Koronavirüs vaka sayılarının artması, yeni kısıtlamaların gelmesiyle insanlar köylerini tercih etmeye başladı. Vakalarla birlikte yazın köye erken gelenlerin çoğu geri dönmekten vazgeçti, bir kısmı da kışı geçirmek için şehirden köye yerleşti. Önceki yıllarda soğuklar başlamadan şehre dönüş yapanlar köyleri derin bir sessizliğe bırakırken, bu yıl hemen hemen her evin bacası tütmeye devam ediyor. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi sakinleride temiz havası, doğal ortamı, sessiz sakin ve temasın az olması dolayısıyla köyü tercih edenler hastalık geçinceye kadar köyde kalmayı planlıyor. Güneşli günlerde bağ bahçe işleri ile meşgul olunurken yağmurlu günlerde sıcacık sobanın yanında dinlenerek zaman geçiriliyor. Kimi vatandaşlarda köy evlerini bakıma alarak eksikleri gideriyor.

‘AMERİKA YERİNE KÖYÜMÜ TERCİH ETTİM’

Amerika’da yaşayan Şaban Ali Çamkesen kısa sürelerle gelip döndüğü köyünde hastalık dolayısıyla bu yıl uzunca zaman geçirdiğini ve dönmeyi düşünmediğini belirterek “ Bu yıl hastalıktan dolayı bir planlarım değişti, kışı da köyde geçireceğim. Bu hastalıkta ne olacağını bilmiyoruz. Burada temiz hava, daha sakin, sessiz, temassız bir ortamda hastalığın yoğunlaştığı bu dönemi geçireceğim. Bakıyorum bu dönemde işinin başına dönmesi gereken çoğu insan da köyde kalmayı tercih etti. Mecburen yaşam alanlarımızı değiştirdik. İnşallah böylece de hastalığın önüne geçmiş olacağız” dedi.

‘ŞEHRE DÖNMEK YOK,BU KIŞ KÖYDEYİZ’

Ayşe Badoğlu’da şehre dönmek yerine köyde kalmayı tercih edenlerden. Badoğlu “Yaz başında köye gelirdik, havalar soğuyunca da şehre giderdik. Bu yıl hastalıktan dolayı köye gelişimizi erkene aldık ve kışı da burada geçireceğiz. İşlerimizi bitirdik, yağmurlarda başladı zaten, artık sobanın başında oturarak, ev sakinleri ile muhabbet ederek zaman geçireceğiz. Hastalıktan korkuyoruz, köyümüzde sakin, sessiz bir kış geçirmeyi planlıyoruz. Çoğu kişide şehre dönmeyi erteledi ya da hiç gitmeyecek. Köylerde bu yıl evler şenlikli olacak” açıklamasında bulundu.

‘KÖY KIYMETLİ OLDU,EVİMİ BAKIMA ALDIM ‘

Evini bakıma alan Naci Günay “Biz köyde yaşıyoruz O yüzden hastalıkla ilgili aslında çok fazla korkumuz yok. Fazla temasımız yok. Temiz hava, organik ürünlerle yaşam sürüyoruz. Hava güzel olunca bağ bahçe işlerine bakıyoruz, yağmurlu havada ise evimizde yapılacak işlerle uğraşıyoruz. Eskiden havalar soğumaya başlayınca insanlar köylerden şehre giderdi. Şimdi bu hastalık dolayısıyla toplu yerlerde sıkıntı olunca köylerde kalmayı tercih ediyorlar” ifadelerini kullandı.

‘SOBANIN YANINDA TORUN BÜYÜTECEĞİM’

Sobanın yanında çorap örüp beşikteki torununu sallayan Fatma Maça “Köyde doğdum, köyde büyüdüm, köyde yaşıyorum, benim için köy hep kıymetli olmuştur. Geçim derdinden insanlar köyden şehirlere göç etmek zorunda kaldılar, kışın köyde yaşayanların sayısı az olurdu. Ancak koronavirüsü dolayısı ile bu yıl köyde kalmayı tercih ediyorlar. Korona köylerimizi şenlendirdi, hemen hemen her evin bacası tütüyor. Büyük şehirlerde yaşayanlar için köyler şimdi çok daha kıymetli oldu. Kış günlerinde sobanın başında elişlerimizi yaparak torunlarınıza bakarak, evin ihtiyaçlarını gidererek zaman geçiriyoruz” dedi.

‘ESKİSİ GİBİ BU YIL KÖYLER ŞENLİKLİ OLACAK ‘

Kasım Zeki Günay “Korona yüzünden herkes şehirden köylere döndü, köyler şenlendi. Eski usule döndük, gurbet yoktu herkes köyde olurdu, bu kışta köyümüz o zamanlardaki gibi şenlikli geçeceğe benziyor” açıklamasında bulundu.