ilk kez izleyici karşısına çıkıyor.
Kutsala Yolculuk “Kâbe-i Muazzama” başlıklı sergide, ibadet olan hac yolculuğu anlatılıyor. Sergi, gerek bu yolculuk hikayesi gerekse İslam’ın beş şartından biri olan hac görevine dünyanın pek çok bölgesinden katılan Müslümanların ya da onları gözlemleyenlerden günümüze kalmış belge, fotoğraf, kartpostal gibi malzemelerle kayıt altına aldıkları belgesel aktarımlardan yola çıkılarak hazırlandı. Çeşitli dönemlerde elle ya da çeşitli baskı araç gereçleriyle hazırlanmış haritalar, taş baskılar, Kâbe örtüleri, resimler ve Hilye-i Şerif’lerle artık bir yolculuğun kayıt altına alınan dokümantasyonunun ötesinde bu yolculuğa atıfta bulunan sanat çalışmaları bu sergi için bir araya geldi. Türkiye’de bu konu üzerine düzenlenmiş en kapsamlı çalışma olan bu sergi çeşitli koleksiyonlardan ödünç alınan eserlerle hazırlandı.
Kâbe konusu üzerine odaklanan sergi, geçmişten günümüze konu edilen sanat eserleri, tarihi obje ve belgeler, günümüz sanatçılarının ürettikleri çalışmalar sergilenecek. Pek çok koleksiyondan sergi için ödünç alınan eserler 25 Nisan Cumartesi günü Cennet Kültür ve Sanat Merkezi (CKSM) Sergi Salonu’nda izleyici karşısına çıkacak.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Tarihsel kökeni Hz. İbrahim’e dayanan ve önemli tarihi geçmişi olan hac, İslam dininin, beş temel şartından biridir. Bu esaslardan şehadet (tanıklık) inançla ilgiliyken, namaz, oruç, zekat ve hac, ibadetle ilgilidir. Sağlık ve servet yönünden imkanı olan Müslümanlara ömürde bir defa haccetmek farzdır. Ömürde bir defa yapılması yeterli olmasının yanı sıra haccı günlük hayat içerisinde yapılan diğer ibadetlerden ayıran en büyük özellik, bir yolculukla gerçekleşebiliyor olmasıdır. Sözlük manası ’gitmek, büyük bir işe yönelmek’ veya ’kastetmek, ziyaret etmek’ olan hac, kutsal bir yolculuk ya da başka bir deyişle İslam dininin peygamberine yapılan ziyarettir. Dünyanın her köşesinden milyonlarca Müslüman, İslam dininin doğum yeri olan Mekke’de Allah’ın evi olarak kabul edilen Kâbe’yi ziyaret etmek, belirli bir tarihte diğer hacı adaylarıyla Arafat’ta toplanmak ve o andan itibaren isimlerinin önüne ’hacı’ unvanını alarak Medine’de Hz. Muhammed’in (s.a.v.) mübarek kabrini ziyaret etmek için her sene yakınlarını, evlerini ve işlerini geride bırakıp yolculuk ederler. Görünüşte bedeni gerçekte ise manevi bir seyahat olan hac, asla sıradan, turistik bir gezi değil tam anlamıyla bir ibadettir. Her ibadet gibi kişinin manen arınmasına, nefsten olgunlaşmasına vesile olur; sadece Yaratan’la olan ilişkisini değil, diğer yaratılanlarla olan ilişkilerini de belirler” denildi.