İnsan dediğimiz, Yüce Allah’ın en güzel ve onurlu şekilde yarattığı, akıllı, zeki, düşünebilen, konuşabilen varlık; iyi, güzel, yüksek İslam ahlaklı yanı güzel huylu olmalıdır. Böyle olursa, insanın bir değeri, kıymeti, önemi, iyiliği, güzelliği, yararı, olumlu davranışları olur. Aksi halde, hayvanlardan daha da aşağı, daha da zararlı bir yaratık olur. Dünyanın en aşağı olan yaratıkları gibi milyarlarca insanın katili, katliamcısı olur. Zalimliği, sapkınlığı kendine yol edinir. Bu gibi kötü, çirkin, rezil ahlaklının hiçbir varlığa yararı olmaz. Her varlığa zararı olur.

                İyi, güzel ahlaklı olma demek; iyi, güzel huylu demektir.

                Peygamberimiz sas. Buyuruyor: “Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim.”

                “ Sizin imanca en güzeliniz, ahlakça en güzel olanınızdır.”

                “Allah’a, kullarının en sevgilisi, ahlakça en güzel olandır.”

                “ Allah’ım, ben senden sağlık, esenlik ve güzel ahlak dilerim.”

                “ Ahlakınızı güzelleştiriniz.”

                “Müşriklerle, mallarınızla, nefislerinizle, dillerinizle cihat ediniz.”

                “Sizin en hayırlınız, kadınları hakkında hayırlı olanınızdır.”

                “Kadınlara ancak kerim olanlar ikram, kötü olanlarda ihanet eder.”

                “Müslüman odur ki, dilinden, elinden Müslümanlar esenlikte bulunur.”

                “Sadakanın en faziletlisi, dargın kimselerin aralarını bulup, iyileştirmedir.”

                “Töhmet- suçlama - kabahat yerlerinden kaçınız.”

                “Sizden biri, kendisi için sevip, istediği bir şeyi, kardeşi veya komşusu içinde, sevip istemedikçe, hakkıyla mümin olamaz.”

                “Siz, iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirini sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. . .”

                “Sizi ziyarete gelenlere ikram ediniz.”

                “ Komşu haklarına riayet ediniz yanı Saygılı olunuz, uyunuz.”

                “kötülüklerinden komşusu güvende olmayan kimse, Allah’a layıkıyla iman etmiş olmaz.”

                “Müslümanların kabirlerini ziyaret ediniz.”

( Güzel ahlak hakkında yüzlerce ayet vardır. İnternetten lütfen bakınız.)

Ben, araştırdım, baktım, okudum. Yüz ayetten fazla, güzel ahlak ile ilgili ayet bulunmaktadır. “ Güzel ahlak ile ilgili ayet sayısı, toplamda; vakit namaz kılma, oruç tutma, zekât verme, hac yapma ayetlerinden daha fazladır. Çünkü ahlaksız, edepsiz, hayâsız, terbiyesiz olan insanın yaptığı, kıldığı vakit namaz, oruç, zekât, hac gibi ibadetler, Allah cc. Tarafından efdal, makbul görülmez.”

 Allah cc. Ahlaksız insanı, kötü ve çirkin ahlaklı insanı sevmez. İnsanlarda, hayvanlarda sevmez. İslam dininde güzel, iyi ahlaklı, edepli, hayâ sahibi olmak önceliklidir. İnsanlar, hayvanlar; bir insanın namazına, zekâtına, orucuna, haccına bakmaktan çok; ahlakına bakar. Canlı ve cansız varlıklara öncelikle lazım olan, insanların güzel ahlaklı olmasıdır. İnsanlar, hayvanlar, bitkiler, doğa; insanların ahlaksız olmasından çok çekmektedir!

Öyleyse şöyle diyelim ve yazalım, anlatalım:

1-      Allah’ın güzel ahlak ile ilgili ayetlerini internetten bulalım. Kendimiz bu konuda bilgili, bilinçli, yaşayan olalım. Çocuklarımıza, öğrencilerimize, dostlarımıza, çevremize, insanlara anlatalım. Dünyada ahlaksızlık nedeniyle olan vahşetleri, dehşetleri, korkunç olayları, vakaları, haydutlukları, eşkıyalıkları, terörleri, soygunları, hırsızlıkları, haksızlıkları, adaletsizlikleri önlemeye çalışalım. Bugün bu ayetler yeterince okullarda, camilerde, toplumda, medyada anlatılmamaktadır.

2-      Yine internetten şunu da öğrenelim: Peygamberimizin sas. Hazretlerinin güzel ahlak, edep, hayâ ile ilgili hadislerini, sünnetlerini öğrenelim. Sistemli, sistematik şekilde biz öncelikle yaşayalım. Çocuklarımıza, öğrencilerimize, insanlara anlatalım. En güzel örnek, rol model bizler olalım. 

3-      Dinsiz, imansız, ahlaksız, öğrenim ve eğitimin olmayacağını, toplumların barış içinde, huzurlu, mutlu yaşamayacağını hiç unutmayalım.

Müslüman, bilgili, bilinçli, derin ve kapsamlı düşünebilen, araştırma- inceleme yapan olmalı. Bugün, insanların çoğunluğu; namaz kılıyor. Oruç tutuyor. Zekât veriyor. Umre ve hac yapıyor. Ama haram, günah, suç işliyor. Bu durumlar, toplumları bozuyor. Huzur ve mutluluğu kaçırıyor. Barışı yok ediyor! Oysa İslam dinin amacı, hedefi; insanların iki âlemde huzurlu, mutlu, rahat, kolay yaşamasını sağlamaktır.

Günümüzde en çok ahlaksızlık ticarette yapılmaya başlandı. Ticarette ahlaksızlık ülkemizin bir numaralı sorunu olmaya devam ediyor.

Ahlaksızlıktan olan anarşi, şiddet, terör gibi vahşi olayların üstesinden, devletimiz; askeri, polisiye müdahalelerle önüne geçti, azalttı. Ama kapitalist, liberal, aç göz, ahlaksız ticaretçilerle, devletimiz ve dünya başarılı bir sınav veremiyor. Çünkü ellerinde para, medya, mal, eşya, ihtiyaç maddesi var. Koz olarak kullanıyor. Bir, iki ayda soğan ve patatesi 2018 yılında bir liradan, 10 liraya yükseltebildiler! Bir yıl içinde, 5 litrelik Ayçiçek yağını 35 liradan, 290 liraya çıkardılar. İki hafta içinde kilosu 7 lira olan toz şekerin kilosunu 20 liraya yükselttiler. Hedef: hükümeti yıpratmak, hak düşmanlığı ile halk düşmanlığı yapmaktır. Hepsinin cani cehenneme! Adil olmayana hayır dua etmem! Çünkü zalimlikleri ile çok kişinin canını yakmıştır.

Rusya, Ukrayna’ya saldırdı, savaş açtı! 2021 yılında 1000 metreküpü 120 dolar olan doğalgazın fiyatı, 2022 yılı başında 1400 dolara yükseldi. Akaryakıt ise litresi olarak 6 liradan 22 liraya çıktı. Zalim kâfir katliamcı gâvurlar; dünyanın altını üstüne getiriyor!

Müslüman bilgili, bilinçli- şuurlu, samimi, bilge, İslam ve bilimle yaşayan olmalı. Öyle cahil cühela, bilgisiz, bilinçsiz olan Müslümandan hayır, iyilik, kulluk gelmez. Müslüman sadece günlük vakit namazda, 40 defa Fatiha Suresini okur. Okur, ama ne dediğini bilmediği için sadece Fatiha Suresine bile uymaz. Oysa Kur’ân 3236 ayettir. Bunun 7 ayetine bile uymayandan; doğru dürüst, bilinçli Müslüman olmaz, olmamaktadır. Namaz ve diğer ibadetler insani iyileştirir. Ama yaptığı ibadetin bilincinde olmayandan iyileşme beklenemez.

Müslüman, bilinçli- şuurlu bilge olmalı. İttika Müslüman olmalı. İttika; Allah’ın sevgisini yitirmekten korkup, haram ve şüpheli davranışlardan sakınmak, kaçınmaktır. Böyle davranmaya “takva” denir. Böyle davranana da “muttaki” denir.

Allah cc. Hucurat Suresi 13. Ayette buyuruyor: “ Şüphe yok ki, Allah katında en üstün- en değerli olanınız, en fazla muttaki olanınızdır.

Müslüman, edepli olmalı. Edep: Güzel terbiye, güzel huy, utanılacak davranışlardan kaçınmadır. Edebin zıddı; isaettir. İsaet; kötü, çirkin, edepsiz, terbiyesiz, fazilete aykırı davranmadır.

