Maide Süresi 3. Ayette Allah cc. Buyuruyor ki: “ Bugün sizin dininizi mükemmel hale getirdim. Üzerinize olan nimetimi tamamladım. Sizin için din olarak İslam’ı seçtim.”

Enbiya Süresi 35. Ayet: “ Her canlı ölümü tadacaktır. Bir deneme olarak, sizi hayırla ve kötülükle de sınav ederiz. Siz ancak bize döndürüleceksiniz.”

Bakara Sürtesi 208. Ayet: “ Ey iman edenler! Hepiniz topluca İslam’a girin. Şeytanın adımlarına tabi olmayın. Çünkü o, size apaçık bir düşmandır.”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Allah’ım, senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği isterim.”

Allah cc. İyi, doğru, dürüst, hakça olmayan insanların, fesat- bozukluk ürettiklerini, dengeyi, ölçüyü bozduklarını anlatıyor. Akıllarını, zekâlarını doğru kullanmadıklarını, yanlış yaptıklarını açıklıyor. Dünyanın ölçüsünü, dengesini, ahengini bozduklarını söylüyor. Fesat- bozukluk ve zalimlik, zulüm ile ölçü, denge, hassas yapı bozuluyor. Allah cc. böyle yapanları kötü insanlar olarak nitelendiriyor. İnsan, kendi kişisel dürtüleri ile doymak bilmiyor! Doğayı altüst ediyor. İnsanın güç sağlama uğruna yaptığı fesatlıktır, fitnedir, bozukluktur. İnsanlar akılsızlıkları yüzünden doğayı yaşanmaz hale getirecekler. Ölçü, denge, hava, toprak, su bozulursa, yaşamak zor olacaktır!

Öldürmek, kan dökmek ve doğayı kirletmek; bir fesat, fitne, nifak işidir. Dünyanın ölçüsü, dengesi, hassas işleyişi korunmalıdır. Evren hassas bir ölçü, denge üzerine yaratılmıştır. Kozmik denge, ölçü mutlaka korunmalıdır. Bu hassas yapı korunmadığında, insanlar ve tüm varlıklar yok olacaktır!

Rahman Süresi 49. Ayet: “ Haberiniz olsun ki, Biz her şeyi bir ölçüye göre yaratmışızdır.”

Allah cc. Bozmayı, haddi aşmayı, sınırı- hududu aşmayı, hakkı hakikati yalanlamayı yasaklamıştır. Aksi halde zalimlerden, kâfirlerden olursunuz, diye uyarmıştır. Zalimlerin ve kâfirlerin Cehennemde olduğunu- olacağını bildirmiştir. İnsanların kendi elleriyle yapıp, ettikleri yüzünden; karada, havada, denizde düzen bozuldu, diye uyarıyor.

Dünya sözcüğü; “yakın olmak” anlamında olan, “dünüv” kökünden türemiş. En yakın anlamındaki, “edna” kelimesinin oluşumudur. Dünya hayatından sonraki hayata; “sonraki hayat” anlamına gelen, “ahiret” denmektedir.

Allah cc. Tevbe Süresi 119. Ayette mealen buyuruyor: “ Ey iman edenler! Allah’tan korkunuz! Doğrulardan olun ve hem de doğrularla beraber olun.”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ Kuşkusuz sözde ve işte doğruluk iyiliğe götürür. İyilik de Cennete götürür. Kişi doğru söyleye, söyleye, Allah katında çok doğru kişi diye yazılır. Yalancılık insani kötülüklere, kötülüklerde Cehenneme götürür ki, kişi yalan söyleye söyleye, Allah katında çok yalancı diye yazılır.”

“ Sana şüphe- kuşku veren işleri bırak! Şüphe vermeyene bak! Çünkü doğruluk, kalbin huzurudur. Yalan ise kalbi şüphe ve kuşkuya yöneltir.”

İnsan önce İslam dinini öğrenip, hakkıyla ve layıkıyla mümin ve Müslüman olmaya tutarlılıkla karar verip, niyet edip, girişimde bulunmalı. İslam dini ile ilgili dürüst âlimlerin yazdığı temel eserleri okumalı. Önce günahlarımıza tövbe edip, bir boy abdesti alıp, hakka hakikate yönelmeye niyet edip, gereken girişimi yapmalı. Boy abdestinin farz olduğunu; hikmetini, faziletini, gerekli olduğunu öğrenmeli. Cünüp, cenabet, pis olarak yaşamamalı. Cenabet şekilde hiçbir ibadet olmaz. Önce maddi, manevi her pislikten temizlenmek gerekir. Boy abdesti almak; banyoya girip, boy abdesti almaya niyet edip; ağız, burun ve tüm vücudu iyi, özenli şekilde yıkamakla olmaktadır.

