Biz Müslümanlar; bilge, bilgin, içtenlikli, en güzel ahlaklı olmalı.  İslam ilimlerini, pozitif ilimleri, meslekleri, sanatları, yararlı kültürü, tekniği, teknolojiyi, ilerlemeyi, kalkınmayı, güzel davranış modellerini bilip, yaşam tarzı yapan olmalı.

Allah cc. Hucurat süresi 10. Ayette mealen şöyle buyuruyor: “ Müminler ancak kardeştirler. O halde kardeşlerinizin arasını bulup, barıştırın. Allah’tan korkun ki, merhamet edilesiniz.”

İslam dininde ırkçılık yapmak, bölücülük yapmak, ayrımcılık yapmak, başkalarını ayırıp, zulmetmek, haramdır- yasaklanmıştır. İslam dini içinde cemaatçilik, tarikatçılık, mezhepçilik, bölgecilik, grupçuluk, sınıfçılık gibi ayrımlarda yapmak haramdır- yasaklanmıştır. İslam dinini bırakıp, felsefi, ideolojik sapkınlıklara, bozuk inanışlara, birbirine düşmanlık oluşturan yapılanmalara ayrılmakta, haramdır. İslam dini evrensel, bütünlük isteyen, Müslümanları kardeş, insanları karındaş kabul eden, ilahi hak bir dindir. Hiçbir sapkınlığa hoş bakmaz.

İslam dini her türlü haksızlığı, zalimliği, zulmü, adaletsizliği, hakkaniyetsizliği, ahlaksızlığı, haram işlemeyi yasaklar. Kula kul olmayı reddeder. Kulun uydurduğu ideolojik sapkınlıkları; inanç, inanış olarak kabul etmeyi; batıl olarak, küfür olarak kabul edip, reddeder.

İslam dininin hak, hakikat, hakkaniyet oluşunun, her türlü bozuluşuna karşı çıkar.

İdeolojileri, bozuk inanışları tağut kabul eder.

Peygamberimiz sas. Şöyle buyuruyor: “ Siz iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe, iman etmiş olmazsınız…”

Bugün Müslümanlar bile mezhepçilik kavgaları, savaşları vermektedir!

Irkçılık savaşları yapmaktadırlar!

Çıkar kavgaları yapmaktadırlar!

Düşmanların mankutları olarak, birbiriyle kavga etmektedirler!

Öyle ki, iman, İslam, Müslümanlık adına pek değerleri, değer yaşamları kalmamıştır! Bu durum hem kendi aralarında çatışmaya, savaşa neden olmaktadır. Hem de Müslüman olmayanlar tarafından paçavraya dönüştürülmektedirler!

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy bir şiirinde diyor ki:

Girmeden tefrika- ayrılık bir millete düşman giremez.

Toplu vurdukça yürükler, onu top sindiremez.”

Peygamberimiz sas. Buyuruyor: “ Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Ona ihanet etmez. Yalan söylemez. Ona ihanet etmez. Onu sıkıntıda bırakmaz. Her Müslümanın diğer Müslümana; namusu, malı, kanı haramdır. Takva işte buradadır. Bir kişinin Müslüman kardeşini hor- hakir görmesi, kendisine günah olarak yeter.”

Peygamberimiz sas. Buyuruyor: “ Hediyeleşiniz ki, birbirinize olan muhabbetiniz artsın.”

Hucurat süresi 49/ 11-12. Ayetin meali: “ Ey imam edenler! Bir topluluk diğer bir topluluğu alaya almasın. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Kadınlarda da diğer kadınları alaya almasın. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler.”

Hucurat 11. Ayetin meali: “ Birbirinizi ayıplamayın, karalamayın. Birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayın.”

Hucurat 12. Ayet: “ Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini- dedikodusunu yapmayın…”

Peygamberimiz sas. Buyuruyor: “ Bir Müslümanın din kardeşine 3 günden fazla küs, dargın durması helal değildir. Kim kardeşine bir yıl küserse, bu tıpkı kanını dökmek gibi günahtır!”

Nisa süresi 59. Ayetin meali: “ Ey iman edenler! Allah’a itaat edin. Peygambere itaat edin sizden olan emir sahiplerine de itaat edin…”

İnsanların birbiri üzerinde, hak hukukları vardır. Aile içindeki akrabaların hukuku çok fazladır. Bunları öğrenip, yerine getirmeli. Hiçbir varlığın asla hak hukukunu çiğnememeli.

İnsanların yaşama hakkına,

Din ve vicdan hürriyetine,

Düşünce ve ifade özgürlüğüne,

Mülkiyet hakkına, eğitim- öğretim hakkına, sağlıklı yaşama hakkına,

İş bulma hakkına, seyahat etme hakkına, evlenme ve çocuk yapma hakkına, hukukuna saygılı olmalı.

Anne ve baba hakkının en başta geldiğini, anne ve baba hakkına dikkat etmeyenlerin, cennete pek ulaşamayacağı, çok günah olduğu bildirilmektedir.

Akraba, hısım haklarına ve komşu haklarına saygılı olmalı.

İşçi, işveren hakkına, alışverişteki, hak hukuka önemle, dikkat etmeli.

