İnsanların yaratılış gayelerine uygun hareket etmeleri; bilim ve İslam değerlerini öğrenip, yaşam tarzı yapmaları ile olmaktadır. Aksi halde insan; insanlıklı insan, insancıl insan, iyi, güzel, dürüst, yararlı insan olamazlar. İnsan iyiliğe ve kötülüğe eğilimli yaratılmıştır. Hangi yönde baskın eğitim- öğretim almışlarsa, öyle davranırlar.

İnsan dışındaki, bitkiler, hayvanlar, canlı ve cansız varlıklar, insan gibi değildir. Onlar yaratılış gayelerine uygun davranırlar. Ama hayvanlara da olumsuz, kötü, zararlı eğitim verilirse, onlarda zararlı varlıklar olurlar! Hayvanlar, Yüce Allah’ın verdiği içgüdüsü ile davranırlar. Yaratılış gayelerine göre hareket ederler. Bir arıyı düşünelim. Yaratıldığından beri bal üretmek için çaba gösterir.

Allah cc. İnsanları diğer canlılardan farklı amaçlar, gayeler, hedefler için yarattı. Diğer canlılardan da farklı özellikte yarattı. Diğer canlılarda olmayan sıfat becerilerini verdi. İnsana, ilahi emirler, yasaklar yüklendi. İnsan işiten, gören, akıl yürüten, çok beceri, yetenek sahibi olan olarak en güzel şekilde yaratıldı. Allah cc. Kendine ibadet edilmesini emretti. Bunun için peygamberler, ilahi kitaplar, sayfa emirler gönderdi. Hak din İslam ile sorumlu tuttu. Hak din İslam sadece dosdoğru olan tek dindir. İnsanların çoğu bunu anlamadıkları için rezil, perişan, berbat, insanlık dışı olmakta, kalmaktadır. Bugün İslam olmayanlar, İslam yaşantısı olmayanların çok büyük çoğunluğu, insan özellikli değildir. İnsanlıklarını yitirmişler. Adileşmişler, canavarlaşmışlardır. Acıma, merhamet etme, vicdan, insafları yoktur. Bunlar insanlık tarihi içinde hep böyle olmuşlar, kalmışlar.

Allah cc. İnsanların hak din üzerine olmalarını, kendine hakça ibadet etmelerini emretmiştir.

Allah cc. Kendine ve hak dinine şirk- ortak koşmalarını asla affetmeyeceğini defalarca buyurmuştur.

Hak din, insanların, dünya ve ahirette; huzurlu, mutlu olmalarını sağlamak için vahiy yoluyla gönderilmiştir.

Hak din İslam, insanların nasıl hareket edeceklerini bildirmiştir. Bunları peygamberler yoluyla insanlara öğretmiştir. Allah cc. Katında hak din sadece İslam dinidir. Diğerleri din değil; hurafe, batıl inanışlardır. Felsefi görüşlerdir. Allah cc. İle olsun, peygamberlerle olsun; ilgisi, ilişkisi yoktur. Peygamberlerin yaşantılarını edebiyat yolu ile görmeden, bilmeden anlatmışlardır. Hazreti İsa as. İle olsun, Hazreti Musa as. İle olsun hiçbir bağlantıları yoktur. Bu peygamberler, bugün ki, Hristiyanlığı ve Museviliği anlatmamışlardır. Bu iki inanışta, Allah cc. İnancı bile batıldır, sapkıncadır, yanlıştır.

İnsanların maddi, manevi ihtiyacı için İslam dinini yaşam tarzı etmelidir.

İslam dininden haberi olmayanların, kariyerleri ne olursa olsun; cahil cühela, cehalet içinde, sapkın ve bozukturlar. Yarardan çok zarar verirler. Bunlar hak ve hakikati, dosdoğru ve gerçek olanı bilmezler. Sadece insanlara değil, tüm canlı cansız varlıklara zarar verirler.

Dünyanın en zalim, katil, soykırımcı insanları kimlerdir, diye internete sorarsanız; hak ve hakikati yalanlayan, zalim kâfirleri görürsünüz.

