Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan 2 bin 300 rakımlı Kavrun Yaylası doğal yaşantısı ve muhteşem doğasıyla turistlerin ilgi odağı oluyor. Hayvancılık kültürünün yaşatıldığı yaylayı ziyaret eden bazı turistlerin meralarda piknik yapması yaylacılara zor anlar yaşatıyor. Meralarda yapılan pikniklerden sonra bırakılan çöplerin otlağa yayılan hayvanlar tarafından yeniyor. Bu da hayvanın ölümüne kadar sonuçlanan rahatsızlıklara sebep oluyor. Yaşanan bu sıkıntıların artması üzerine yöre halkı bir önlem alarak yaylada piknik için yer ayırıp, diğer alanlara turistlerin girmesini yasakladı. ’Bu bölge ineklerin piknik alanıdır. İnsanların piknik yapması yasaktır’ yazılı tabelalar meralarda uygun alanlara yerleştirilerek piknikçiler uyarıldı.

Kavrun Yaylası Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Tayfun Bekar “Hayvancılık kültürümüz tabii ki devam ediyor. Hayvancılıkla beraber artık turizmde bu yaylanın vazgeçilmezi oldu.  Turizmin gelmesiyle  yaylamıza yararları da zararları da oldu. Yayla sakinleri turistlere yağ, peynir satarak ekonomik katkı sağlıyorlar. Ancak günübirlik gelen piknikçilerimiz rastgele noktalarda piknik yapıp çöplerini toplamadı zaman sıkıntı yaşıyoruz.  Etrafa bırakılan o çöpleri bizim hayvanlarımız yiyor, hastalanıyor ve kesmek zorunda kalıyoruz. Yaylamızda kamp ve piknik alanlarını ayırdık. Bu alanlarda gelen misafirlerimiz ücretsiz bir şekilde kamplarını ve pikniklerin yapabilirler. Bu noktalar haricinde diğer alanlarda kamp ve pikniği yasakladık. Yol boyunca da tabelalarımızı asarak misafirlerimizi uyardık. Gelen turistler de burada hayvancılık yapıldığını düşünerek yayla halkını da benimsediği zaman ve doğayı da buldukları gibi temiz bıraktıkları zaman hiçbir sorun yaşanmaz. Biz burada hem turizmle hem hayvancılıkla geçiniyoruz bu iki unsuru bir arada yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.

Yayla sakinlerinden Hanife Aydoğdu ömrünün bu yaylada hayvancılık yaparak geçtiğini belirterek “Son yıllarda yaylamıza turistlerin ilgisi arttı. Biz yaylamızda hem hayvancılık yapıyoruz hem de turistlere hizmet etmeye çalışıyoruz. Buraya piknik için gelenler oluyor, onlardan ricamız piknik alanlarının dışına çıkmasınlar, etrafa çöp bırakmasınlar. Çünkü mera alanlarında piknikler yapılıyor ve hayvanlarımız orada bırakılan çöpleri yiyerek hastalanıyor” açıklamasında bulundu.