COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Birleşmiş Milletler'in iklim kriziyle mücadelede en önemli organizasyonlarından biri olan COP31 öncesi hazırlık programı olan ve bu yıl Pasifik ada ülkeleri Fiji ve Tuvalu'da düzenlenen Pre-COP Zirvesi'ne başkanlık edecek.

Pasifik ada ülkeleri Fiji ve Tuvalu, Türkiye'nin ev sahipliğinde Antalya'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 31'inci Taraflar Konferansı (COP31) öncesinde kritik öneme sahip Pre-COP toplantılarına ev sahipliği yapıyor. COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Antalya'daki müzakereler öncesinde Pre-COP toplantılarına başkanlık edecek. 5-8 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan Pre-COP zirvesine katılacak liderler, Fiji'de bir bildiri imzalamadan önce yaklaşık 10 bin nüfuslu bir atol grubu olan Tuvalu'da bir gün geçirecek. Liderler, ada hayatını deneyimleyecek, deniz seviyesinin yükselmesine karşı koymak için tasarlanan ıslah edilmiş karasal alanları ve güneş enerjisi projelerini yerinde inceleyecek. Öte yandan kasım ayında Antalya'da yapılacak COP31 Zirvesi'nde varılacak anlaşmalar üzerinde Fiji'de müzakereler yürütülecek. Bu müzakerelere yaklaşık 4 bin delegenin katılması bekleniyor.

Fiji'de COP31 eylem gündemi, Tuvalu'da liderlerle saha incelemesi

COP31 Başkanı Kurum, 5 Ekim Pazartesi günü Fiji'de düzenlenecek karşılama töreninde 'COP31 Antalya ve Eylem Gündemi'ni açıklayacak. Ardından Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin yöneticileri, diğer ülkelerin iklim ve enerji bakanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor. COP31 Başkanı Kurum, 6 Ekim Salı günü Tuvalu'da düzenlenecek Liderler Programı'na katılacak. Liderlerle birlikte Tuvalu Kıyı Uyarlama Projesi'ni yerinde inceleyecek. Aynı gün Fiji'de düzenlenecek Liderler Genel Oturumu'na katılıp Pre-COP'tan Antalya'da gerçekleştirilecek COP31'e uzanan süreçteki öncelikleri anlatacak. COP31 Başkanı Kurum, siyasi ivme oluşturulması ve Pasifik ülkelerinin iklim krizine ilişkin önceliklerini küresel gündeme taşınması için çaba gösterecek.

'Finans ve okyanuslar başlıkları ele alınacak'

7 Ekim Çarşamba günü Pre-COP'un açılış ve ana konuşmasını gerçekleştirmesi beklenen COP31 Başkanı Kurum, ikili görüşmeler de yapacak. Gözlemci Gruplar ile Bakanlar Diyaloğu'na katılacak olan COP31 Başkanı Kurum'a daha sonra UNFCCC ekibi tarafından brifing verilecek. 8 Ekim Perşembe günü ise aile fotoğrafı organizasyonuna katılması beklenen COP31 Başkanı Kurum daha sonra sırasıyla Finansmana Erişim ve Okyanus ve İklim Bağlantısı başlıklı ana oturumlara katılıp konuşma yapacak. COP31 Başkanı Kurum bu oturumlarda Türkiye'nin COP31 Eylem Gündemi öncelikleri dahil olmak üzere Trabzon Mavi Diyaloğu'ndan önemli mesajları vurgulayacak.

BBP Lideri Destici: 'Hayat pahalılığı karşısında vatandaşımızın yaşadığı sıkıntının farkındayız'
BBP Lideri Destici: 'Hayat pahalılığı karşısında vatandaşımızın yaşadığı sıkıntının farkındayız'
İçeriği Görüntüle

Pre-COP'ta 4 tema

Pasifik Pre-COP, 1,5C'lik bir aralığı korumak, iklim finansmanına erişimi iyileştirmek, okyanus-iklim bağlantısını yükseltmek, Pasifik'in seslerini ve liderliğini güçlendirmek olmak üzere 4 temada konumlandırıldı.

Kaynak: İHA