Şişli Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ‘Şişli’de Kültürler Buluşması 1: Dün, Bugün ve Yarın-Romanlar Sempozyumu’nda romanların yaşadıkları sorunlar masaya yatırıldı.
Şişli Belediyesi, Türkiye ve Avrupa’da yaşayan Romanları ‘Şişli’de Kültürler Buluşması 1: Dün, Bugün ve Yarın-Romanlar Sempozyumu’nda bir araya getirdi. Point Otel’de gerçekleştirilen sempozyumda Romanların geleceği ve yaşadıkları sorunlar gibi konular ele alındı. Avrupa ve Türkiye’den Roman konularında aktif kurum ve kuruşların temsilcilerine ev sahipliği yapan sempozyum, Roman vatandaşlar için uygulanan politikaların ve sonuçlarının farklı boyutlarıyla tartışılması için bir platform sağladı.
“OKUMUYORUZ, ÇOCUKLARIMIZI OKUTMUYORUZ”
Sempozyuma konuşmacı olarak katılan ünlü Roman sanatçısı Balık Ayhan olarak tanınan Ayhan Küçükboyacı, “Romanların politikaya girmesi 100 yıldır bekleniyor. Romanlar dünyanın her yerin de en düşük kast olarak görülüyor, sevilmiyorlar. Biraz burada bizim de payımız var. Kısır eğitim maalesef bizi çaresizliğe itiyor. Okumuyoruz, çocuklarımızı okutmuyoruz. O yüzden politikada bulunamıyoruz. Biz sanatçı yüzümüzü kullanarak bazı işlerden vazgeçip politikaya soyunduk. Romanların farkındalık yaratması lazım” ifadelerini kullandı.
AB’YE SOYKIRIM ELEŞTİRİSİ
Irkçılıkla mücadelede konusunda Avrupa Birliği’ni eleştiren Balık Ayhan, “Avrupa Birliği, bütün konularda hep iki yüzlülük yapıyor. Ermeni soykırımda hop oturup hop kalkıyorlar, açıklamalar yapıyorlar ama roman soykırımında susuyorlar. Ne için? Bakın AB’nin en önemli yasalarından biri ırkçılıkla mücadele” dedi.
“BAZI ŞEYLERİ KENDİMİZ SORMGULAMAMIZ GEREKİYOR”
Sempozyuma konuşmacı olarak katılan isimlerden biri de CHP İzmir Milletvekili Adayı Özcan Purçu oldu. Romanların yaşadıkları sorunlara değinen Purçu, “Herkesin bildiği malum yoksunluk, yoksulluk bunların yanında ayrımcılıkla, ötekileştirmeyle yaşayan bir roman profili var Türkiye’de. Bizim Türkiye’de bu şartlarda yaşamamızın sebeplerini kendi içimizde sorguluyoruz; neden böyle, nasıl çözebiliriz ve nasıl yol kat edebiliriz diye. Yalnız her şeyi dışarıdan bekliyoruz devlet ne yapacak Avrupa Konseyi ne yapacak? Ben bazı şeyleri de kendi içimizde sorgulamamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.
İki gün sürecek olan sempozyum kapsamında Roman sanatçılar Kibariye ve Esma Radezepova 16 Mayıs’ta Cevahir AVM’de konser verecek.