Müslüman, ihsan sahibidir. Allah cc. Bakara Suresi 195. Ayette; “İhsan ediniz. Şüphe yok ki, Allahü Teâlâ ihsan ( bağış, bağış yapma) edenleri sever.”

Allah cc. İhlas sahiplerini sever. Bir işi samimiyetle dosdoğru, düzgün yapmak demektir. Böyle bir hale “ hulus” denir.

Müslüman, hak istikamet sahibi olmalı. Her işe dosdoğru, hak, hakikat, adalet, diyanet, akıl, üzere bulunup, davranmak demektir. İstikametin zıddı, tersi ihanettir.

Hud Suresi 112. Ayet: “ Emrolunduğun gibi istikamette ol, dosdoğru ol.”

Müslüman, itimat sahibi olmalı. İtimat edilen, güvenen, güvenilen, emniyetli olmalı.

Müslüman, ülfet sahibi olmalı. Yanı uygun kimseler ile güzel bir şekilde görüşüp, konuşmak demektir.

Müslüman, yalan söylemez, sözünden dönmez, emanete hainlik etmez,

Müslüman, akıllı, zeki, hak ve hakikat üzere, insaflı, vicdanlı, merhametli, güler yüzlü, hoş hallidir. İşinde acele etmez. İyice bilmediği işe girmez.

Müslüman, sevgi, saygı, merhamet, hoşgörü, acıyan, şefkatli, müşfik, olgun, erdemli, faziletli kişidir.

Müslüman, tefekkür eder. Yanı derinden, kapsamlı, bilimsel, dinsel düşünür.

Müslüman, tevazu- alçak gönüllüdür. Vakardır yanı ağırbaşlıdır.

Müslüman, tevekkül sahibidir. Sebepleri yerine getirdikten sonra Allah’a güvenir.

Müslüman, işinde sebat eder. Kararlı, tutarlı hareket eder.

Müslüman, cömerttir. Cimri, pinti değildir. Her işi dosdoğru, orta halli, vasat olarak yapar. Özenle, dikkatle, sağlam, sağlıklı, en güzel şekilde yapar.

Cimri kimselerin yemeğini yemeyiniz.

Hüsnü zan yapınız. Yanı güzel sanmada, sanıda bulunuz. Negatif niyet, duygu, düşünce, davranış içine düşmeyiniz.

Dininizi gereksiz, boş, zarar verici kullanmayınız. Hayır, iyi, güzel sözler söyleyiniz, yazınız.

Hak ve hakikatten bir milimetre bile ayrılmayınız.

Hikmet sahibi olunuz. Yanı güzel, yararlı ilimle, davranışlarınız örtüşsün.

İlim sahiplerinde hikmetler, güzellikler vardır.

Hikmet mümin yitiğidir. Nerede bulursa, alsın.

Hilim, yumuşak olunuz. Gazap- kızgınlık, öfke, şiddet, taşkınlık, azgınlık, serserilik içinde asla olmayınız. Sadece bu halde olmanız bile sizleri pek çok bela, dert, musibet, ateş, cezadan koruyacaktır. Hastalıktan uzak tutacak. Sağlıklı olacaksınız, inşallah.

Hilim sahibi olma ile ilim sahibi olmayı birlikte kendinizde bulundurunuz.

Hamiyet sahibi olunuz. Yanı kutsal, mukaddes değerlere sevgi, saygı duyunuz. Milletin, malını, canını, namusunu, iffetini, aklını, neslini, kutsal değerlerini korumak için çalışınız. Bugün kutsal değerlerden yoksun olan kişiler, aileler, toplumlar; başkaları tarafından harcanmakta, onurlarını ve canlarını kaybetmekte, yitirmektedirler! Otel odalarında iffet, namus, canları yok olmaktadır! Otel balkonlarından atılmaktadır! Ormanlara, çukurlara öldürülüp, bırakılmaktadır. Masum ve cahil kızlar harcanmaktadır.

Dün çarşıya çıktım. Daha reşit olmamış, olgunlaşmamış kızların bacakları, göbekleri, göğüsleri açık; üryan şekilde serseri mayın gibi gezmektedir! Bunlar, sarhoş, uyuşturucu kullanan kişilerin elinde yok olmaktadırlar! Ebeveyn dediğin; oğluna, kızına, İslam dininin değerlerini öğretip, yaşam tarzı yaptırırsa, bu gibi üzücü, telafisi mümkün olmayan, vahşetler işlenmemiş olur. Akıllı olmalı. Aklı doğru kullanmalı.

