İnsan önce olgun, iyi, güzel, hayırlı, yararlı, değerli, önemli, üstün insan olmaya niyet edip, hedefe ulaşmak için uygulamaları başlatmalı. Hep olumlu, erdemli, faziletli insan olmak için çabalamalı. Her türlü kötü, çirkin, zararlı, ziyan veren, sapkın, olumsuz; niyet, duygu, düşünce ve davranışlardan sakınıp, uzaklaşmalı. Bu gibi olumsuzluklara karşı amansız bir mücadele vermeli.

Hak, hukuk, adalet, doğruluk, dürüstlük, düzgünlük, güzel ahlâk, hakkaniyet, edep, hayâ, sabır, hoşgörü, adil, cömert, affedici, bağışlayıcı davranmalı. Alçak gönüllülük, güvenilirlik, bilgi, bilinç ile davranmalı.

İnsan canlısı olmalı. İnsanları sevip, korumalı. Hayvan canlısı olmalı. Hayvanları koruyup, gözetmeli. Bitkileri, çevreyi, doğayı koruyup, geliştirmeli. Kirletmemeli. Zarar vermemeli. Kur’ân’ı ilimle, akılla, sünnetle, bilgiyle peygamberimiz gibi yaşamalı. Adaletli, affedici, anne ve babaya, akrabaya, komşulara, insanlara, varlıklara iyilik eden olmalı. Diğerkâm olmalı. Allah’a ve varlıklara karşı görev ve sorumluluklarımızı eksiksiz yapmalı. İyilik insanı olmalı. Allah’a itaat, ibadet eden saygın insan olmalı.

Kul haklarına saygılı olmalı. Kul hakkı çok önemlidir. Kul hakkı ödenmeden, cennete girilmez, gidilmez.

Olgun, erdemli, faziletli, akıllı, bilge insan; milli, manevi, insani değerlere önem ve değer verir. Özverili olur. Asla bencil, egoist, hodkâm, sadist, narsist olmaz, olmamalı. Olursa, insanlıktan çıkar. Hayvandan daha aşağı duruma düşer.

İnsan sorumluluklarını, yükümlülüklerini, ödev ve görevlerini bilir ve eksiksiz yerine getirir. Hak ve hakikate saygılı olur ve benimser. Niyet, duygu, düşünce, davranışları hak hukuk merkezli olur. Sözüne durur. Kaypak olmaz. Müslüman net ve arı duru olur.

Müslüman, Allah’ın yarattığı bütün evreni korur. Kendine birer emanet olduğunun bilincinde olur. Hiçbir varlığa hiçbir şekilde zarar vermez. Zarar verenlere hukuk çerçevesinde cezasını hakkıyla verir. İsraf etmez, savurgan olmaz. Çok tüketici, üretici olmaz, olmamalı. Dünyayı yeyip, tüketmemeli. Bizden sonrada gelecek kuşakların olacağını unutmamalı.

Müslüman, güzel ahlaklıdır. Maddi, manevi anlamda tertemizdir. Dosdoğrudur. Dürüsttür. Düzgündür. İyilikseverdir. Yardımseverdir. Sevgi, saygı içindedir. Hoşgörülüdür. Bağışlayıcı, affedicidir. Sözünün eridir. Sözü dosdoğrudur. Adildir, özverilidir.

Müslüman, vatanını, milletini, devletini, ülkesini, bağımsızlığını, özgürlüğünü çok sever ve korur. Ağırbaşlıdır. Efendidir. Güzel ahlaklı, terbiyeli, görgü kurallarını yaşayandır. Başkalarına zarar vermeyen, yardım eden, hak hukuku gözetendir. Cesaretlidir. Cömerttir. Stratejik planlı, çok kaliteli, verimli çalışandır. Bilgindir, bilgedir, meslek, sanat sahibidir. Dosttur, kardeştir, candır, canandır. Güvenlidir, güven vericidir. Ölçülüdür. Dengelidir, sağduyuludur. İyi niyetli, güzel davranışlıdır. Kusur ve hata araştırmayandır. Zarif, nezaketli, efendi, kibardır. Selam verendir. Barış sağlayandır. Rabbi olan Allah’a dua, zikir, ibadet, şükreden, hamt edendir.