Müslüman, maddi, manevi her pislikten temizlenmeli. Tuvalet sonrası su ile temizlik yapmalı. Yanı taharet yapmalı. Elbiseleri çok temiz olmalı. Sıvı ve de katı pislik bulundurmamalı. Bedenen, vücut çok temiz olmalı. Aksi halde abdestli olunmaz. İbadet edilmez. Çevrede temiz olmalı. Ev, park, bahçe, sokak, cadde, deniz, akarsu, doğa da temiz olmalı. Müslümanın dünyası tertemiz olmalı.

Boy abdestli olan kişi; namaz, Kur’ân okuma, Kâbe tavaf etme, camiye girme gibi ibadetlerde namaz abdestli olmalı. Müslüman, maddi, manevi tertemiz olan inanan insandır. Ahirete hazırlık yapan, dünya yaşantısını İslam dini üzerine yaşayan insandır. Pişman olmayacak, keşke yapmasaydım, demeyecek; olgun, etkin, yetkin insan olmalı. Aklını, zekâsını, ilimle, bilimle, doğru bilgilerle, İslam bilgileri ile işleten; harika, harikulade, şahane, muazzam, muhteşem, mükemmel insandır. Herkese iyilik eden, yardım eden, infak eden, hizmet eden, düştüğü yerden kaldıran, barışçı, sevgi, saygı dolu dost, kardeş insandır. Önce kendine, aile halkına, akraba, komşu, arkadaşlarından başlayarak, tüm Allah’ın yarattıklarına her türlü iyiliği karşılıksız yapandır. Müslüman menfaatçi- çıkarcı, bencil, sadist, hodkâm, narsis, olumsuz asla olamaz. Olursa, ondan Müslüman değil zalim olur!

Allah cc. Yarattığı varlıkların tüm sıfatlarını, fillerini, davranışlarını eksiksiz bilir, görür, işitir. Kalbinden geçeni de bilir. Allah’ın bu sıfatlarla bildiğini, aklımızdan hiç çıkarmamalı. Her yapılanın, yapılmayanın hesabının verileceği, hatta dünya ve ahirette verileceği kesinlikle unutulmamalı. Allah nezdinde; gizli, saklı, bilmez, görmez, işitmez, unutur, gibi sıfatlar katiyen yoktur.

Anne ve babaya iyilik yapma en başta gelir. Anne ve babamıza mutlaka her türlü iyiliği, yardımı mutlaka eksiksiz yapmalıyız. Anne ve babalarda, evlatları için gereken ne ise onu eksiksiz yapmalıdır. Herkes görev, ödev, yükümlülük, sorumluluklarını noksansız yerine getirmelidir.

Bugün ilkel yapıdaki anne ve babalar, geleceği düşünmeden; çokça, çok sayıda çocuk yapmaktadır. Bir soğan erkeği, iskele babası; 4- 8 kadın alıp, 75 çocuk yapmakta, bu çocukların sayısını 100 taneye çıkartacağım, diyen; Şanlıurfa İlinin bir İlçesindeki İlçe belediye başkanıdır. Bir başkası 65 çocuk, bir diğeri 56- 32 çocuk sahibi olmuş. Bunun insan sıfatı ile hiç ilgisi kalmamış. Tavşan, kedi, köpeği bile geçmiş! Böyle anne ve babalık olmaz. Bunların yaptığı; vatan, millet, devlet, insanlık, ahlak düşmanlığıdır. Zaten vatandaşlarımıza ve insanlığa, insanlık değerlerine alabildiğine zarar vermektedirler. Helal, haram, günah, suç bilmemektedir! Dünyanın düzenini, işleyişinizi, nizamını,  intizamını bozmaktadırlar.

Allah cc. Kendine gereken, istenen, peygamberimizin yaptığı şekilde ibadet etmeyi emreder. Bu ibadetleri; öğrenim, eğitim, okuyarak, dersler alarak, mutlaka öğrenip, yerine getirmeliyiz.

