Birinci dünya savaşı ve ardından kongreler dönemi (Kurtuluş savaşına hazırlık dönemi) İstiklal Savaşımızda Rize’miz hep önemli rol oynamıştır. Rizeliler sadece Rize ve çevresinin savunulmasıyla yetinmemiş, diğer bölgelerde de vatan savunmasına gönüllü katılmışlardır.

İstiklal Savaşımızda silah altına girme konusunda tereddüt etmeyen Rizeliler, ayrıca gönüllü olarak da milis güçler oluşturmuşlar, Kazım Karabekir Paşa komutasında Doğu Cephesi Harekatı, Sakarya muharebelerine de en önde yer almışlardır. Kuvvetlerimiz için silah ve cephane nakli başta olmak üzere aktif görevler almışlardır.

Rizelilerin bu mücadelesi Mustafa Kemal Atatürk’ün gözünden de kaçmamış kendi el yazısıyla Ankara’dan Rize Müdafa-ı Hukuk Cemiyeti’ne gönderdiği ve “Öteden beri herkesin yakından bildiği kahramanlıklarıyla kendilerini tanıtmış olan Rize Ahali’nin ülkenin kurtuluşu için azim ve üstün gayretlerini takdir ederiz” şeklinde bir cümle sarf ettiği telgrafı Rizeliler için övgü dolu sözler içeriyordu.

Rize ilinin kurtuluş törenler her yıl büyük bir coşkuyla kutlanır Rizeliler bu kutlamalara büyük bir özenle hazırlanır en güzel kıyafetleriyle katılırlardı.

Bu vesileyle Cumhuriyet şehri Rize’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 105. Yıldönümünü kutluyor, başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bağımsızlığımızı borçlu olduğumuz aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum…