Rize’de kivi hasadı başladı. Meyvenin gerekli şeker oranına ulaşması ile birlikte 15 Kasım itibari ile üretici bahçeye girdi. Tek tek toplanan ürünler kasalandı, satış noktasına ulaştırıldı. Fındıklı ilçesinde Ziraat Odası, tüccar bulmada zorlanan ve ürünü düşük fiyatta satmak zorunda kalan üreticinin mağdur olmaması için devreye girdi. Kendi alım fiyatını açıkladı. Birinci sınıf kivi 5,5 TL, ikinci sınıf 3,5 ve üçüncü sınıf kivi ise 1,5 liradan alınmaya başlandı. Yapılan bağlantılarla alınan ürünlerin hemen tüccara da satışı gerçekleşiyor. Oda, son yıllarda düşük fiyat ve satış problemi yaşayan üreticiyi teşvik etmek için kilo başına 50 kuruşta destekleme ödüyor.

‘KİVİ ÜRETİMİNİ YENİDEN CANLANDIRACAĞIZ’

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy kivi üreticisinin yaşadığı zorluklardan dolayı son yıllarda bahçesini sökmeye başladığını belirterek “Kivi tarımı bölgede 1990'lı yıllarda başladı. İlk yıllarda bugünkü fiyatlardan çok yüksek ücretlerle ürün satıyorduk. İlerleyen yıllarda sadece Fındıklı’da 5 bin ton üretim kapasitesine ulaştı. Ne yazık ki bugün gelinen noktada bin ton üretiyoruz. Tüccarların kötü alım politikası üreticiyi bıktırdı. Çoğu üretici kivisini sökmeye başladı. Biz son yıllarda bu sıkıntıyı çözme noktasında çalışmalar yürüttük. İyi fiyatlarla ürün alan ne kadar tüccar bulduysak aracılık yaptık, üreticiden ürünü yüksek fiyatlarla almasını sağladık. Bu yıl rekolte de düşük, yine de üreticilere yaptığımız çağrılarda birlikte bin tonun üzerinde alım yapmayı hedefliyoruz. Üreticinin de yüksek fiyatla ürünü satabilmesi için firmalarla görüştük. Aldığımız komisyonları da çiftçiye Ziraat Odası destekleme ücreti olarak kilo başı 50 kuruş ödeme yapıyoruz. Kivi üretiminin devam edebilmesi için verdiğimiz bu mücadeleler sonrasında en azından üreticinin kivilerini sökmesinin önüne geçtik. Yeni bahçelerinin kurulabilmesi için çalışacağız. Soğuk hava depomuzun olmaması bir dezavantajımız. Üretici ürünü 10 gün içerisinde satması gerekiyor. Soğuk hava depomuz olsaydı ürünümüzü elimizde saklayabilirdik. Bu fırsatı da tüccar çok iyi değerlendiriyor, fiyatları aşağıya çekiyor. Bu şartlarda biz yine de üreticimizin daha fazla kazanabilmesi için uğraşıyoruz. Üreticimize ödemesini nakit yapıyoruz. Kivi de şekerleme oranları yakalandı. Kasım ayın 15'i itibariyle alımlara başladık. Üreticinin elindeki son kiviyi alana kadar da alımlarımız devam edeceğiz” dedi.

‘BOL BOL KİVİ TÜKETİN’

Ziraat Mühendisi Naciye Özgür bolca C vitamini barındırdığı için pandemi süreicnde ve kış döneminde kivi tüketilmesini önererek “ Kivi 1991 yılından itibaren Karadeniz Bölgesi’nde yaygınlaşmaya başladı. Kivi kışları ılıman geçen, yazları nemli olan bölgelerde yetişiyor. Tırmanıcı yapıya sahip olan bu bitki bahçelerde telli desteklerle yetiştiriliyor. Kivi yüzde seksen oranında sıvı, yüzde 20 oranında katı madde ihtiva eder. Yüksek miktarda C vitamini içerir. 100 gram taze meyve de yaklaşık 100 ile 400 miligram civarında C vitamini var. Bir kişi günde bir kivi tüketerek bütün C vitamini ihtiyacını karşılayabilir. Özellikle bu kış döneminde, pandemi sürecinde bol bol kivi tüketmelerini öneriyoruz” dedi.

KİVİ ÜRETİCİLERİ HASADI TAMAMLIYOR

5 yıldır kivi üreten Sevim Parlak “ Emekli olduktan sonra bahçe işlerini yöneldim ve çayın yanında alternatif bir ürün olarak kivi yetiştiriyorum. Zahmetli bir tarım, senede 2 kere budama yapman gerekiyor, budama yapmazsanız verim alamazsınız. Bu yıl her meyvede olduğu gibi kivi de verimli olmadı. Bahçemize girdik, hasadımızı yaptık, satışımızı da gerçekleştirdik” dedi.

Aysel Altay “10 yılı aşkın bir zamandır kivi üretiyorum. Ürünün bol olduğu zamanlarda oldu, verimsiz dönemlerde geçirdik. 3 dönüm kadar kivi bahçem var. Verim iyi olduğunda 5 ton ürün alabiliyorum ama bu yıl ancak 3 ton kadar alabildim” açıklamasında bulundu. 15 yılı aşkın süredir kivi üreten Mecit Kayan “Kivinin ilk yapıldığı dönemlerde ve bu yıl fiyatlar iyi, ancaki önceki yıllarda bayağı düşük seyretti. O dönemler çoğu üretici kivilerini söktü. Ben mücadeleme devam ettim. Kivinin bol kazandıracağı dönemlere gireceğiz” dedi.