Arkadaşlık, insan, hayvan, varlık hakları mutlaka korunmalı.

Kur’ân, sünnet, bilim merkezli yaşamalı. Yaşamayanlar; tam zalimdir, zulmedendir, haindir, alçaklık edendir. Bugün insan hakkı, hayvan hakkı, varlık hakkı, ticaret ahlakı, iş- görev yapma ahlakı gibi hiçbir ahlakı değer kalmamıştır. Toplumların pek çoğu yaban hayvan sürüsüne benzemektedir. Ama hayvanlar, yaratılışları gereği yaşar. İnsanlar kendi tasarladıkları üzere yaşamaktadırlar. Bu cahillik, cehalet, hayvanileşme hep İslam ahlakının yoksunluğundan kaynaklanmaktadır.

Peygamberimiz sas. Buyuruyor: “ Müminler birbirine muhabbet, merhamet, şefkat huşunda tek bir vücut gibidirler…”

Müslüman, başka Müslümanların ihtiyaçlarını gidermeli. Ona yaşamakta kolaylık sağlamalı. Zorluk çıkarmamalı.

Kur’an ve sünnete uygun yaşamayan, davranmayan, hareket etmeyen kişiler doğru, dürüst, ahlaklı, iyi, güzel, yararı çok insan olamaz. Bu tip insanlar tüm dünyada zararlı, ziyan veren, ahlaksızlık yapan, dünyayı mahveden insanlardır.

İnternetin arama motoruna giriniz. Şu soruyu yazıp, yanıtını isteyiniz.

Soru: dünyanın en zalim, katil, katliamcı kişileri kimlerdir?

-          Alacağınız tüm yanıtlar, İslam dışı kalan yaratıklardır. Bunu görüp, derinden düşününüz.

Al-i İmran süresi 103. Ayetin meali: “ Hep birlikte Allah’ın ipine ( Kur’ân’a) sarılın. Bölünüp, parçalanmayın. Allah’ın size olan nimetlerini hatırlayın…”

İslam dinini tebliğ etmek- bildirmek için ilk önce İslam ilimlerini, pozitif bilimi çok iyi bilip, yasayışımız İslam’ca olmalıdır. Türkçe bilmeyenlerde, Müslümanlığı öğretmek için, toplumun farklı kişilerine farklı dilleri öğretmek çok önemlidir.

Peygamberimiz sas. Buyuruyor: “ Müslümanın Müslümana; malı, namusu, kanı haramdır. Kişiye, Müslüman kardeşini küçük görmesi, kötülük olarak yeter.”

                Yine peygamberimiz sas. Buyuruyor: “ Birbirinizle ilgiyi kesmeyin.

Birbirinize sırt çevirmeyin.

Birbirinize sırt çevirmeyin.

Birbirinize çekemezlik- kıskançlık etmeyin.

Ey Allah’ın kullar!

Kardeş olun.

Müslümanın diğer Müslümanla 3 günden fazla dargın durması helal değildir.”

Allah cc. Tevbe süresi 23. Ayette mealen buyuruyor: “ Ey iman edenler! Eğer imana karşı küfrü sevip, tercih ediyorlarsa, babalarınızı ve kardeşlerinizi veliler, dostlar edinmeyin. Sizden kim onları veliler edinirse, işte zulme sapanlar onlardır.”

Şimdi bu ayeti düşünelim. Bir de ideolojik sapkınlıkları ve kurgulayanları sevenleri düşünelim! Bu sapkınlığın hesabı ahirette verilemeyecektir!

Peygamberimiz sas. Buyuruyor: “ Müslüman, Müslümanın din kardeşidir. Ona zulmetmez. Tehlike ve musibette terk etmez. Her kim Müslüman kardeşinin ihtiyacını yerine getirir, her kim bir Müslümandan bir keder, bir darlık giderirse, Allah’a kıyamette onun bir kederini, bir sıkıntısını giderir. Yapılan iyiliklere 1- 10- 700 kadar sevap verilir.”

                Peygamberimiz sas. Buyuruyor: “ Birbirinize sırt çevirmeyin. Birbirinize kin beslemeyin. Birbirinizi kıskanmayınız. Birbirinizle dostluğu kesmeyiniz. Ey Allah’ın kulları! Birbirinizle kardeş olunuz.”

                Bir insanın iyi, güzel, doğru, dürüst, yararlı insan olması için; bilgili, bilinçli, samimi, takva Müslüman olması gerekir. Hakka, hukuka, doğruluğa, dürüstlüğe, hakkaniyete, güzel ahlaka, edebe, hayâya, İslam hükümlerine, bilimin gerçeklerine harfiyen uyması gerekir. Aksi halde erdemli bir insan, güzel bir Müslüman olamaz. Dünyada ve ülkemizde olan tüm yanlışlıklar, hatalar, eksiklikler, olumsuzluklar, yanlışlar, haramlar işlemeler, suçlar hep iyi bir Müslüman olunmadığının acıklı sonucudur! Birey, aile, toplum ve devlet bu değerleri göz ardı ederse, yanlışa sebep olmuş olurlar.