İslam dini, “ifrat” ve “tefriti” yanı “aşırılık” ve “geriliği” yasaklar. Orta halli, dosdoğru, normal, vasat olmayı ister. İnsan onuruna ters, zıt, aykırı davranmayı yasaklar. Öyle burka, çarşaf, peçe, yüz kapama, ellere eldiven geçirme, gözlere siyah gözlük takma gibi acayip durumlar; İslam’ı değildir. Bu durum toplum güvenliği, asayiş içinde sakıncalıdır. Ayni şekilde, çıplaklık, üryan olma, açılma, saçılma, dağılma, malı ortaya koyma, vücut açıp saçma da, insanlık onuruna aykırıdır. Böyle bir Allah cc. Emri yoktur. Bu şekilde olanlar, Allah’ın emrini yerine getirme değil, kendi şeytanına, nefsine uymayı yerine getirmektedirler.

İnsana hayâ, arlanma, utanma, edep, güzel ahlak duygusu kazandırmalı.

Peygamberimiz sas. Buyuruyor: “Hayâ imandan bir bölümdür. İnsanlardan utanmayan, Allah’tan da utanmaz. Hikmetin başı, Allah’ın sevgisini yitirme korkusudur.”

Müslüman, hayır- iyilik eder, iyilik yapar. Hayırlı ahlak sahibi olur. Kıskanmaz, çekemezlik yapmaz. Gıpta eder. İmrenir.

Müslüman, dost, arkadaş, kardeş insandır.

Müslüman, yavaş, aceleci olmayan, yumuşak, nezaketli, gönül alıcı, başkasına boyun eğmeyen, el- etek öpmeyen insandır.

Müslüman azimli, gayretli, çalışkan, yetenekli, becerikli, bilim ve meslek sahibi insandır. Yılmaz, bıkmaz, usanmaz, pes etmez.

Anadolu erkeği ile kadını ile çok çalışkandır. Kutluyorum, tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. Sağlık, esenlik, daha da başarılı olmasını diliyorum. Karadeniz kadını, Trakya kadını, Anadolu kadını, erkeği çalışkandır. Yırtar dağları, enginlere sığmaz, taşar, coşar, dünyayı fetheder. Dünyaya barışı, kardeşliği, ekmeği, yardımı, dayanışmayı, paylaşmayı getiriyor. Her yıl, 170 ülke halkına yardım ediyor. Benim, bazen bu yardımlara kızdığım oluyor. Kızmamın sebebi; kadını evden çıkarma, okula gönderme, çalıştırma, iş yaptırma, sen de çalışma; bize yardım edin, diye dünyaya çağrıda bulun! Tembel, uyuşuk, pısırık, hımbıl insan ve Müslüman olmamalı. Kadını, başına tesettür diye çarşaf, çuval geçirip, kuluçka tavuğu gibi tutmamalı. Doğan çocuklara da hayatı- yaşamı zehir ediyorlar. Böyle insan, Müslüman istemiyorum. İslam dini bellidir. Müslümanların olması gereken sıfatları bellidir. Bu yapılanlar ilkellik, vahşilik, görmemişliktir. Hayvanlık demiyorum. Çünkü hayvanları izliyorum. Bazı kuşlar, erkek ve dışı dönüşümlü yuvada yatıyor. Yavruları yumurtadan çıktığında, ortak besliyorlar.

Müslüman için sadece ve ancak alın teri ile emeği ile çalıştığı, kazandığı vardır.

Son 4 yıl içinde mazlum, mağdur, yoksul halklara en çok para değeri olarak yardım eden ülke, millet; biziz! Daha önce ABD ilk sırada deniyordu. Ama ABD, PKK ve diğer terör örgütlerine verdiği silahları, mühimmatları; yardım diye gösteriyordu. PKK’ya 70 bin TIR dolusu silah, mühimmat yardımı yaptığını biliyoruz. Ülkemiz bu konuda pek çok kez uyardı, eleştirdi. Ama terör devleti; bunu görev kabul ediyor.

Allah cc. Necm Suresi 39. Ayette buyuruyor: “ İnsan için çalıştığı şeyden başkası yoktur.”