Allah cc. Kendinin emrettiği, peygamberimizin yaptığı şekilde ibadet edilmesini, yaratıklarına iyilik, hizmet, infak, yardım, kolaylık edilmesini emretmektedir. Kötülüğü, fenalığı, çirkinliği, vahşeti, dehşeti, savaşı çıkarmayı, saldırmayı, kan dökmeyi, katliamı yasaklar. Allah cc. Sevgiyi, muhabbeti, şefkati, merhameti, müşfik olmayı emreder. Akraba ve insanlarla uyumlu, iyi geçimli, dayanışma içinde olmayı istemektedir.

Allah cc. Kendine yakın olmamızı istemektedir. Kendine uymamızı, sevgi, saygı içinde olmamızı istemektedir. Allah cc. Verilen hakları yaşamamızı, yaşatmamızı istiyor. Her türlü kötülüğü, ahlaksızlığı, edepsizliği, çirkinliği, hayâsızlığı yasaklıyor. Her zaman, Kur’ân ve sünnet üzere yaşamamızı, Kur’an ve peygamberimize uymamızı istiyor. İlimle, irfanla, hikmetle, akılla, zekâyla hareket etmemizi istiyor.

“Allah cc. Dininde samimiyet istemektedir. Samimiyetle, bilgiyle, bilinçle dinini yaşamamızı emretmektedir.”

 Allah cc. İman edenlerin, Müslümanların dostudur. Allah cc. Katında yegâne tek hak din sadece İslam dinidir. Diğerleri din değil felsefedir, edebiyattır. İnsan kurgusu, düzmecesi, yazmasıdır. Vahiy değildir. Allah cc. Tövbe etmemizi, pişmanlık duymamızı, sadece kendi hak dinine sarılmamızı emretmektedir.

 Allah cc. Nasuh tövbesi edenlerin, tövbelerini kabul eder. Günahlarını affeder, bağışlar. Nasuh tövbesi; bozulmayan tövbedir. Sözde durulan tövbedir.

Müslüman, Kur’an’da adı geçen tüm peygamberlere inanır, iman eder, sevgi, saygı duyar.

Peygamberleri, “Peygamberler Tarihi “ adlı eserlerden okur, anlar, öğrenir, örnek alır.

Peygamberlere, veli kullara, Müslüman ve mümin kullara dua eder.

Allah’a karşı olan görev ve sorumlulukları yerine getirdiği gibi insanlara karşı olan görevleri de yerine getirir.

Allah’a ibadet eder, zikreder, şükreder, hamt eder, tövbe eder, dua eder, af diler.

Allah cc. Bir ayetinde mealen şöyle buyuruyor: “ Sizleri, Allah’a ibadet etmekten, anmaktan alıkoyan nedir?” Size bu soru sorulduğunda, nasıl yanıt vereceksiniz? Ahirette bu soru insana mutlaka sorulacaktır. Şimdiden bu soruya doğru yanıt vermeye hazırlanalım.

Allah’a ibadet ederek, varlıklara iyilik yaparak, huzur, mutluluk, rahatlık bulalım.

Allah’ın dosdoğru, hidayet, sıratı müstakım yolunda olalım. Sapan, sapkın, sapık, kâfir, zalim yaratıklardan olmamaya çalışalım.

Allah’ın helal, mubah, meşru gördüğü iş, işlem ve muamelelerde bulunalım. Haram, günah, mekruh, suçlarda bulunmayalım. Bugün bunu dünyada becerebilenlerin oranı ancak %10 kadardır.

İyi insan; Allah’ın emir ve yasaklarını dikkate alarak yaşayandır. Doğru; sadece Allah’ın doğru söyledikleridir. Yanlış; Allah’ın yapılmasını yasakladıklarıdır.

Allah’ı bilmeli, öğrenmeli, kabul etmeli. Allah’ı hem “Esma’ül Hüsna” dediğimiz Güzel ad ve sıfatları ile bilmeli. Hem de pozitif ilimlerin anlattığı şekilde bilip, kabul etmeli. Allah’ın varlığını delilleri- kanıtları ile öğrenmeli.

Allah’tan başkasına kulluk- ibadet etmemeli. Önder, lider, buyruk adamı kabul etmemeli. Allah’ı bırakıp da başka tanrılar- ilahlar edinmemeli. Hazreti Muhammet sav. Den başka peygamberler, önderler, liderler, peşinde gidilecek felsefi insanlar bulmamalı.

