“İletişim, insanların kendi türleri ile kurduğu bir duygu, düşünce, bilgi iletilmesidir.  İletişim, bir başkasına mesaj iletmektir.” İletişime biz halk konuşmasında, “ eletmek,” “ iletmek,” diyorduk. “Bunu elet.”  “Bunu ilet.” Şimdi ise bunu bilim anlamında “İletişim” olarak kullanıyoruz. İletişim, en önemli etken, faktör, etkinlik, öğe, anlaşma, danışma, sorma, öğrenme, mesajları verme aracıdır. Kişiliğe, kişiye göre iletişim değişir. İletişim ile insan derdini, isteklerini, bilgisini aktarır. Meramını açıklar. İletişimin pek çok öğeleri vardır. Bunlar sözlü, yazılı, sesli, görüntülü, teknik, teknolojik, bilgi, eğitim – öğretim haberleşme araç- gereçleri derken, bunlar çağa göre farklılıklar göstermektedir. Gazete, dergi, kitap, film, animasyon, simülasyon araç- gereçleri birer iletişim malzemesidir.                  Evde, sokakta, kahvede, çay bahçesinde, parkta konuşmalarımız bir iletişim olmasına rağmen; konferans, seminer, panel, toplantı konuşmaları, yazışmalar, görüşmeler, resmi dilekçeler, kitaplar, el ilanları, broşürler, afişler, bültenler, formlar, ders araç- gereçleri ve bilgi teknolojiler, televizyonlar, radyolar, telsizler, telgraflar birer iletişim, mektuplar haberleşme araç gereçleridir. Bugün internet, web sayfaları, sesli, yazılı mesajlar, telekonferanslar, anlatımlar, yazışmalar, gösterimler, benzetimler, etkileşimci tüm olaylar birer iletişimdir. İletişim bir konuşma, yazışma, anlama, algılama, hissetme, yaklaştırma, uzaklaştırma aracıdır. Her sorun, problem iyi, etkili, kaliteli, verimli, doğru bir iletişim ile çözülür. Yeter ki iletişim doğru, hak, hukuk, anlayış, insani, iyi, güzel, ahlakı olsun.

                Ailede, okulda, sokakta, işte yeterli, verimli, kaliteli bir iletişim kurulunca, başarıya ulaşılır. İyi iletişim kuramayanlar, hayatta başarılı olamaz. Öğretmen, aile bireyleri, arkadaş ve iş arkadaşları iletişim kurmayı becermelidir. Aksi halde bir ve beraberlikleri sürmez. İletişim kurulması için empati yapabilme çok önemlidir. “Hak, hukuk çerçevesinde güzel ahlak ile davranma esastır.” Güven verme asıl olandır. Kişilikli olma önemlidir. Kaliteli insan olma değer taşır. Güven vermeli. Ahlaklı olmalı. Hak, hukuka uymalı. Kişilikli, sağlam şahsiyetli olmalı. Her alanda, her işte, ortamda, zamanda, mekânda doğru iletişimli olmalı. Hangi işte olursak olalım; empati, güven, saygı, sevgi, saygınlık olmalı. Mal satışından, bilgi satışına, reklamlardan, pazarlamaya, tanıtıma, gösterimlerden yarışmalara kadar iletişim dosdoğru kurulmalıdır. İyi, doğru, kaliteli, verimli iletişim kuramayanlar, hiçbir işte verimli olamazlar. Bunun için çok kitap okumalı, bilgi edinmeli. Kurslara katılmalı. İletişimde ilerleme isteği taşımalı. İletişimi çağın gereklerine uygun şekilde en doğru şekilde kullanmasını becermeli.