İnsanın maddi, manevi gereksinimleri din sayesinde elde edilir. İslam dinine sımsıkı bağlı olanlar, savurganlık etmez. Boş durmaz. Planlı, helalinden çalışır, kazanır. Bireye, aileye, topluma, devlete din çok lazımdır. Dinsiz bunların hiç biri ayakta huzurlu kalmaz. Sosyal ve siyasi sorunlar oluşur. Her varlık berbat ve harap olur.

İslam dini, dünya ve ahiret mutluluğunu sağlar. İnsanlarla iyi ilişkiler kurdurur. Allah’a kulluk etmeyi öğütler.

İslam ilimleri öğrenirken, mutlaka ama muhakkak bilim ve meslekte öğrenmeli. Bütün ilimler Yüce Allah’tandır. Ayrım yapmamalı.

İslam dinimizin temel kaynakları; Kur’ân ve sünnettir.

Bu iki temel kaynağa bilimle birlikte sımsıkı sarılmalı.

Müslüman olmayanların kelime-i Tevhit ve Kelime-i Şehadet söylemesi, anlaması, kabul etmesi ile Müslüman olur. Bundan sonra da İslam dinini öğrenip, yaşar, yaşamalıdır. Müslümanlığı yaşamadan, iyi insan olunmaz.

İslam dini kolay öğrenilsin, diye bazı hususlar sistematik hale getirilmiş. Bunlar 32 farz, 54 farz, imanın şartları, İslam’ın şartları gibi sistematik diziler var. İslam’ın şartları sadece 32 ve 54 farz değildir. İmanın şartları ve İslam’ın şartları sadece 6 ve 5 husustan oluşmaktadır. İmanın şartları Kur’ân ve sünnetin tamamıdır. İslam’ın 5 temel şartı dışında yüzlerce şartı vardır. Biz bunları pek çok kitap okumakla, eğitim ve öğrenim görmekle öğreniyoruz. İslam dini, Kur’ân ve sünnet Yüce Allah’ın âlim sıfatının tecelli etmesidir. Bir ilimdir. İlim öyle birkaç sayfa öğrenmekle, öğrenilmez.

Dünyada ve ahirette huzurlu, mutlu, rahat olmak için İslam dinini ilimle birlikte eksiksiz samimiyetle yaşamak gerekir. Mümin, Müslüman, zalim, kâfir, müşrik, münafık kavramlarının anlamlarını doğru bilmek gerekir.

Müslüman salih- iyi amel- iş- işlem- muamele yapmak durumundadır. İnancı bunu gerektirir.

Kur’ân ve sünnetten nasıl yaşayacağını öğrenmeli. Sadece takva salih amel işleyenler cennete girecektir.

Kul hakkı Allah cc. Tarafından affedilmemektedir. Kul hakkına dikkat etmeli. Kul hakkına girmemeli.

Allah’a iman etmek, Kur’an’dan Allah’ın varlığını ve sıfatlarını öğrenmek önemlidir. Kur’ân’ı peygamberimiz gibi yaşamalı. Akla geldiği gibi ibadet yapılmaz. Allah cc. Ne dedi ise ne buyurdu ise, peygamberimiz emirleri nasıl yaptı ise öyle yapmalı.

İnsanların ilk görevi; Yüce Allah’ı bilmek, anlamak, dinlemek, emir ve yasaklarına uymaktır. Yanı kısacası Müslüman olmaktır.

İkinci görevi; cahil cühela kalmamaktır. Cahil Müslüman olur ama cahilliği ile Müslümanlığını sürdüremez.

Üçüncüsü; Yüce Allah’ın emirlerini tutmak, Yasakladıklarından sakınmaktır. İbadet- kulluk görevini eksiksiz, tam, doğru şekilde yapmaktır.

Dördüncü görevi; Yüce Allah’ın yarattığı insanlara, hayvanlara, bitkilere, çevreye, doğaya, varlıklara karşı gökevlerimizi öğrenip, eksiksiz yapmaktır.

Beşinci görevi; çevreyi, doğayı, dünyayı, evreni temiz tutmaktır.

Altıncı görevi; Allah’ın razı olduğu, sevdiği Müslüman olmaktır. Allah cc. Severse, iyi insanlarda sever.