Hak mümin, hakiki samimi bilge Müslüman; Allah’ın emirlerini tutar. Yasakladıklarından sakınır. İyilikleri çoğaltarak, artırır ve yayar. Kötülükleri, haramları, günahları azaltarak, yasaklar. Niyet, duygu, düşünce, eylem, hal hareket, davranışlarla, bir bütün olarak, samimi bilge Müslüman olur, olmayı hedefler.

Müslüman, Allah’a şirk- ortak koşmaz. Aynı zamanda Allah’ın tek hak dini olan, İslam dinine ortaklar bulmaz.

Anne ve babaya itaatsizlik, sevgisizlik, saygısızlık yapmaz.

Peygamberlerin tümüne sevgi, saygı gösterir. Bazılarına itaatsizlik etmesi; Müslüman olmamasını gerektirir!

Haksız yere insan öldürmez. İnsan öldüren; zalimdir, katildir. Yeri ebedi cehennemdir. Bir insanın yaşamasını sağlamak; tüm insanların yaşamasını sağlamak gibi sevap kazandırır. Bir insanı öldüren; bütün insanları öldürmüş gibi günah aldırır!

Yalan söylemez. Hele mahkemelerde yalan şahitlik- tanıklık hiç etmez. Bunun günahı çok büyüktür.

Kötülük, hayâsızlık, çirkinlik, arsızlık yapmaz.

İnsan aklına, sağlığına zarar veren sigara, içki, alkol, uyuşturucu gibi zararlı maddeler kullanmaz. Bugün bunların tıbben çok zararlı olduğu bilinmektedir. İnsan aklını, sağlığını, saygınlığını bozmakta, öldürmektedir.

Kumar, şans oyunları, tefecilik, faiz gibi haram olan işlerle ilgilenmez.

Hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, sahtekârlık, hilecilik yapmaz. Bugün insanlığı bu gibi haram davranışlar mahvetmektedir. Ülkemizde son 20 yıl içinde 89 belediye yönetimi bu gibi hırsızlıkları yaptığından, 900 yıl kadar adli ceza almıştır.

Müslüman dediğin, Kur’ân ve sünnete uygun, saygınlıkla yaşar, yaşamalıdır. Bugün böyle bir toplum bulmak çok azdır. Zalim kâfirler, Müslümanları da bozdu, bozmayı sürdürmektedir.

Müslüman, Allah cc. Adı dışında ibadet etmez. Kurban kesmez. Besmelesiz hayvan kurban etmez. Domuz eti yemez. Kan içmez. Haram olan hayvan etlerini ve süt ürünlerini yemez. Besmelesiz yemek yemez. Bir işe başlamaz.

Boğularak ölen mubah hayvanda olsa, etlerini yemez. Eti haram olanın, sütü de haram olur. Eşek sütünü şifa diye satanlara, içenlere duyurulur.

Akmış kan, domuz eti, domuz et ve süt ürünleri haramdır. Bugün, Asya ve Afrika batıl inanış sahipleri, her türlü et, böcek yediğinden, her türlü bakteri, virüs, mikroplar daha çok bu ülkelerden dünyaya yayılmaktadır.

Dikili taşlar, putlar, fal, büyü, sihir gibi hileler haramdır. Bugün dünya hala putperestlik devrini yaşamamaktadır. Ülkemizde bile 400 bin den fazla heykel bulunmaktadır. Bunlar önüne saygı, selam durulmaktadır.

Sağlığa zararlı her şey haramdır.

Zina, eşcinsellik, LGBTİ gibi cinsel sapkın davranışlar haramdır.

Yalan, iftira haramdır.

Gıybet- dedikodu haramdır.

Kötü lakap takmak haramdır.

Kıskançlık, çekemezlik, dargınlık, küslük haramdır.

Vatana, millete, devlete, varlığa kötülük etmek, haramdır.

Vatan savunmasında, askerden ve savaştan kaçmak haramdır.