                İletimde, mesajları eletmekte nazik, kibar, ince, nezaketli, zarafetli, ağırbaşlı, güvenilir, alçak gönüllü, efendi olmalı. Hedefleri belirleyip, iletişime öyle başlamalı. Gürültü, kabalık, serserilik, kötü iletişim içine asla girmemeli. Jestler, mimikler, beden dili harika ve harikulade olmalı. Doğru bilgilerle iletişim kurmalı. “Söylenti ile hareket etmemeli.” Tüm iletişim, haberleşme, bilgi kaynakları doğru olmalı. Duruma, mekâna, zamana, olanaklara göre konuşmalı. “Marjinaller gibi serserice hareket etmemeli. Uçlarda olmamalı. İdeolojik konuşmamalı. ” Bilimsel, etik, kurumsal değerlere uygun, mümin özelliğine göre konuşmalı. Değerler sahibi olarak iletişim kurmalı. Tüm iletişim, bilişim, haberleşme, bilgi ileten kaynaklardan yararlanmalı. “Halk ile doğru iletişim kurmalı. Asla küçümsememeli. Onur, şeref incitmemeli.” İletişim kurslarına gitmeli. Pek çok farklı kişilerin verdiği kurslara katılmalı. Planlı yaşamalı. Kaliteli, verimli yaşamalı. Zamanı en güzel, iyi şekilde değerlendirmeli. Çok yönlü ve dosdoğru, hak istikamette ilerlemeli ve de yükselmeli. İletişimin, tanıtımın, reklamın, haber sunmanın, anlatmanın, hitabetin, diksiyonun, Türkçenin kurslarına katılmalı. En iyi, çok iyi olma hedeflenip, hedefe kilitlenmeli.

                “İnsanlar hakka, hukuka, hakkaniyete, doğruya, gerçeğe, güzel ve üstün ahlaka, edebe, hayâya, ilme, dine, imana, etkili, doğru iletişim kurmaya özen göstermeli.” Mutlaka ama muhakkak ilmi, bilimi, sanatı, kültürü, iletişimi öğreniniz, öğretiniz. Göreceksiniz ki, bugün olan istenmeyen, adi olayların %10’u bile olmayacaktır. İletişimi doğru yapan ve hak- hukuk tanıyan insandan zarar gelmez, zarar vermez. Yapısı olumlu yönde değişir. Zararlı yaratık olma yerine melek gibi bir varlık durumuna dönüşür. İnsan öğrenmekle değişir, yenilenir, gelişir, hakça bütünleşir. Sade vatandaşlar, memurlar, işçiler, üreticiler, tüketiciler, yöneticiler, üstekiler, alttakiler, ortadakiler, aile bireyleri; olumlu, yararlı, iyi, güzel, dosdoğru olgun insan olur. Birey, aile, toplum olarak güzelleşmeye gereksinimimiz vardır. Etkili olma; yararlı ve olumlu olma ile yeniden yapılanmalı. Bu nitelikler olduğunda; karışıklık, anarşi, şiddet, terör, çatışma, savaş, boşanma, ardışık pislikler olmaz. Konuşma, anlatma, iletişim kurma, dinleme, empati yapma bilinip, uygulanmalı. Sabırla davranmalı. Öfke, kızgınlık kontrol edilmeli. Söz sırası gelmeden konuşmamalı. Başkalarının sözlerini kesmemeli. Karışık konuşmamalı.                                     Güzel dil, Türkçe kullanmalı. Argo, lehçe, ağız, bölgesel dil konuşmamalı. Güzel dil kullanamayan, güzel konuşamaz. Güzel konuşamayan, güzel ve etkili olma yolunda olamaz. Bugün 16- 17 yıl okuyup, öğretmen olan kişiler hala lehçe konuşmaktadır! Ne doğru dürüst Türkçe dili konuşmakta ne de yazabilmektedir! Bundan öğretmen değil hiçbir nane olmaz! Değişim, yenilik, okumuş olanda olmasa, başkalarını değiştiremez, yenileyemez, geliştiremez, olgunlaştıramaz. Her yol ve yön ile dosdoğru, iyi, güzel, yararlı, estetik olmalı. Güzel Türkçe konuşma, yazma öğrenilmeli ve uygulanmalı.

