2017 yılında Gürcistan’dan Türkiye’ye giriş yapan Kahverengi Kokarca Böceği doğu karadeniz bölgesine yayılıyor. birçok tarımsal üründe zarar meydana getiren böceğin hızlı yayılımının önüne geçmek için Rize İl Tarım Müdürlüğü ile Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünün yaptığı ortak çalışma ile böceğin yoğun olarak görüldüğü noktalara 1600 funnel tuzaklar yerleştirildi. 19 Litrelik damacananın içerisine böceği cezbederek damacananın içerisine girmesini sağlayacak feromon tabletler konuldu. Bu feromonlar böceği cezbederek damacananın içerisine girmesini sağlıyor. Ekiplerse belirli aralıklarla gelerek bu böcekleri toplayıp imha ediyor.

Rize Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Ziraat mühendisi Osman Sipahioğlu 2017 yılında Gürcistan'dan bölgeye giren böceğin ilk başlarda Hopa, Kemalpaşa taraflarında yoğun bir şekilde görüldüğünü ancak şimdi Rize'nin de birçok noktasına yayıldığını belirtti. Sipahioğlu  ”Böcekle mücadele Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve müdürlüğümüz geçen yıl başladı. İlk önce bazı noktalara yapışkan tuzaklar koyarak böceğin popülasyonunun tespit ettik. Bu yıl da böceğin popülasyonunu azaltmaya yönelik bir çalışma yaptık. Toplayıcı feromen tuzaklar yaparak bahçelere astık. Haftanın belirli günlerinde bu tuzaklarda biriken böcekleri topluyoruz” dedi.

‘BİR TANE BÖCEKTİR DEYİP GEÇMEYİN İMHA EDİN ‘

Havaların soğumaya başladığı bugünlerde böceklerin kışlaklara çekilmeye başladığını belirten Sipahioğlu “Kendilerine belirledikleri kışlak alanlara çekiliyorlar. Evlerin içerisinde özellikle perde kornişlerinin olduğu noktalarda, depolarda, odunluklar da kendilerine sıcak yer buluyor. Bizim amacımız böcek kışlıklara çekilinceye kadar toplayabildiğimiz kadar toplamak. Çünkü havaların ısınması ile beraber baharda yeniden doğaya dönecek olan böcekler çiftleşerek çoğalacaklar. Yavrular yoğun bir şekilde bitkilerden beslenmeye başlayarak sebze meyveleri zarar verecek. Böceğin doğadaki sayısını ne kadar azaltabilirsek ekonomik zararını da o kadar azaltacağız. ‘Bir tane böcektir ‘ deyip geçmememiz lazım, böcek muhakkak görüldüğü yerde imha edilmeli” açıklamasında bulundu.

Evlerinde bile böceği gördüklerini söyleyen Hasan Yenigün “Evde, bahçede her yerde karşımıza çıkıyorlar. Çok sinsi böcekler, gözle görülemeyecek yerleri buluyorlar, orada saklanıyorlar ve yumurtluyorlar. Damacanalı tuzaklar asıldı, bayağı böcek topluyor, umarım çözüm olur” dedi.

 Ahmet Yazıcıoğlu “Bu da yeni bir böcek, evlerin içine kadar giriyor. Sebzelerimize zarar veriyor. Bu tuzaktan bizim bahçeye de asıldı. Havalar sıcakken bayağı böcek toplanıyordu, şimdi havalar soğudu, böcekler sıcak yerlere gitti. Korkarım yazın artarak geri dönecekler” ifadesini kullandı.