Miniklere engelli sporlarını sevdirmek ve engellilerin karşılaştıkları zorlukları anlatmak amacıyla “Paralimpik Okul Günleri” etkinliği düzenlendi.
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi ve Özel Marmara Evleri İhlas Ortaokulu işbirliği ile düzenlenen “Paralimpik Okul Günleri” etkinliğine 250 ortaokul öğrencisi katıldı. Milli Paralimpik Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri İbrahim Gümüşdal, İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Kazaz ve Milli Paralimpik Komitesi üyelerinin katıldığı etkinlikte 5. ve 6. sınıf öğrencisi miniklere engelli sporlarını sevdirmek ve engellilerin karşılaştıkları zorlukları anlatmak amacıyla çeşitli yarışmalar düzenlendi. Etkinlik öncesinde öğrencilerin paralimpik hakkında ne kadar bilinçli olduklarını ölçmek amacıyla, etkinlik sonrasında ise programdan ne kadar fayda sağladıklarını ölçmek amacıyla paralimpik sporlar üzerine testler yapıldı.
KAZAZ: "ONLARI ANLAYABİLMEMİZ LAZIM"
“Amacımız toplumda önemli bir yer tutan, bazı özellikleriyle engelli olan vatandaşlarımızın daha yaşanılır bir ortamda hayatlarını sürdürmeleridir” diyen İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Kazaz, “Engelli vatandaşların iç huzurları var. Sadece başkalarının onlara olan bakış açılarını değiştirmeleri lazım. Onları anlayabilmemiz lazım. Mühendislerimizin, müteahhitlerimizin, mimarlarımızın ve belediye başkanlarımızın onlara daha iyi bir şehir sunmaları için çabalamamız lazım. Şu anda burada bilinçlendirdiğimiz gençlerin içinde de zaten geleceğin belediye başkanları ve başbakanları var” dedi.
GÜMÜŞDAL: "TÜM ÜLKEYE YAYILMA EĞİLİMİNDE OLAN BİR PROGRAM"
Çocuklara engelli vatandaşların karşılaştıkları zorlukları anlatmak için buluştuklarını belirten Milli Paralimpik Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri İbrahim Gümüşdal, “Çünkü gelecek onların elinde. Bugünkü engellilerin karşılaştıkları sorunları şimdiden görüp, ileride meslek yaşantılarında bu zorlukları bertaraf etmelerini kolaylaştırıyoruz. Paralimpik okul günlerinin esas amacı, toplumda engelli kavramının bir eşitlik ilkesi halinde engelliğinin fark edilmesi açısından önemli olduğunu vurgulamaktır. Bu etkinlik Türkiye Paralimpik Komitesi’nin geliştirdiği Milli Eğitim Bakanlığı’nca onaylanmış Türkiye’de ilk defa uygulanan ve tüm ülkeye yayılma eğiliminde olan bir program” ifadelerini kullandı.
Etkinlik ile miniklerin paralimpik konusunda ne kadar bilinçli olduklarını test etmek istediklerini belirten İhlas Koleji Beden Eğitimi Öğretmeni Fatih Doğan, “Çocuklarımızın heyetin sorularına verdikleri cevaplardan paralimpik ile ilgili ne kadar bilgi sahibi olduklarını öğrendik. Buradaki sunumlardan sonra tekrar bir çalışma yapacağız ve bu etkinliğin ne kadar faydalı olduğunu gözden geçireceğiz. Etkinlikte Goalball (Golbol) çalışması, tekerlekli sandalyede atletizm ve basketbol yarışı ile hedef bulma oyunları yer aldı” dedi.
Tekerlekli sandalyeyle yarış yapan öğrencilerden İhlas Koleji 6. Sınıf öğrencisi Alp Gençay, engelli sandalyesiyle yarışmanın çok zor olduğunu söyledi.