Bendeniz, 50 taneden fazla felsefi görüş akımını okudum. Çok felsefi kitap okudum. Sosyoloji, psikoloji, eğitim- öğretim, tarih, coğrafya, edebiyat, kişisel gelişim kitapları okudum. Hemen hepsinde yalan, yanlış, kötülük, çirkinlik, sapkınlık, cinsel sapıklık verilmeye çalışılmaktadır. İdeolojilerde berbat, yalan, yanlış, düzmecedir. İlimden, irfandan, hikmetten, bilimden nasiplenmemişlerdir. İdeolojik görüşler, bugün insanlığı perişan etmiş, etmeyi sürdürmektedir.

Bugün, özgürlük adı altında nefis sapıklığı, sapkınlığı özendirilmeye çalışılıyor. Devlet, aile nedir, olmamalı, deniyor. Aile Bakanlığı’nın kaldırılmasını istiyorlar. Aile kavramına karşı çıkıyorlar. Anne ve baba deyiminin kullanılmasına karşı çıkıyorlar. İlke, kural, norm olmamalı. İsteyen, istediği gibi davranmalı, diyorlar. LGBTİ+ bir ideoloji, felsefi akım olarak, şer odaklarınca yayılmaya çalışılmaktadır. Kiliselerde bile LGBTİ+ resmi nikâhları kıyılmaktadır!

Ateizmi, deizmi, bunun gibi onlarca dinsiz anlayışı – görüşü yaymaya çalışıyorlar. Bunu sosyalistler, komünistler, kapitalistler, liberaller, ırkçılar, feministler, yabancı düşmanları,  küresel şer odakları yapmaya çalışıyor. Dernekler, örgütler kurdurarak, her yönü ile destekleniyor. Bu şer güçler her pisliğin çıkmasını oluşturuyorlar.

2008 yılında Rusya Federasyonu, Gürcistan’a bağlı Osetya ve Abhazya bölgesini işgal ederek, Gürcistan’dan kopardı, ayırdı.

2014 yılında Kırım’ı, Ukrayna’dan işgal ederek, kendine bağladı.

2014 yılından beri Ukrayna ‘da, Rus ırkının yaşadığı Dombas bölgesini işgal ederek almak için sınırlarına 100 binden fazla asker yığdı. Batı dünyası ve NATO bu işgale karşı çıkıyor. İki grup da askeri hazırlıklarını sürdürüyor. Türkiye arabulucu olmayı sürdürüyor. Savaş çıkar mı, çıkmaz mı, bilemiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey var:

2007 Küresel dünya ekonomik krizi, 2020 yılında korona virüs pandemi salgını derken, dünyanın ekonomisi sarsıldı. Hayat pahalandı. Bir de bu nedenle; doğalgazın fiyatı  %500 arttı. Kömürün fiyatı  %500 arttı! Akaryakıt fiyatları %300 arttı. Bu enerjiye eklendi! Üretimde aksamalar oluyor. Taşımacılıkta, teminde, tedarikte aksamalar oluyor. Bu emperyalist sömürücü işgalciler dünyanın düzenini bozuyor.

Amel – eylem- davranış- hareketleriniz, melekler tarafından yazılmakta, kaydedilmektedir. Defterinize haram, günah, kötülük, çirkinlik yazdırmayınız. Yazdırmışsanız, tövbe ediniz. Nasuh tövbesi yapınız.

Sözlerinize, yazılarınıza, hareket ve davranışlarınıza dikkat ediniz. Söz ve yazılı anlaşmalarınıza eksiksiz uyunuz. Hak, hukuk asla çiğnemeyiniz. Sadece Allah’a ibadet etmekle cennete gidilmiyor. Allah’ın yarattığı varlıklara da haksızlık etmemek, iyilik etmek gerekiyor. İnsanlara lazım olan; kendilerine karşı iyilik etmenizdir. İnsanlar bunu beklerler.

Arzu, talep ve istekleriniz putlaştırmayınız. Nefsinizi putlaştırmayınız. İnsanları, varlıkları putlaştırmayınız.

Helalinden çok çalışınız. Helal işiniz ve helal kazancınız olsun. Kazancınız iktisatlı- ekonomik harcayınız. Aşırılık, gerilik, savurganlık, cimrilik içinde asla olmayınız. Cimrilik haramdır. Savurganlık haramdır. Harama, israfa düşmeyiniz. Hak mümin, hakiki bilgili bilinçli Müslüman olunuz. Cahil cühela çapulcu sapkın serseri olmamaya çalışınız.

