Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından seçilen pilot bölgelerden Talas’ta yapılan "Akıllı Kentler-Bulut Kent Bilgi Sistemi" projesini Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin de katıldığı toplantıda kamuoyuna tanıttı.
"Akıllı Kentler-Bulut Kent Bilgi Sistemi" projesinin tanıtım toplantısı Ankara Meyra Palace Otel’de gerçekleşti. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu ile projenin diğer pilot kentlerinin belediye başkanları ve çok sayıda konuk katıldı.
Toplantıda ilk olarak projenin tanıtım videosu izletildi. Tanıtım filminde projenin toplam 5 yıllık maliyetinin 516 bin lira olduğu ve proje kapsamında veri toplama işlemleri için Elazığ, Ardahan, Talas Belediyeleri ile Kırşehir ilinin seçildiği açıklandı. Projenin 4 pilot belediye başkanlarından olan Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, kürsüye çıkarak proje hakkında düşüncelerini ifade etti.
Başkan Palancıoğlu, projenin kendisini heyecanlandıran bir çalışma olduğunu belirterek, "Bölge planları, imar planının üst planları en önemli planlardır. Bu kapsamda bu proje beni oldukça heyecanlandırıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da en önemli özelliklerinden birisi olacaktır" dedi. Bir belediyenin iki farklı konuda çalışma yaptığı takdirde başarılı olacağına inandığını kaydeden Başkan Palancıoğlu, "Bunların biri ekonomik, diğeri teknik konular. Özellikle ekonomik konuların başarısı, gelir-gider faaliyetlerinin başarısı da yine teknik konulardan geçiyor. Bunların başında da imar geliyor. Bir belediye başkanının başarılı olabilmesi için imar verilerini iyi yönetmesi, imarı iyi okuması ve şehri iyi yönetmesi lazım. Aslında imar demek para demek. İnşallah seçimlerden sonra da belediye faaliyetlerini, gelirlerini yüzde 25’e kadar artıracak yasal düzenlemelerle ilgili önerilerim olacak. Bunları sizlerle paylaşmak isterim" diye konuştu.
Başkan Palancıoğlu, projenin sürdürülebilmesi için gerekli çalışmalardan bahsederek, "Burada verileri depolamak önemli. Sağ olsunlar arkadaşlar ilk olarak Talas Belediyesi’ne gelip verileri bilgisayar ortamında depoladı. Yıllardır Türkiye’deki kritik hata; verilerin güncellenmemesidir. Verilerin güncelliğini sağlamazsak bu sistemlerin sürdürülebilmesi mümkün değil. Dolayısıyla bununla ilgili yasal düzenleme yapıp, bu verilerin sürdürülebilirliğini için belediyelerin belli aralıklarla sisteme yüklemelerini sağlamak gerekir." ifadelerini kullandı.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde danışmanlığı sırasında iki önemli projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Başkan Palancıoğlu, "Bu sistemi daha sonrasında o kadar çok kullanıcıları oldu ki; Eczacılar Odası’ndan Diyanet’e kadar bu bilgi sistemini kullanan paydaşlar oldu. Büyükşehir Belediyemizin sanıyorum personel giderleri hariç 5 milyonluk bir kazancı var" şeklinde konuştu.
Toplantının kapanış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Bakanlık olarak 2023 Akıllı Bilişim Kentleri’nin temellerini attıklarını kaydederek, hedeflerinin en küçük belediyeleri bile bilgi teknolojilerini kullanır hale getirmek olduğunu ifade etti. Kent-Sis ile 400 milyon lira tasarruf sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Güllüce, "Hani şeytanı kovalamaktan salavat getirmeye fırsat bulamadım’ diye bir söz vardır. Ne zaman 1830’dan beri şöyle bir dikileyim, şöyle bir kendime geleyim diyecek olsa, belli sorunlar başına getirildiği için bazı alanlarda çok geç çok geri kaldık. Gelişmiş ülkelerle muasır medeniyet seviyesine ulaşma yarışında aramızdaki mesafeyi kapatmamız için koşmamız lazım, yürümek yetmiyor" dedi.
Güllüce ve toplantıya katılan konukların sahnede fotoğraf çektirmesinin ardından tanıtım toplantısı sona erdi.