Dünyada 1970’li yıllarda yaşanan petrol krizi sonrasında uyguladığı enerji politikaları sayesinde enerji tüketimini sabit tutarken yüzde 25 büyüyen Danimarka’nın yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği teknolojileri başarısı, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda düzenlenen programla anlatılacak.
Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu, Danimarka Bölgesel Isıtma Derneği, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Kalkınma Ajansı işbirliği ile gerçekleştirilecek seminer kapsamında ayrıca alanında deneyimli ve uzman firmaların katılımıyla ikili görüşmeler de yapılacak. Toplantıda Danimarka Exim Bankası yetkilileri Türkiye’de enerji verimliliği, bölgesel ısıtma ve yenilenebilir enerjiye yönelik finansal desteklerinden bahsedecek. Danimarka Enerji Bakanlığı’na bağlı Danimarka Enerji Ajansı ise Danimarka’nın enerji politikalarının gelişimi ve akıllı şehirler ve bölgesel ısıtma konusunda deneyimlerini paylaşacak.
FOSİL YAKIT TÜKETİMİ TERK EDİLECEK
Yenilebilir enerji ve enerji verimliliği teknolojilerinde dünya liderlerinden biri olan Danimarka’nın elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 35’i rüzgar enerjisinden elde ediliyor ve Danimarka, 2020 yılına kadar yenilenebilir enerji payını yüzde 35’e, 2050 yılında yüzde 50’ye çıkartmayı hedefliyor. Önüne iddialı bir hedef koymuş olan Danimarka hükümeti, 2050 yılı itibariyle fosil yakıt tüketimini tamamen terk etmeyi planlıyor. Türkiye, bölgesel ısıtmadan ağırlıklı olarak jeotermal kaynakların kullanılması anlamında yararlanıyor ve hem jeotermal bölgesel ısıtma, hem de şehir ısıtması anlamında Türkiye’de daha yaygınlaşması umulan bir pazar bulunuyor.