İslam dininde, Kur’an’da örtünme, giyinme, tesettür farzdır. Allah cc. Emridir. El, yüz, ayaklar hariç örtünmelidir. Öyle burka, peçe gibi örtünme, iş yapamaz şekilde giyinme İslam emri değildir.

İnternetten bakalım. Şu soruyu sorup, yanıtını öğrenelim:

Allah cc. Hangi ayetlerde insanların, kadınların örtünmesini farz kılmıştır?

Peygamberimiz örtünme, tesettür hakkında ne söylemiştir?

Bilim cahili olmamalı.

İslam dini cahili olmamalı.

Sanat bilmez, sanatkârlıktan anlamaz olmamalı.

Meslek sahibi olmalıyız. Mutlaka bilim ve meslek sahibi olmalıyız.

Mutlaka düzenli spor yapmalıyız. Kadın, erkek düzenli, sistemli spor yapmalıyız.

Çevremi gözlemliyorum. Şu tespiti yapıyorum: bir çekirdek aileden, anne ve baba emekli olmuş. Ama yine de ikisi de özel sektörde işte çalışıyor. İki kızı var. Onlarda çalışıyor. Bir başkasının iki oğlu var. İkisi de çalışıyor. Maddi olarak bir sıkıntı içinde değiller.

Bir başka aileye bakıyorum. Meslek yok, ilim, irfan, bilim yok. İşleri de yok! Ekmek 2 liradan 3 liraya çıkmış. Onun hesabını, eleştirisini yapıyor.

Yavrucuğum, okumak, ilim, bilim, din sahibi olmak Allah cc. Emridir. Helalinden çalışıp, helal kazanmak, Allah cc. Emridir. Sen hiç birisini yapmamışsın. Bir kuş kadar olamamışsın.

Yıl 1997 yılıdır. Öğrenim zorunluluğu 5 yıldan, 8 yıla çıkarıldı. İlçenin merkez ilköğretim okulunda öğretmenlik yapıyorum. Sakallı, kendine sofi diyen bir baba geldi. Müdüre ile görüşüyor. Bende yanlarındayım. Müdüre hanıma diyor ki; ben kızımı 5. Sınıftan sonra okutmayacağım. Müdüre hanım da; neden, niçin diyor.  O da; ben sofiyim diyor. Okulda 900 öğrenci, 35 öğretmen var. Sadece din karşıtı olmayan iki kişiyiz. Ben sofiyim, diyeceğine, ben yobazım, bağnazım, molozum, bu işten anlamam, dese idi, çok daha iyi olurdu. Bu mümin olma, Müslüman olma demek değildir.

Müslüman, yiğit, kahraman, alperen, cengâver, korkusuz, korkmayan, atılgan, girişimci, cesaretli, cesur, bahadır, dayanıklı, metanetli, gerektiğinde tehlikeyi yenen olmalıdır. Asla, kesinlikle, katiyen korkak, ürkek, pinti, silik, uyuşuk, tembel, pısırık olmamalı. Düşmana korku vermeli. Mazluma sevgi, şefkat, merhamet, incelik göstermeli. Allah’a hamt etmeli. Şükretmeli. İstediği gibi, peygamberimizin yaptığı gibi ibadet etmeli. Zikretmeli. Dua etmeli. Tövbe etmeli. İlim, irfan, din- iman, bilim, meslek cahili olmamalı. İnsanlara teşekkür etmeli. Dua etmeli.

Her türlü belaya, musibete, derde, kazaya karşı sabretmeli, sabırlı olmalı. Aciz, zaaf içinde, tembel, hain, alçak, kahpe, katil, doğa düşmanı, din- iman düşmanı yaratık durumuna inmeli, düşmemeli.

Akraba, arkadaş dostları ziyaret etmeli. Yalan söylememeli. İftira atmamalı. Bunlar haram olup, çok günahtır. Başkalarına hile, tuzak, komplo kurmamalı. Adi şerefsiz olmamaya çalışmalı. Adil ve Adaletli olmalı. Mazlumu, yoksulu, sefili, kimsesizi, güçsüzü ezecek kadar alçaklaşmamalı. Hata ve yanlışları, suçları kişi olarak af etmeli, bağışlamalı. Feraset sahibi olmalı. Yanı zihin uyanıklığı, çabuk anlayış, hızlı kavrayış, doğru anlama sahibi olmalı. Herkese iyi davranırken, herkesin bilgi, anlama düzeyine uygun davranmalı. Mevkiine göre muamele etmeli.

