2016 yılında kenevir üretiminin yasallaştığı iller arasında yer alan Rize’de gerekli izinleri alarak Nisan ayının ortalarında kenevir ekimi yapan üreticiler hasatlarını tamamlıyor. Kentte son hasadı Fındıklı ilçesindeki 3 dönüm araziye kenevir eken Mehmet Avni Kartal gerçekleştirdi. 600 rakımdaki arazisine Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin gözetiminde ekimini yapan Kartal hasat işlemini de Fındıklı ilçe Tarım Orman Müdürlüğü ekipleriyle birlikte gerçekleştirdi. Ekipler kenevirleri tek tek saydı, üretici ise tohum ve lif denilen gövdelerini alarak hasadını tamamladı. Kenevir üretiminin artması ile birlikte Rize Kültürünün bir parçası olan kenevir ipi üretimide yeniden canlandı. Kenevir ipi üretimin yaygınlaşması için Rize Valiliği kenevir ipi üretim kursu açtı. Yıllar önce kenevir ipinin üretimini yapan ustalara ulaşıldı, eğitimler alındı. Dokuma hocalarından oluşan kursiyerler kenevir ipi üretimini öğrenmeye başladı. Yapılan ilk iplikler bir yandan tezgahlarında dokunarak Rize Bezine dönüştü. Kursu ziyaret eden Rize Valisi Kemal Çeber kenevir ipi üretim aşamalarını tek tek öğrendi, Rize bezi dokumasını izledi.

‘KENEVİR ÜRETİMİNDE TEKRAR EN İDDİALI İLLERDEN BİRİ OLACAĞIZ’

Vali Kemal Çeber Rize’nin 1960'lı yıllara kadar Türkiye'de kenevir üretimindeki en önemli merkezlerden biri olduğunu hatırlatarak “1960’lı yıllardan itibaren ilimizde çayın çok yaygın hale gelmesi, alanların çaya ayrılması ayrıca kenevir üzerine getirilen yasaklamalarla kenevir üretimi gerilemiş. Ben Rize'ye geldiğim 2018 yılında sadece Çamlıhemşin ilçesinde 250 metrekarelik bir yerde tohum elde etmek için kenevir izni istemişti. Cumhurbaşkanımızın bu konuda göstermiş olduğu hassasiyetle yeniden keneviri gündeme taşımasıyla biz de Rize’de çalışmaya başladık. Köyleri gezerek kenevir üretimini anlattık, kenevirden elde edilecek ürünler üzerinde çalıştık. 2019 yılında 21 bin metrekarelik üretim talebi oldu. Bu yıl pandemi ve değişik sebeplerle biraz azalma olsa da yine üretimimizi yaptık. Nisanda mayısta ekilen ürünlerin temmuz itibariyle hasadına başlanıyor, ekim sonuna kadar devam ediyor. Toplanan kenevirin gövdeleri zahmetli bir süreçten geçtikten sonra ip haline dönüştürülüyor ve Rize bezi dokumaları elde ediliyor. Kenevir üretiminde tekrar en iddialı illerden biri olacağız. Rize'de coğrafi özelliklerinden dolayı yer bulmakta sıkıntı yaşasakda çiftçilerimiz artık ilgi gösteriyor. Hint kenevirinin, Rize bezinin en popüler olduğu günlere doğru yol alıyoruz. Kenevir ipliği üretimi için bir kurs açtık, bu kurslarımız ilçelerimize yayılacak. Tüm çiftçilerimize valilik olarak yetiştirilen kenevirin alım garantisini veriyoruz, gerekli araçların tedariki ve pazarlama konusunda yardımcı oluyoruz” dedi.

‘ÇAYA GÖRE KOLAY BİR TARIM ‘

Bu yılki kenevir hasadına başlayan üretici Mehmet Avni Kartal “Dünya piyasasında iyi bir ticareti olduğunu öğrenince, gerekli izni alarak üretimi yaptım. 2 yıldır kenevir üretimi yapıyorum. Geçen yıl çok daha verimli geçti. Çaya göre kolay bir tarım. Ek, 4 ay sonra hasadını yap, tohumunu ve gövdesini sat.3 dönüm tarlaya kenevir ektim. gelecek yıl genişletmeyi düşünüyorum” dedi.

‘HER AŞAMASI KONTROL ALTINDA YAPILIYOR’

Kenevir hasadına katılan   Fındıklı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Özcan Kara kenevir üretiminin tüm aşamalarının kontrol altında gerçekleştiğini belirterek “1 Ocak 1 Nisan tarihlerinde başvurusunu yapıp uygunluk belgesi alan üreticiler, kenevirlerini ektiler hasatlarını tamamladılar. Bu tarımın tüm aşamaları kontrollü olarak gerçekleştiriliyor. Ekimi de hasatı da ekiplerin gözetiminde yapılıyor. Ekim yapılıyor, yeşermeye başlayınca sayım yapılıyor ve 5 aylık zaman dilimi içerisinde hasat olgunluğuna gelen ürünlerin sayılarak hasadı gerçekleşiyor. 1 dekarlık alandan 100 kilo kadar lif, 50 -60 kilogram tohum elde ediliyor” açıklamasında bulundu.

İl Kültür Ve Turizm Müdürü Esra Alemdaroğlu ‘Rize'nin ilk tescilli coğrafi işaretli ürünü Rize bezi kenevir ipinden yapılıyor. İşte bu ürünün iplikten başlayan bir serüveni var. Bu ipin üretimi için bir kurs açtık. Tarlada ekilen ürün ipliğe dönüştürülecek ve dokuma tezgahlarında Rize bezi olacak” diye konuştu.

Kenevir ipi üretim kurusna katılan Abdülmalik Safi “Kenevirden iplik üretmeyi öğrendik. Daha da ileri gideceğiz, hayallerimiz var, değişik çalışmalarla güzel şeyler ortaya çıkartacağız” ifadesini kullandı.