Türkiye Madenciler Derneği (TMD) tarafından düzenlenen ve Çayeli Bakır İşletmeleri AŞ’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 4. Maden Kurtarma Yarışması, Rize'de törenle başladı. İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde yapılan açılış programına; Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Eren Sökmen, Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, Çayeli Kaymakamı Sertaç Kırçuval, Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Ali Can, Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çiftçi, kurum müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.

A Q O V Pc K E K Sb J It0Rrt S9Es5 W1 N1O Q U8 R Xj Ed Xnpkau E Yis Y Y5Veqv Pb0Qurhd6 N L Mj0F R Rs Z Hp P Onek8 P K8 My S Y N Shwar Vcy 4N5 F4E Hwix Q.mp4 Snapshot 00.02.810

Rize'de 15 Temmuz Ruhu Bir Kez Daha Yaşatıldı
Rize'de 15 Temmuz Ruhu Bir Kez Daha Yaşatıldı
İçeriği Görüntüle

4 gün sürecek olan yarışma için Türkiye’nin önde gelen 13 maden şirketinin arama kurtarma ekiplerinin katıldığı yarışmada, ekiplerin kriz anlarında müdahale kabiliyeti, koordinasyonu, teknik bilgisi ve takım çalışması farklı senaryolar üzerinden test edilecek. Etkinlik 25 Eylül'de düzenlenecek gala gecesi ve ödül töreniyle sona erecek.

821523511 1454417976594952 5453286374537836259 N

Vali Baydaş: "Rize Nüfusa Oranla En Fazla Gönüllü Arama Kurtarma Ekibine Sahip"

Açılış programında konuşan Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Rize’nin önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptığını belirterek, maden kurtarma yarışmasının yalnızca bir rekabet ortamı olmadığını söyledi.

Baydaş, yarışmanın ekiplerin tecrübe paylaşımına ve birlikte hareket etme kabiliyetlerinin geliştirilmesine katkı sağladığını ifade ederek:

“Bugün şehir olarak her birini burada, salonda gördüğümüz arama kurtarma ekiplerinin, maden kurtarma ekiplerinin hayırda yarışına ev sahipliği yapıyor olacağız. Onların tecrübe paylaşımına ev sahipliği yapıyor olacağız. Her ne kadar adı bir yarışma da olsa birlikte hareket edebilme kabiliyetini geliştirmektir. İmkân ve kabiliyetlerin paylaşımı şeklinde bir yarışmadır.”

A Q O V Pc K E K Sb J It0Rrt S9Es5 W1 N1O Q U8 R Xj Ed Xnpkau E Yis Y Y5Veqv Pb0Qurhd6 N L Mj0F R Rs Z Hp P Onek8 P K8 My S Y N Shwar Vcy 4N5 F4E Hwix Q.mp4 Snapshot 00.05.170

Rize'nin afet arama kurtarma alanındaki öncü konumuna da dikkat çeken Baydaş, “Bizim her ilçemizin ve hemen hemen her kurumumuzun bir arama kurtarma gönüllü ekibi var. Bu sayıyı 2000'in üzerine çıkardık. Temel eğitimlerini aldılar ve 7 arama kurtarma ekibimiz AFAD'ımızın temel akreditasyon eğitimlerinde yıldız alarak hatta iki tanesi ikinci yıldız seviyesine gelerek bu manada da farklı bir pozisyona yerleşmiş oldular” dedi.

Bakan Yardımcısı Tancan: "Madencilikte İki Kırmızı Çizgimiz Var: İş Sağlığı ve Çevre"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, açılış töreninde yaptığı kapsamlı konuşmada madencilik sektörünün stratejik önemine ve iş güvenliğinin vazgeçilmezliğine dikkat çekti. Tancan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye Madenciler Derneği tarafından düzenlenen ve artık küresel ölçekte bir sektör standardı haline gelen 4. Maden Kurtarma Yarışması’nın açılışında sizlerle birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Geçmişte yalnızca ekiplerimizin pratik becerilerini test ettiği bir 'performans alanı' olarak görülen bu platform, bugün ulusal afet refleksimizin merkez üslerinden biri, kriz anlarında ise sektörümüzün en güçlü güvence noktası hâline gelmiştir.”

Madencilikte başarının yalnızca üretim miktarıyla ölçülemeyeceğinin altını çizen Tancan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Asıl başarı; insanımızı koruyarak, çevremize duyarlı olarak, teknolojiyi, dijitalleşmeyi ve yapay zekayı etkin kullanarak güvenli çalışma kültürünü her aşamada güçlendirerek üretim yapabilmektir. Çünkü yerin yüzlerce metre altında çalışan bir madencimizin eve, ailesine sağ salim dönebilmesi; herhangi bir üretim rakamından, her türlü finansal hedeften çok daha değerlidir.”

A Q O V Pc K E K Sb J It0Rrt S9Es5 W1 N1O Q U8 R Xj Ed Xnpkau E Yis Y Y5Veqv Pb0Qurhd6 N L Mj0F R Rs Z Hp P Onek8 P K8 My S Y N Shwar Vcy 4N5 F4E Hwix Q.mp4 Snapshot 00.40.000

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde madencilerin gösterdiği kahramanlığa da değinen Tancan, “O kapkaranlık günlerde, saatler içinde maden ocaklarından çıkıp enkaza koşan binlerce kahraman madencimiz, tarihin akışını değiştirdi. Yerin yüzlerce metre altındaki köklü tahkimat tecrübelerini, o meşhur 'domuzdamı' uzmanlıklarını yıkılmış şehirlerin sokaklarına, enkaz altlarına taşıdılar” diyerek maden kurtarma ekiplerinin hayati rolünü vurguladı. Bakanlık olarak iş sağlığı güvenliği ve çevre konusunda asla taviz vermeyeceklerini belirten Tancan, denetimlerin artarak devam ettiğini ifade etti.

