Rize Tarım ve Orman İl Müdürlüğü su ürünleri kontrol ekipleri av sezonunun başlaması ile birlikte yol kontrollerini sürdürüyor. Limandan yüklenen balıkları taşıyan nakil araçları şehrin çeşitli noktalarında durdurularak  av yasakları kapsamında denetleniyor. Ekiler denetimlerine sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu hafta sonlarında da devam ediyor. İyidere ilçesinde, İyidere Tarım İyidere İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ve İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri ile birlikte yapılan denetimde balık nakil araçları durduruldu. Ekipler hamsi sezonunun bollaştığı bu günlerde nakil yapan araçlarda bolca hamsi ile karşılaştı. Araçtan bir kilo numune alan ekipler hamsilerin 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve 5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğin 17. Maddesinde belirlenen boy ve ağırlık yasaklarına uygun olup olmadıkları denetlendi. Avlanması yasak olan balıklarla ilgili tespitin yapılması halinde idari yaptırım cezası uygulanıyor.

Rize Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Burak Taşçı” Av sezonunun başlaması ile beraber su ürünleri denetimlerimiz nakil araçlarında da devam ediyor. Yol güzergahlarında araçlarda nakli gerçekleştiren balıkların standartlara uygun olup olmadığını. Balıkların asgari avlanabilir boylarda olması çok önemli. Hamsi sezonunun devam ettiği bu günlerde araçlarda genelde hamsi ile karşılaşıyoruz. Hamsinin boy sınırlaması 9 santimetre. Nakli gerçekleştiren araçtan 1 kilo balık numunesi alıyoruz. Bu numunede yüzde 15'i istisna hakkı var. Yüzde 85 standartlara uygun olmalı. Standartlara uygun olmayanlara cezai işlem uyguluyoruz” dedi.

5/1 numaralı ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen tebliğe göre asgari avlanabilir balık boy limitleri ,hamsi 9 cm, istavrit 13 cm, barbun 13 cm, lüfer 18 cm, palamut 25 cm, kalkan 45 cm, mezgit 13 cm olarak belirlendi.