                Okumuş insan, kendini geliştirmeli. Pek çok konuda sunum yapacak bilgi, beceriye sahip olmalı. Benim branşım değildir. Ben o konuda bilgili değilim, dememeli. Kendine ve başkalarına yarayacak, yetecek kadar bilgi verebilmeli. Ne diyoruz; “ Bir konuda uzman, pek çok konuda bilgili olmalı.” Başkalarını her bilgi ile etkilemeli. Bu bilgileri araştırma- inceleme yapma ile edinmek çok kolaydır. Konuşmalar planlı olmalı. Satranç oynar gibi konuşmalı. Söze karşı ne geleceğini bilmeli. Sözün başını, ortasını, sonunu; verilecek yanıtı bilerek konuşmalı. Sözlerde sorun olmamalı. Sorun çıkarılmamalı. Net, anlaşılır, ispatlı, dosdoğru, gerçekçi, bireyi hedef almayan şekilde konuşulmalı. Ses normal, beden dili normal, işaretler normal ve dosdoğru olmalı. Kimin ne konuşacağı, anlatacağı kestirilmeli. Söz kesen, itiraz edenlerin olabileceği düşünülmeli.

                Buyurucu, emredici, yargılayıcı, aşağılayıcı, büyükletici konuşmamalı. Nazik, kibar, zarif, efendi olarak konuşmalı. Kimseye yüksekten bakmamalı. Tembihleme, uyarma, sorgulama, azarlama yapmamalı. Gerektiğinde takdir etmeli. Övmeli. Ödüllendirmeli. Eleştirme, yerme durumuna işi getirmemeli. “Lider yönetici olumsuz duruma düşmez, düşürmez. Şikâyet etmez. Şikâyetçi olmaz.”

                Allah’ın hak hukukunu, kullarının hak hukukunu bilip, uyguladıktan sonra Allah’ın izni ile bir sorun kalmaz. Bunları öğrenip, yaşam tarzı yapmalı. Disiplin, özen, dikkatli şekilde, Hakk’ın ve halkın beklentilerini yerine getirmeli. Dilimizi, bedenimizi dosdoğru kullanmalı. Halkla ve diğer varlıklarla iletişimimiz doğru olmalı. Dil ile kendimiz arasında doğru bağ kurmalı. “Duygu, niyet, düşünce ve eylemlerimiz Hakk’ın ve halkın beğenisini kazanmalı.” Dilini doğru kullanamayan insan, eylemelerini de doğru yapamaz. Dil, beden eğitimi, mutlaka almalıyız. Resmi dilimizi en doğru şekilde; güzel, iyi, etkili, anlaşılır, imla kurallarına uygun kullanmalıyız. İstanbul Türkçesi konuşmalıyız. Bir beyefendi, hanımefendi olmalıyız.

                Asla sapık düşünce, eylem sahibi olmamalıyız. Hiçbir ideolojiyi benimsememeli. Hiçbir ırkın ırkçılığını yapıp; şoven, ırkçı, faşist olmamalıyız. İdeolojik saçma sapıklık içine de asla düşmemeliyiz. İdeolojik saplantı içinde olanların; her şeyi yalan, yanlış, kötü, olumsuzdur. Böylesi olanların hiçbir sözü, eylemi doğru, gerçekçi olmaz. “Bugün dünyada 3 bin ayrı etnik – ırkı grup yaşamaktadır. 8 bin ayrı dil konuşulmaktadır.” Irkçılık, ayrımcılık, bölücülük, ideolojik sapıklık içine düşüldüğünde; insanlık bugünkünden daha berbat, harap ve perişan olur! Bugün ırkçılık ve ideolojik sapıklık mücadelesi verenler; felaketi ve fecaati en dehşet veren vahşi şekilde acımasızca yaşamaktadır! Aklı doğru kullanıp, doğru bilgi ile dürüstçe hareket etmeliyiz.

                İletişim, insansal bir harekettir. Bilgi ile davranma şeklidir. İletişim dilseldir. İletişim, görüş bildirmektir. İletişim, metin biçimlidir. İletişim, söz üretmek, yazmak, sesli, görüntülü, yazılı, direkt, dolaylı, sözsüz bir kültür, bilgi aktarma biçimdir. İletişim, çok farklı biçimlerde yapılmaktadır. İletişim, kişilik güzelliği ile nitelik kazanır. İletişim, bireyler arasında, grup, sınıf, toplum, kitle, örgüt arasında da olur. İletişim çok farklı nedenlerle olabilir. İletişim, halk, bürokrasi, hiyerarşi, diplomatik, protokol şekilde de yapılır. İnsan, iletişim ile imaj kazanır. İletişim, dünyayı, ahreti cehennem ve cennet yaşar.

- - - -