Günlük hayatta yük taşımak için birçok yöntem var, bunlardan bir tanesi yük taşımak için kullanılan el arabasıdır. El arabası 400’lü yıllarda Çin’e dayanan tarihçesiyle insanlığa büyük hizmetler sunmuştur. En son örneği 1537 yılında Avrupa’da Ingolstadt’dır. El arabasının kullanımı yaygın olarak inşaatlarda, bahçelerde, birçok alanda karşımıza çıkıyor.

El arabası genellikle iki tutma yeri olan tek tekerlekli bir araç olarak tanımlayabiliriz. Birçok değişkene sahip olan el arabaları için en önemli unsur tekerleklerdir. Genellikle uzun süreli yük taşımak için kullanılan bu araçlar gün geçtikce tekerlekleri yıpranmaktadır. Yeni bir el arabası alıyorsanız ilk bakılması gereken yer tekerlektir. Tekerleğin yapısı onun uzun ömürlü olup olmayacağını gösterebilir. Eğer eski bir el arabanız var ise bunun tekerleğini de değiştirmekte mümkün.

Öncelikle eğer eski bir el arabası kullanıyor ve bunun yıpranmış tekerleğini değiştirmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey eski tekerinizin çapını öğrenmek olmalı. El arabası tekerleği oldukça değişkendir. 200 mm başlayıp 250 mm, 300 mm, 350mm kadar gitmektedir. Bu noktada el arabası tekerlek çeşitleri oldukça fazladır.

  • Kauçuk malzemesi kullanılan tekerlekler oldukça yaygındır. Yataklama tipi olarak rulman kullanılır. Çapları büyüdükçe taşıdığı yük kapasitesi aynı orantıda artmaktadır.
  • Havalı el arabası tekerlekleri ise patlama riski olan lastiklerdir ancak kullanım açısından tek seferlik değildir lastik basıncı düştükten sonra tekrar şişirilebilir kullanım alanı dardır diyebiliriz.