Müslüman, eliyle ve diliyle, hiçbir şekilde başkalarına zarar- ziyan vermez. Verirse, kul hakkına girmiş olur ki, bu büyük günahtır. Peygamberimiz, Müslümanı şöyle tarif etmektedir: “ Müslüman, elinden ve dilinden başkalarının zarar görmediği kişidir.”

Yetim hakkı, insan hakkı yiyenler kul hakkına girmişlerdir. Ülkemde bugün zengin olanların çok büyük çoğunluğu kul hakkına girmiştir. Haram ile kazandığını sanmaktadır. Bunlar ne toplumun ağlamasını ne de devletin yasalarını takmamaktadırlar. Hükumetlere darbe, hile, soyma, kullanma yapmaktadırlar. Bunu yazımın sonunda kısaca anlatmaya çalışacağım.

Müslüman, tartıya, ölçüye, alışverişe hassasiyetle dikkat etmeli. Kimseye karşı haksızlık etmemeli.

Müslüman, sözünde durur.

Müslüman, ideolojik sapkınlıkta bulunmaz. Sapkın düşünce taşımaz. Irkçılık ve ayrımcılık yapmaz. Adil olur.

Müslüman, başkalarının ayıbını, sırrını açıklamaz, yaymaz.

Müslüman, fitne, fesat, nifak çıkarmaz.

Müslüman, akraba ve komşularına karşı haksızlık etmez.

Müslüman, israfçı, savurgan olmaz. İsraf haramdır.

Müslüman, çevreci olur. Doğayı ve dünya düzenini bozmaz.

Müslüman, başkalarının değerlerine tecavüz etmez. Başkaları mümin olmasa da, ona saygısızlık etmez.

Müslüman, İslam, ilim, bilim ile yaşar. Toplumun hoş karşılamadığı işler içinde olmaz.

Büyüklük taslamaz. Kibirli olmaz. Kibirli, mağrur olmak, çok büyük günahtır.

Dünya malına bağlanıp; nefsine, şeytana uyup, Allah’ı unutmak, çok büyük yanlış ve günahtır. Bugün Allah’ı unutanlar, inkâr edenler, sapıtanlar dünyanın çok büyük nüfusunu oluşturmaktadır.

Kur’ân’a inanmamak, kendi çıkarına uygun yorumlamak, ayetleri bağlamından kopararak, yorum yapmak; Allah’a iftiradır. Bu sadece insanın kendini avutturur. Bu sapkınları çok büyük bir azap beklemektedir.

İyice bilmediği bir konu hakkında açıklama yapmak, büyük günahtır.

Kötü zanda bulunmak, büyük günahtır.

Müslüman, ikiyüzlü, 200 yüzlü olmaz. Müslüman, arı duru, net, rafinedir.

Müslüman, karıştırıcı, bozguncu, ayrımcı, bozguncu, yıkıcı, kötülerle ve hainlerle düşüp kalkan olmaz. Müslümanların sıfatları nettir.

Başkalarına Müslüman küfretmez, hakaret etmez, lanet etmez. Zira yaparsa, başkaları da iade eder. Başkalarının inancına da hakaret, küfür, sövgüde bulunmaz. İslam ahlakı, edebi, hayâsı ile davranılmalı.

Zulme, kötülüğe, fenalığa yardım etmek de zalimliktir, zulmetmektir. Bu ve benzeri kötülüklere hiçbir şekilde destek olmamalı.

Bu, İslam dışı davranışların birinde bile bulunmak günahtır. Allah’a isyandır. Yasak- haram olan her davranışı işlemenin iki âlemde cezası vardır. Müslüman, Müslümanlığın sıfatları öğrenip, yaşam biçimini ona göre ayarlamalı. Birey, aile ve toplum olarak, devlet yöneticisi olarak harama girmemeli. Yapılan günahlara tövbe etmeli. Kul hakkını ise ödemeli.

“Size bir müjdeli milli haber vermek istiyorum. Bugün, 14.12.2022 günüdür. Dünyada bir ilki sadece ülkemiz başardı. Dünyada bir ilk! İnsansız savaş uçağını bugün uçurduk. Daha insanlı, pilotlu savaş uçağını uçuramadan, insansız savaş uçağını uçurduk. Zaten insansız hava araçlarımız vardı. Şimdide uçağını elhamdülillah yaptık. “Bayraktar, Kızılelma adını taşımaktadır.”

