Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı nedir, kimler Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı olabilir gibi merak edilen tüm soruların cevaplarını bu yazıda derledik.

 TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI NASIL OLUNUR?

Kısaltılmış ismi ile TMGD olarak bilinen Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı mesleğini, ülkemizde üniversitelerde mühendislik ve fen fakültelerinden mezun olmuş her insan yapabilir. Bu bölümleri bitirmiş olmanın yanı sıra bireyler, tehlikeli madde ve güvenlik programı bölümünde ön lisans yaparak da mesleğe adım atabilirler. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olmak isteyenler aynı zamanda dolandırıcılık, kaçakçılık, hırsızlık, rüşvet vb. suçlardan hüküm giymemiş olmalıdırlar. Saydığımız tüm adımları tamamlayan kişiler, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Eğitimi Yetki Belgesi (TMGDEYB) sahibi olan eğitim merkezlerinde, danışmanlık eğitimi alarak sertifikaya hak kazanmalıdır. Sertifika almayarak danışman olmanın tek yolu Tehlikeli Madde ve Güvenlik Programı bölümünü bitirip diploma almak ve bakanlık tarafından yapılan sınavdan 70 puan ve üzeri alabilmektir.

TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANI NE İŞ YAPAR?

Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması (ADR) ile Tehlikeli Malların Demiryolu ile Uluslar arası Taşımacılığına İlişkin Düzenlemeler (RID) başlıkları altında belirlenen kaideler, Güvenlik Danışmanı'nın iş tanımlarını kapsar. Bölüm 1.8.3’de altı çizilen bu tanımlara göre danışman, tüm işletmelerin uluslarası anlaşma ve düzenlemelerine uygun olarak karayolu, denizyolu, demiryolu ve havayolu ile tehlikeli madde taşınmasına, ambalajlanmasına, yüklenip doldurulması ve boşaltılmasına karşın görev yapar.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı iş tanımına göre bu kişiler, çalıştıkları işletmenin planları, çalışmaları için yasal ve uluslararası kurallar çerçevesinde tavsiyelerde bulunur. Tehlikeli maddelerin uygun şekilde taşınıp taşınmadığını kontrol eder, sene sonu raporları hazırlayıp bunları Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürlüğü’ne (TMKT) sunar.

Bir sene içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapıp nakliye eden, kargolayan, doldurup boşaltan ve Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi sahibi olan tüm işletmeler Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı bulundurmak zorundadır.

Bu zorunluluğu taşıyan işletmeler arasında sağlık kuruluşları, akaryakıt firmaları, denizcilik ve lojistik sektörü, dağıtım şirketleri, madencilik ve kimya firmaları, liman işletmeleri ile atık taşıması yapan kurumlar da bulunmaktadır.