İslam dinini doğru anlayabilmek için din âlimi, müçtehit olmalı. Bilgin, bilge olmalı. Hem dini, hem de akli ilimleri bilmeli. Konular, bilgeler arasında tartışılmalı. İslam ilimlerinden en az 15 ilim dalında yüksek uzman olmalı. Yine en az pozitif ilimlerde uzman olmalı. Böyle bir bilge olunursa, müçtehit olunur. Kendi içtihadına uyabilir. Günümüzde vaizler, müftüler bu uzmanlığa henüz sahip değillerdir. İslam dini, Allah’ın âlim sıfatının ortaya çıkmasıdır.

İslam dininde reform, değişiklik olmaz. Ancak yanlış içtihatlar, yanlış fetvalar düzeltilebilir. İslam dininin dört asıl mezhebinin hocaları ve hadis âlimleri müçtehittir. Asıl olan, esaslarda ayrılık olmamalı. Farzın ayrılığı olmaz. Farz, farzdır. Allah cc. Emridir. Yapılmalıdır. Esasta, asıl olan farzda ihtilaf rahmet olmaz. Olmadığı görülmektedir.

Bugün İslam dininde farklı, değişik fırkalar, gruplar vardır. Bunların çoğu; asılda, esasta, temelde, farzda bile ayrılığa düşmüşlerdir. Kaybedenlerden olmuşlardır! Din ıslah edilemez, düzeltilemez, iyileştirme adı altında, sapkınca sözler, yazılar yapılamaz. İslam dinini yıkmaya, Müslümanları bozmaya çalışanlar, 73 fırka oluşturmuşlardır. “Namaz yok, oruç yok, zekât yok, hac yok, kurban kesme yok, cami- mescit yok, boy abdesti, namaz abdesti yok! Bu ne biçim Müslümanlık? Bu nasıl İslam dini? İşte Kur’ân, hadis, sünnet, peygamber merkezli düşünmeyen insanlar; böyle sapıtır, sapkın, zalim olurlar! Mezhep dediğin; Kur’ân ve sünnet merkezli olmalı. Aksi halde ondan mezhep olmaz. Sapıklık, sapkınlık, bozukluk, zalimlik, haddi bilme olur, olmaktadır.

Müslüman, en ideal olanı yapmalıdır. Anti sosyal, bozuk davranışlı, anormal hareketli, kıskanç, doymak bilmez olmamalı. İtidalli yanı dosdoğru ve orta yollu olmalı. Çekemez, kıskanç, psikolojisi bozuk, düşmanlık eden, kibirli, iş yapmayan, kinli, savaşçı olmamalı. “İslam dini barış dinidir. Peygamberimiz sav. Adı “Savaş” olanların adını “Barış” diye değiştirmiştir.”

Müslüman, güzel ahlaklı, güzel huylu olmalı. Güzel niyete, duyguya, düşünceye sahip olmalı. Sağlıklı olmalı. Her varlığı ile sağlıklı olmalı. Her hakkı sahibine vermeli. Öğrencinin, hastanın, işçinin, memurun, üreticinin, her kim ise hakkını teslim etmeli. Etik, güzel ahlaklı davranmalı. Hata, kusur, eksiklik, noksanlık, dikkatsizlik etmeden, hizmet etmeli. İletişim bozukluğu yaşamamalı. İletişimde eksiklik varsa, kursa gitmeli. Ders almalı. Bilgili, erdemli, faziletli insan olmak için gerekenler yapılmalı. Müslüman, zalim olmaz, olamaz. Bilir ki, zalimler cehennemdedir!

Müslüman, insanları hayal kırıklığına uğratmaz. Müslüman, tutum ve davranışları ile dua alır, takdir alır, teşekkür alır, almalıdır. Beddua almamalıdır. Müslüman, hayalperest olamaz. Boş ve zararlı işler yapamaz. İyi, güzel, hayırlı, yararlı işler yapar. Müslüman, fikir- düşünce insanıdır. Düşünce üretir. Etkindir, aktiftir, yetkindir.

Müslüman, aydınlatıcıdır, ahlaklıdır, akıllıdır, zekidir, bilgedir. Hayır ve yardımseverdir. Müslüman, haysiyetli, şerefli, onurlu, saygın insandır. Müslüman, ikram eder, hediye verir, gönül alır. Hal hatır sorar. Yardımlarını dini merkezli de yapar. Fitre, sadaka, zekât verir. Bağış yapar. Sorumluluklarının bilincinde olup, ödev ve görevlerini eksiksiz yapar. Hiçbir kötü, çirkin, zararlı, ahlaksız, edepsiz, hayâsızlık içinde olmaz.

