Rize Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Galip Koç, ulusal zincir marketlerin kontrolsüz şekilde büyümeye devam ettiğini belirterek Rekabet Kurumu’na sert eleştirilerde bulundu.

Koç, Rekabet Kurumu’nun bazı büyük firmalara yönelik aldığı “rakip ürünlerin yüzde 30’unun dolap ve stantlarda bulundurulması” kararını değerlendirdi. Bu uygulamanın büyük firmaların rakiplerini koruma amacı taşıdığını ifade eden Koç, aynı hassasiyetin ulusal zincir marketlere karşı gösterilmediğini savundu.

“Defalarca dile getirmemize rağmen neden müdahale edilmiyor?” diye soran Koç, zincir marketlerin mahalle ve ilçe bazında kontrolsüz şekilde çoğaldığını belirtti. Açıklamasında anayasanın esnaf ve sanatkârı koruyucu tedbirler alınmasını öngördüğünü hatırlatan Koç, küçük esnafın giderek daha zor şartlarda ayakta kalmaya çalıştığını söyledi.

Galip Koç Uyardı“Sağlık Ucuza Satılmaz”
Galip Koç Uyardı“Sağlık Ucuza Satılmaz”
İçeriği Görüntüle

Koç açıklamasında zincir marketlerin artık yalnızca temel gıda değil; beyaz eşya, mobilya, züccaciye, kırtasiye, motosiklet, cep telefonu, bilgisayar, elektronik ürünler, ayakkabı ve konfeksiyon gibi birçok farklı alanda satış yaptığını ifade etti. Yakın zamanda bölgeye özgü çay makası ve çay ekipmanlarının dahi bu marketlerde satılabileceğini belirten Koç, yerel esnafın her geçen gün daha fazla baskı altında kaldığını dile getirdi.

Bazı ürünlerin düşük kaliteyle ürettirilip ucuzmuş algısıyla satışa sunulduğunu öne süren Koç, bunun hem tüketiciyi hem de küçük işletmeleri olumsuz etkilediğini söyledi.

Galip Koç açıklamasının sonunda, “Bir gün adaletli ve adil yöneticilerin göreve geleceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.