Habertürk’te bu gün Türk Telekom’un internet zammı haberini okudum

Türk Telekom’un son 20 yılı gerçekten de çok acı , düşünme yeteneği ve vicdanı olanlar için utanç verici bir hikaye.

Özelleştirildiği günden bu yana Türk Telekom ülkenin kanayan yarası. Ülkenin haberleşme tekeli olduğundan haklı güvenlik kaygıları nedeniyle kurumun özelleştirilmesine karşı çıkanlar umursanmadı. Merhum Mümtaz Soysal’ın çabasıyla1990’larda 25 milyar dolara özelleştirilmeyen Türk Telekom’un % 55’i 2005’de 6,5 milyar dolara Hariri ailesine satıldı. Bu sırada şirketin sadece nakit varlığı , yani kasasında ki para 2 milyar dolardı. Yıllık net kârı ise 1,5 milyar dolardı. Hariri 6,5 milyar dolarlık satış bedelinin 4,2 milyar dolarını Türk bankalarından aldığı krediyle ödedi. Şirketin pek çok gayrimenkulünü , stoklarında ki değerli varlıkları paraya çevirdi. Şirket senelerce hiçbir ciddi teknoloji yatırımı yapmadı. Bizim iktidarın çok sevdiği , el üstünde tutup eleştirenleri Arap ve İslam düşmanı diye niteledikleri Hariri şirketin kârıyla birlikte tam 18 milyar doları cebine indirip kaçtı. Bankalara aldığı krediye karşılık 5 milyar dolar borç taktı. Türkiye’nin bu işten zararının 94 milyar dolar olduğu iddia ediliyor.

Dünya tarihinde bir devletin uğradığı en büyük dolandırıcılık hadiselerinden biri olan bu skandal nedeniyle bu çöl Bedevisine hiçbir soruşturma açılmadı. Tahmin etmek hiç zor değil ; Sezgin Baran Korkmaz , Rıza Sarraf , Zindaşi gibi çapulcuların maaşa bağladığı ; rolexler , arabalar hediye ettiği , özel hetle umreye gönderdiği , en lüks otellerde ağırlayıp eskort kızları yataklarına soktukları bakanlar , üst düzey bürokratlar , bilimum siyasetçiler , yargı mensupları Hariri’den bu tarihi peşkeşin karşılığında neler koparmışlardır neler? Nasıl hesap sorsunlar ki..?

Bunlar yetmezmiş gibi ; bu çalkantılı dönemde Türk Telekom’un tüm kritik birimleri göz göre göre FETÖ’nun eline geçti. Binlerce insanın telefonları dinlendi ; özel hayatları , mahremiyetleri iğfal edildi.

Türk Telekom bu çağ da en gurur duymamız gereken kurum olmalıyken yetersiz ve köhne altyapısıyla ülkenin utanç kaynağıdır. Uzaya uydu gönderen , İha - Sihalarda Dünya lideri olan Türkiye ; sabit internet hızı ortalamasında 178 ülke içinde 105.nci. Komşumuz Gürcistan’dan , erzak gönderiyoruz , askeri destek veriyoruz diye hava attığımız Afrika ülkelerinden bile gerideyiz. İnternet fiyatında ise en pahalı 47.nci ülkeyiz. Mobil internette ise rekabet ve şirketlerin yüksek teknoloji yatırımları nedeniyle durumumuz çok daha iyi.

Bu halde ki bir ülkenin bilimde , teknolojide iddialı olması ham hayaldir. Çocuklarına , öğretmenlerine , bilim adamlarına , okullarına , üniversite ve enstitülerine , kütüphanelerine çağa uygun internet hizmeti sağlayamayan bir devletin hiçbir şeyle övünmeye hakkı yoktur.

Ben internetinden memnun olan , sorun yaşamayan , yaşadığı sorunları doğru dürüst çözülen , şirketin 444 1 444 numaralı müşteri hizmetlerinden hayırla bahseden olan bir Allah’ın kulunu görmedim.İş yerimizde güya Fiber internet hizmeti alıyoruz farkı nedir anlamadım.İnsanları zırt pırt arayıp paket tanıtan , paket satma işini artık tacize vardıran Türk Telekom bir kuruş yatırım yapmadan , müşteri memnuniyetini umursamayan , sadece para tahsil eden bir tahsilatçı haline geldi. İktidarın yol , köprü , uydu , hastane , uçak , roketten önce bu sorunu halletmesi , yurt dışından gelen insanların , turistlerin dahi hemen farkettiği bu utanç verici duruma çözüm getirmesi veya Telekom’un başında ki Türk kelimesini kaldırması gerekli.