Müslüman, alçak gönüllü, ağırbaşlı, efendi, etik ahlaklıdır. Çalıştığı kurumun, kurutuluşun, iş yerinin, hayatın kurallarına harfiyen uyar. Anormal, sakar, serseri tipli davranmaz. Müslüman, alametifarika, en güzel örnek, iyi model, yararlı akıllı insandır. Kişiliklidir, şahsiyetlidir, onurludur. El avuç açmaz. Dilenmez. Olgun hareket içindedir. Sırlarını söylemez. Başkalarının sırlarını da açıklamaz. Saçma -sapan işler yapmaz. Dilini, gözünü, kulağını, bedenini her türlü kötülüklerden korur. Başkalarının malına mülküne tamah etmez. Şöhret için sapıtmaz.

Müslüman, öfkeli, kızgın, kinli, nefretle davranmaz. Hiç kimseye düşmanlık yapmaz. Kanaatkâr davranır. Milli, yerli, manevi, dini davranmalı. Akıllı, zekice davranmalı. Kendi çıkarlarını korumalı.

Hükümetlerimizin ve devletimizin hiçbir zaman milli, yerli, dini, ilmi hareket etmediğini belirtmek istiyorum. Ülkemizde 7 marka da farklı taksi- otomobil üretilmektedir. Bu yıl yerli ve elektrikli Togg marka elektrikli otomobilde piyasaya çıkacak. Diğerleri de 7 farklı marka olarak, çok kaliteli ülkemizde üretilmektedir. Her çeşit minibüs, otobüs, kamyon, tır, vagon üretilmektedir. Üç çeşit elektrikli otobüs üretilmektedir. Bunların fiyatları hem de Avrupa, ABD üretimlerinden 10 kat daha ucuzdur. Ama zenginlerimiz gidiyor, yabancı ülkelerin mallarını 10 kat daha pahalıya satın alıyor. Devlette 300 bin kamuda kullandığı taşıtları yabancıdan alıyor! Sonra da cari- ticari açık veriyoruz, diye paramızın değeri düşüyor. Hayat pahalılığı artıyor. Halkımız ve devletimiz sıkıntı çekiyor. Zenginler ürettikleri malları, ürünleri, açığını kapatmak için çok fahiş oranda zam yapıyor. Yine kendini toparlayamıyor. Devlet yılda birkaç kez teşvikler veriyor. Yanı bu akılsız hareket edenler, milletimizin ve devletimizin canını okuyor!

Biz, ülkemizin halkının %70’ine doğalgaz kullandırıyoruz. Elektriğin %40’i doğalgaz ile üretiliyor. Ülkemiz, 2022 yılı itibarı ile tüketilen 60 milyar metreküp doğalgazın, sadece%1’ini kendi üretebiliyor. Buna rağmen insanlar, zengin olanlar çok israfçı davranıyor. Normal bir vatandaşın 30 katından fazla doğalgaz ve elektrik kullanıyorlar. İşyerlerinde değil, evlerinde kullanıyorlar.

Devlet, dürüst olmayı, israfın haram olduğunu, aşırılığın ve geriliğin haram olduğunu öğretemedi. Çünkü kendi bunu hiçbir zaman yapmadı. Kendi yapmadığı halde başkasına öğretmesi de doğru, kabul edilir, durum olmaz. Önce kendin en güzel örnek olacaksın. Sonra anlatarak, öğreteceksin. ülkemizde, Uludağ’da kayakçılar için bir gecelik otelde kalma 2,500 liradır. Ama İsviçre’ye gidip, 60 bin lira geceliğine para vermektedirler.

Ülkemde 3 farklı markada elektrikli otobüsler üretilmektedir. Avrupa bizden alıp, belediyelerde taşıma araçları olarak kullanmaktadır. Bizdeki Batı uşağı belediyeler, Avrupa’dan 5 kat daha pahalıya satın almaktadır. Buna hükümetlerimiz dur, demeli! Yanlışları yazsam, bin bir tane sıralayabilirim. Doğrudan çok yanlış yapılıyor. Bunlar tamamıyla önlenmeli.  Belediyelerde yolsuzluğu sadece PKK uzantısı siyasi parti HDP yapmadı. Diğerlerinden de çokça yolsuzluk, istismar, iç etme vardır. Denetim, kontrol, cezalandırma, zararı telafi etme mutlaka yapılmalı. Hak, hukuk, adalet, doğruluk, dürüstlük, güzel ahlak, edep, hayâ, ilim, bilim, bilgi, hikmet, marifet mutlaka işletilmeli. Aksi halde hiçbir olumsuzluk önlenemez.