Müslüman, ilme, irfana, hikmete, bilime, İslam dinine uygun yaşar. Müslüman disiplinlidir. Disiplinli yaşar. Sözünde durur. Hainlik etmez. Gönül, beyin, beden, ruh olarak temizdir. En yüksek ahlaklıdır. Bozguncu değildir. Faşist, komünist, kapitalist, liberal olamaz. Olursa, Müslüman olamaz. Kumar, içki, şans oyunları, fal, hile, büyü,  aldatıcı, kandırıcı, halka baskı yapıcı, sahtekâr, hilekâr, hadsiz, haksız olmaz, olamaz. Olursa tam bir zorba, İslam dışı yaratık olur. Özü sözü tertemizdir.

Müminler, Müslümanları kardeş, insanları karındaş bilir.

Allah’ın sevdiğimi sever. Sevmediğini sevmez.

Haram ve şüphelilerden kaçınır, sakınır.

Müslüman, görev ve sorumluluklarını öğrenip, yerine getirecek akla, beceriye sahip olmalı. Aile kavramındaki, değerleri yaşayacak duruma gelmeli. Eğitim- öğretim almalı. Meslek, sanat öğrenmeli. Güzel bir aile kurabilecek, yaşatabilecek hale gelmeli. Karı, koca ilişkileri, anne ve baba görevleri, çocuk eğitim ve öğretimi, kardeş, akraba dayanışması, çevre ile olumlu diyalog kurma olgunluğuna erişmeli. Yanı adam gibi adam olmalı. İlkel toplumlar gibi çocuk yaşta evlendirmemeli.

Müslüman olgunluğa erişmeli. Güzel huylu, iyi ahlaklı olmalı. Ahlak olmadan hiçbir iş, işlem, meslek, sanat olmaz. İslam güzel ahlaktır. Güzel ahlakı yaşamalı. Hak hukuk istikamet üzere olmalı. Allah’a kul olmalı. Başkalarına kulluk etmemeli. Kötü huy- ahlak insanı bozar; insanlıktan çıkarır. Ahlaksız insanı ne Allah cc. Ne de insanlar ve hayvanlar sever.

İnsan dilini kontrol etmeli. Dilini iyi kullanamayanlar, çok büyük zararlara uğramaktadır. İnsanlara güven vermeli. Güven vermeyenler, merdiven basamaklarını çıkamaz.

Müslüman, sabırlıdır. Sabırlı olmalıdır. Derinden düşünüp, kapsamlı düşünüp, öyle hareket etmeli. Doğruluktan asla ayrılmamalı.

Müslüman, güzel ahlaklı olmalı. edebe, adaba uymalı. İyilik yapmalı. Fenalıklardan uzak durmalı. Eziyetlere sabretmeli. Kibirlenmemeli. Bağırarak konuşmamalı. Bilmediğinin ardına düşmemeli. Toplumda nasıl davranacağını öğrenmeli. Hanzo gibi olmamalı. Her türlü maddi, manevi pislikten arınmalı. Gerçek ve doğru bilgi sahibi olmalı. ahlakı faziletlere sahip olmalı. sağlam inançta olmalı.

Allah’a, peygamberine, insanlara, varlıklara karşı görev lerini yerine getirmeli. Kendine, aile halkına, insnalara karşı görevlerini eksiksiz yapmalı.

Müslüman, farz olan ibadetleri eksiksiz yapmalı. Özellikle 32 ve 54 farzı yapmalı. Diğerlerinide öğrenip, yapmalı.

Dini, nefsi, aklı, nesli, malı, serveti korumalı.

İslam ilimlerini ve doğa ilimlerini öğrenip, yaşam tarzı yapmalı.

“ ( Bu yazı bölümünde; A. Hamdi Akseki efendinin, İslam Dini adlı eserinden kısmen yararlanılmıştır.)”