Kanaatkâr olmalı. İsraf etmemeli. Bugün çok fazla israf- savurganlık yapılmaktadır. İsraf haramdır. Az ile yetinmesini becermeli. Çok alıp, dökmemeli. Erken eskitmemeli. Kerem sahibi olmalı. Yanı cömert, şan, şeref- onur, kıymet sahibi olmalı.

Lütuf sahibi olmalı. Yanı iyilik, güzellik, yumuşaklık, insanlık sahibi olmalı.

 Müslüman, çok hırslı, tama sahibi, kıskanç, çekemez olmamalı. Bunlar kötü huylar, kötü, çirkin davranışlardır. Bunlar haram olan davranışlardır.

Müslüman, mizah, latife, şaka yapmamalı. Bunlar kırıcı olmaktadır. Şaka ile gerçeği söyleyip, iğneleme yapmaktadırlar. Bu nedenle öldürme, kavga, dövüş düşmanlıklarda olmaktadır. Müslüman, şaka, mizah, latife yapıp; kahkaha ile gülmemeli. Bu insanın hafif, hoppa, ciddiyetsiz olmasını oluşturur. Nasıl olmalı, derseniz: İslam dosdoğru olan itidalli, orta yoldur. Aşırılık, gerilik kabul etmez.

Müslüman, kendini övüp, durmaz. Kendi ile iftihar etmez. Cimri olmaz. Heva, heves, kendini beğenme, başkalarını aşağılama yapmaz. Sağlam, dayanıklı olmaya çalışır. Bu özelliğini başkalarının takdirine bırakır. Şeytana, nefsine uymaz. Nefis de şeytandandır.

Müslüman, başkasının yüzüne gülüp, arkasından kuyusunu kazmaz.

Müslüman, sevgi, saygı, muhabbet, hoş sohbet, bilimsel anlatım ve güzel örneklerle doludur.

                Müslüman, başkalarıyla iyilikte, takvada yardımlaşır. Kötülükte, düşmanlık etmekte yardımlaşamaz.

                Müslüman, İslam dinine, ilme, irfana, bilime, görgü kurallarına uygun hareket eder, davranır. Toplum içinde, otobüste, trende, gemide yolculuk ederken, telefonla uzun süre sohbet etmemeli. Başkalarını rahatsız etmemeli. Böyle durumlarda kısa, öz, net, alçak sesle konuşmalı.

                İslam dini, kolaylık dinidir. Akıl, zekâ, bilgi, bilim, hak, hukuk, doğruluk, sosyal adalet, hakkaniyet, güzel ahlak, edep, hayâ, İlahi vahiy dinidir. Hainlerin eksik bulmuş gibi eleştirmeleri, inkâr etmeleri, kötülemeleri, yalan ve yanlış bulmaları; kendi eksikliklerindendir. Çok bilgili, bilinçli olmalı. Bugün tüm dünyanın hainleri, putperestleri, İslam dinini düşman ilan etmiş. İslam ve Müslümanlarla savaşmaktadır. Oyuna gelmemeli. Tuzağa düşmemeli. Alçakların yalan ve iftiralarına asla inanmamalı. Yüce Allah’ın vahiy dini her türlü eksikliklerden, yanlışlardan, olumsuzluklardan münezzehtir. Yanı o sıfatlardan arıdır, uzaktır, demektir.

                Hazreti Ömer ra. Diyor ki: “ Güzel dostluk kurmak aklın yarısı, yerinde doğru soru sormak ilmin yarısı, iyi tedbir almak da hayatın yarısıdır.”

                Âlemlerin Rabbi, Halikı bakara Suresi 168. Ayette mealen buyuruyor ki: “ Ey insanlar! Yeryüzündeki şeylerin helal ve temiz olanlarından yiyin! Şeytanın izinden yürümeyin. Çünkü o, sizin için apaçık düşmandır.”

                Peygamberimiz sas. Buyuruyor: “ Hiç kimse durgun suya küçük abdest bozmasın.”

                İbn Hanbel diyor ki: “ Mümin cana yakındır. İnsanlara yakınlık kurmayan ve kendisi ile yakınlık kurulamayan kimsede hayır- iyilik yoktur.”

                Bakara Suresi 179. Ayet: “ Ey akıl sahipleri! Kısasta sizin için hayat vardır. Umulur ki, ( bu hükme uyarak) korunursunuz.”