TMD Başkanı Mehmet Yılmaz: "Yarışmanın Bazı Etapları İlk Kez Şehir Merkezinde Yapılacak"

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, madencilik sektörünü iş sağlığı ve güvenlik kültürünün en gelişmiş olduğu alan haline getirmek için çalıştıklarını belirtti. Yılmaz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün Çayeli Bakır İşletmeleri’nin ev sahipliğinde, Rize Valiliğimizin ve Rize Belediyemizin desteğiyle 4. Maden Kurtarma Yarışması’nı başlatıyoruz. Türkiye Madenciler Derneği olarak her kazanın önlenebilir olduğuna inanıyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Alparslan Bayraktar’ın da her fırsatta ifade ettiği temel bir ilemiz var: Önce insan ve çevre, sonra katma değerli madencilik.”

Yarışmanın bu yılki formatındaki yeniliklere de değinen Yılmaz, şunları kaydetti:

“Önümüzdeki dört gün boyunca takımlarımız altı farklı kategoride yeteneklerini sergileyecek. Teknik altyapı gereksinimleri nedeniyle yeraltı ve deprem modülleri Çayeli Bakır maden sahasında gerçekleştirilecek. Yangın, kimyasala müdahale, araç kazası ve takım yetkinliği modüllerinde ise bu yıl çok önemli bir ilke imza atıyoruz. Bu etapları ilk kez maden sahalarının dışına çıkararak doğrudan Rize şehir merkezinde ve halkımıza açık biçimde düzenliyoruz.”

A Q O V Pc K E K Sb J It0Rrt S9Es5 W1 N1O Q U8 R Xj Ed Xnpkau E Yis Y Y5Veqv Pb0Qurhd6 N L Mj0F R Rs Z Hp P Onek8 P K8 My S Y N Shwar Vcy 4N5 F4E Hwix Q.mp4 Snapshot 00.14.188

Yılmaz ayrıca, deprem döneminde Çayeli Bakır ekibinin enkazdan sağ kurtardığı Canan ve kızı Melike'nin hikayesini hatırlatarak, madencilik kültürünün insana verdiği değerin acil durum bittiğinde sona ermediğini sözlerine ekledi.

Rize’de 13 ekip, 6 kategoride yarışacak

  1. Maden Kurtarma Yarışması kapsamında 13 maden şirketinin arama kurtarma ekibi mücadele ediyor. Mehmet Yılmaz, ilk yarışmanın 2019 yılında 5 ekiple gerçekleştirildiğini, bu yıl ise 13 maden şirketinin arama kurtarma takımının organizasyona katıldığını belirtti.

Dört gün sürecek yarışmada ekipler yer altı, yangın, deprem, kimyasala müdahale, araç kazası ve takım yetkinliği olmak üzere 6 farklı kategoride yeteneklerini sergileyecek.

Yer altı ve deprem modülleri Çayeli Bakır maden sahasında gerçekleştirilecek. Yangın, kimyasala müdahale, araç kazası ve takım yetkinliği etapları ise ilk kez maden sahalarının dışına çıkarılarak Rize şehir merkezinde ve halka açık şekilde düzenlenecek.

A Q O V Pc K E K Sb J It0Rrt S9Es5 W1 N1O Q U8 R Xj Ed Xnpkau E Yis Y Y5Veqv Pb0Qurhd6 N L Mj0F R Rs Z Hp P Onek8 P K8 My S Y N Shwar Vcy 4N5 F4E Hwix Q.mp4 Snapshot 02.25.000

Yarışmada uluslararası katılım da bulunuyor

Türkiye Madenciler Derneği'nin Uluslararası Maden Kurtarma Birliği'nin (IMRB) üyesi olduğu belirtilirken, yarışmanın açılışında Azerbaycan, Yunanistan, Güney Afrika ve Zambiya’dan gelen yabancı gözlemciler ve maden kurtarma profesyonelleri de yer aldı.

TMD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, gelecek organizasyonun yabancı maden kurtarma ekiplerinin de sahada yarışacağı uluslararası bir formata dönüştürülmesinin hedeflendiğini açıkladı.

821523271 1594756752289250 5082701209412070442 N

Final 25 Eylül’de

Rize’de başlayan 4. Maden Kurtarma Yarışması, 25 Eylül’de gerçekleştirilecek gala gecesi ve ödül töreniyle sona erecek.

Yarışmada ekiplerin kriz anlarındaki müdahale kabiliyeti, koordinasyonu ve dayanışması farklı senaryolar üzerinden test edilecek. Organizasyona Acacia Maden İşletmeleri, Çayeli Bakır İşletmeleri, Defaş Madencilik, Esan Eczacıbaşı, Eti Bakır, Eti Krom, Gübretaş Maden Yatırımları, Gümüştaş Madencilik, Öksüt Madencilik, Tümad Madencilik, Tüprag Metal Madencilik, Türk Altın İşletmeleri ve Zenit Madencilik’in arama kurtarma ekipleri katılıyor.

Yarışmanın yer altı arama kurtarma ve deprem etapları Çayeli Bakır İşletmeleri AŞ’nin maden sahasında yapılırken, diğer etaplar Rize şehir merkezinde vatandaşların izleyebileceği şekilde gerçekleştirilecek.