Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi(ÇAYMER) bünyesinde bulunan Çaymer Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı Türk Akreditasyon Kurumu tarafından Akredite olarak Doğu Karadeniz Bölgesi’nde çay analizlerinde en yetkin kuruluş oldu.

Rize Ticaret Borsası’nın kuruluşu olan Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde bulunan Çaymer Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı; Rize Çay Araştırma ve Uygulama Merkezi Binasında 2018 yılından itibaren faaliyete başladı. 2018 yılında faaliyete başladığında ilk hedefi yapmış olduğumuz çalışmalarda Doğu Karadeniz Bölgemizin değerli ürünü olan Çaya değer katmak ve üreticileri daha kaliteli ürünler üretmede yol gösterebilmekti. Bu amaçla  yola çıkarak Laboratuvar Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 19.09.2019 tarihinde Kuruluş İzin Belgesi, 10.12.2021 traihinde de Çalışma İzin Belgesi alarak Çayda Bakanlık onaylı bir laboratuvar oldu.

Çaymer Laboratuvarı ulusal ve uluslararası yetkinliği olan bir laboratuvar olmak içinakreditasyon çalışmalarını 2022 yılı sonunda tamamlayarak 4-5 Şubat 2023 tarihinde TÜRKAK’dan başarılı bir denetim geçirdi. TÜRKAK tarafından dosya incelenmesi ve onaylanması sonucu 26 Mayıs 2023 tarihinde çayda 13 Analizde akredite oldu.

Konuyla ilgli açıklamalarda bulunan Rize Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, “Rizemize ve çay sektörüne verdiğimiz bir sözü daha yerine getirmeni grurunu yaşıyoruz. İlimiz bir çay memleketi çayımıza katma değer kazandıracak tüm çalışmaları destekledik. Bundan sonrada destekleyeceğiz. Bu bağlamda Borsamızın kuruluşu olan ÇAYMER Gıda Laboratuvarı’nın akredite olması çok önemlidir. Akreditasyon çalışmalarında emek harcayan başta Çaymer Müdürü Teoman Küçükmustafa’ya, Laboratuvar Müdürümüz Ayfer Kıyak’a ve tüm çalışma arkadaşlarına buradan teşekkürlerimi iletiyorum. Bu belgenin ülkemize, bölgemize ve ilimize hayırlar getirmesini dilerim” dedi.