Türk ta­ri­hin­de Ağus­tos ayı, bü­yük za­fer­le­rin ka­za­nıl­dı­ğı bir ay­dır. İstiklâl Sa­va­şı’nda, 26 Ağus­tos 1922 sa­ba­hı, Mus­ta­fa Ke­mal Paşa idare­sin­de, Af­yon’da baş­la­yan Türk Or­du­su’nun ta­ar­ru­zu ile 30 Ağus­tos’ta düş­ma­nın esas kuv­vet­le­ri Dum­lu­pı­nar’da yok edil­di. Yu­nan Baş­ko­mu­ta­nı Trikopis de esir alın­dı.
9 Ey­lül’de Türk Or­du­su’nun İz­mir’e gir­me­si ile yur­du­mu­zun ba­tı­sı Yu­nan­lı­lar­dan kur­tul­du. Bu sa­vaş­ta bizim kay­bı­mız 10 bin, Yu­nan tara­fı­nın kay­bı ise, 100 bin ka­dar as­ker ol­du. Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci kuvvetlere kesin ve son hamleyi gerçekleştirmek ve düşman birlikleri Anadolu'dan atmak için planlanmış gizli bir harekâttı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 20 Temmuz 1922'deki oturumunda kendisine dördüncü kez Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Atatürk, taarruz kararını Haziran ayında aldı ve hazırlıkları gizli olarak yürüttü. Büyük Taarruz, Ağustos'un 26'sını 27'sine bağlayan gece Afyon'da başladı, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşanın idare ettiği, Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlandı.

30 Ağustos Zafer bayramımız, Milli birliğimizi muhafaza eden bir milletin en zor şartlarda bile esaret altına alınamayacağının tarihi bir ispatının zaferi olarak; Türk milletin tarih boyunca var olan bağımsızlık inancının, vatan ve bayrak sevgisinin ölümsüz bir ifadesi, Türk Ordusu'nun da disiplin ve kahramanlığının en önemli geçmişimizin anlı, şanlı göstergesidir. Kutlu olsun.