“Aklın ölümü, fikirsiz kalmasıdır. Kalbin ölümü, zikirsiz, ibadetsiz kalışı iledir. İnsanın ölümü doğru ve gerçeği yakalamayıp, hakça yaşayamaması ile olmaktadır.” “Beşer, İslam olmayınca; insan, insanlıklı, insancıl, insaniyetli, merhametli olgun insanda olamamaktadır.” “ Bilinçli, samimi İslam olan, Allah’ın ve peygamberimizin tüm iyiliklerini, güzelliklerini, doğruluklarını, yararlılıklarını kendinde barındırır.” “ İslam’ı kazanım haline getirenler, hak değerlere sahip olur.” “ İslam’ı bir bütün olarak kazanmayanların; iyiliği, yararlılığı, merhameti, hizmeti görülmez.” Onların merhameti, hizmeti, iyilik, ibadet etme diye bir derdi olmaz. Sadece kendi nefislerini, çıkarlarını, zevk ve keyiflerini düşünürler. Bencildirler, hodkâmdırlar, sadisttirler. Yardıma muhtaç kişiye yardım etmezler. Vakıf ve yardım dernekleri bulunmaz.

Onlar ne hiç yoktan âlemleri yaratan Yüce Allah’ı severler. Nede Yüce Allah’ın yarattıklarını Allah için severler. Kendilerini bile sevmezler! Kendilerine bile akılsızca her türlü zararı verirler. İnsan sadece Allah’ın iradesini anlaması ile fazilet değerlerine ulaşır. “İnsan için sadece hak olan çalışmasının karşılığı helaldir.” Bu bir ayettir. Uyulması kaçınılmazdır. “İnsan her zaman meşru olan sözel ve fiili duayı ihlasla birlikte yapmalı. Sadece dil ile dua edip; nimet, bereket istemek doğru değildir. Hem isteyeceksin. Hem de fiili olarak; azimle, gayretle helalinden çalışacaksın.” İş yok, işsizlik var, sözü doğru değildir. İşte var. İşsizlikte yok. Çalışan için nimet, bereket çoktur. Tembeller, uyuşuklar için iş hiç bir yerde yoktur!

Ülkemizde İş Kurumu onlarca meslekte on binlerce eleman açığı olduğunu resmi olarak açıklamaktadır. Vücut sağlığı, mesleği, rızık kazanma isteyişi olanlar, iş sahibi olabilir. Mesleği olmayanlar, kursa gidip, öğrenebilir. Hiç kimse sürekli olarak karşılıksız vermek istemez. Hakkı ile helalinden çalışmak, ibadet gibi makbul olan güzel bir davranıştır. Onurlu, sağlıklı kimse bir ekmek parası için ona buna el avuç açmaz. Milletin maskarası durumuna düşmez. Gerçekten muhtaç kişilere sosyal devlet yardım eder, etmektedir. Bu arada tembellerde, miskinlerde yararlanmaktadır!

Olgun Müslüman birey, aile, toplum olarak hatalardan, yanlışlardan, çelişkilerden, batıldan uzaklaşmalıyız. Zerre kadar hak karşıtlığı içinde asla olmamalıyız. Gerçek, doğru Müslüman her özelliği, niteliği ile güzel örnek, harika rol modeldir. Güzel ahlaklı bir bireyin her şeyi güzeldir. Eksiklerini her gün birer birer giderme gayreti içindedir. Yüksek makamlara ancak hak ibadet, iyilik, ilim, bilim, stratejik projeli çalışma ile ulaşılır. İnsan, beynini doğru, iyi, güzel, yararlı bilgilerle doldurmalı. Kalbe Allah cc. sevgisi koymalı. İlim ile birlikte en az geçerli bir meslek öğrenmeli. Allah, din- iman, peygamber dışında ilahlar edinmemeli! Servete, çıkara, sapık katillere, ideolojik sapkınlara kanıp, inanmamalı. Onları yaşam biçimi yapmamalı. Onları yaşam biçimi yapıp, sapkın duruma düşmemeli. Allah’ın yolunu- dinini bırakıp, sapık felsefecileri ilah edinmemeli. Zalim sapkın yöneticileri mürşit edinmemeli. Peygamberimiz varken, sapık, zalim, katil kişileri önder, lider, mürşit edinmemeli. Aklı, kalbi, duyu organlarını bu şerlerle öldürmemeli.

 Sizler ilim ile birlikte muhakkak bilim, İslam, güzel ahlak, en az bir meslek sahibi olunuz. Hz. Muhammet sas. Güzel ahlakını kazanınız. Hz. Süleyman’ın mutluluğuna erişmeyi hedef koyunuz. Hz. Eyüp’ün sabrına erişmeye gayret ediniz. Hz. Hamza’nın cesaretini, Hz. Ömer’in adaletini, Hz. Osman’ın güzel huy ve yumuşaklığını, Hz. Ali’nin ilmini ve kahramanlığını, Halit Bin Velit gibi büyük komutan olmayı hedef koyunuz. 124 bin peygamberin duasını almaya çalışınız. Allah cc. sizden, sizler Allah’tan hoşnut olunuz. Yüce Allah’ın yolunu yol ediniz. Hz. Peygamberimizi rehber, lider, önder, mürşit yapınız. Mutlaka ama muhakkak ilim, bilim, sanat, meslek sahibi olunuz.