Âlemleri hiç yoktan yaratan, yaşatan, öldüren, tekrar diriltecek olan, eşi benzeri dengi ortağı olmayan, var olan ve de bir olan Yüce Allah cc. Hud Süresi 112. Ayette buyuruyor:         “ Onun için sen, Emrolunduğun gibi dosdoğru ol. Seninle birlikte tövbe edenler de ( dosdoğru olsunlar). Azmayın! Şüphesiz O, yaptıklarınızı görmektedir.”

Şura Süresi 15. Ayet: “ Bundan dolayı sen, durma, davet et! Emrolunduğun gibi dosdoğru git! Onların isteklerine uyma! Şöyle de: Ben, Allah’ın indirdiği her kitaba iman ettim. Aranızda adaletle davranmakla emrolundum. Allah, bizimde Rabbimiz, sizin de Rabbinizdir. Bize, bizim davranışlarımızın, size de sizin davranışlarınızın sorumluluğu vardır. Bizimle, sizin tartışmasına gerek yok. Allah hepimizi bir araya getirip, toplayacaktır. Hep birlikte O’na gidilecektir.”

Bakara Süresi 10. Ayet: “ Namazı dosdoğru kılın. Zekâtı verin. Kendiniz için her ne iyilik işlemiş olursanız, Allah katında onu bulursunuz. Şüphesiz Allah bütün yaptıklarınızı görür.”

Ankebut Süresi 45. Ayet: “ ( Ey Muhammed!) Kitaptan sana vahyolunanı oku! Namazı dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak elbette ( ibadetlerin) en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı biliyor.”

Peygamberimiz sav. Buyuruyor: “ İslam dini beş temel üzerine kurulmuştur. Bunlar; Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in, Allah’ın Resulü ve kulu olduğuna tanıklık etmek, namazı dosdoğru kılmak, zekâtı vermek, Allah’ın evi, Kâbe’yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmaktır.”

Hazreti Mevlana ra. İnsanlara şöyle öğüt veriyor:

1-      “Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol.

2-      Şefkat ve merhamette güneş gibi ol.

3-      Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol.

4-      Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol.

5-      Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol.

6-      Hoşgörülükte deniz gibi ol.

7-      Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol.”

Nisa Süresi 80. Ayet: “ Kim peygamberlere itaat ederse, Allah’a itaat etmiş olur. Kim yüz çevirirse ( bilsin ki) biz, seni onlara bekçi göndermedik.”

Şura Süresi 214. Ayet: “ (Önce) en yakın akrabanı uyar!”

Hac Süresi 34. Ayet: “ Her ümmet için, Allah’ın kendilerine nimet olarak verdiği hayvanlar üzerine adımı ansınlar, diye kurban kesmeyi meşru kıldık.”

Hac Süresi 37. Ayet: “ Onların ( kurbanların) ne etleri ne de kanları, Allah’a ulaşır; fakat O’na sadece sizin takvanız ulaşır.”

En iyi Müslüman biz olmalıyız. Kendimiz olmalı. Ama bunun için önce niyet etmeli. Niyet, Hakk’a yönlenme, kararlı ve iradeli tutum olmadan, iyi Müslüman olunmaz.

Ülkemde milyonlarca dini kitap var. Radyo, televizyonlarda İslam dini anlatılıyor. Dergi, gazeteler yazıyor. Ama hala İslam dininin “ İ ” harfini bilmeyen zavallı cahil cühela çapulcu hainler var. İslam dinini bilmediklerinden, bir de düşmanlık yapmaktadırlar. Milli, manevi, dini her değere düşmanlık yapmaktadırlar. Okulda İslam anlatılıyor. Camilerde, Kur’ân kurslarında İslam öğretiliyor, anlatılıyor. Ama hala sapan sapkın sapık durumunda kalıyor. İki dünyasını mahvetmesine rağmen aklı başına gelmiyor. Niyet çok önemlidir. Niyet olmazsa, güzel duygu, iyi düşünce, olumlu davranış olmaz.

Önce hakka, hakikate, ilme, dinimiz İslam’a niyet edip, yönlenmemiz gerekir. Önyargıyı bırakmak gerekir. Allah’ın dinine, kitabına, peygamberlerine ön yargı olmamalı. Kendimizi mahvetmemeli. Şeytana, şeytanlaşmışlara uyup, adileşmemeli. Görev ve sorumluluklarımızı eksiksiz yerine getirmeli. Allah’a teslim olmalı. Zalim sapkınlara yanaşmamalı.

 Kur’an ve sünneti, akıl ve ilimle yaşamalı. Batıl, küfür, boş, kötü, zararlı, çirkin düşüncelere tövbe edip, atmalı. Yerini İslam ile doldurmalı. İslam dinini, peygamberimiz gibi yaşamalı. Başkalarına aldanıp, kanmamalı. Kanıp, aldanmamalı. İyilik, hayır, ibadet esaslı yaşamalı. Doğru ve dürüst olmalı. Hak ve hakikati gizlememeli, örtmemeli, inkâr etmemeli. İslam dininin kutsallarına sevgi, saygı duymalı. Üstün İslam ahlakında olmalı.

İnsan, yaşantısını İslam dinine uydurmaya çalışmalı. İslam dini hayat dinidir. İslam dinini yaşamalı. Hassas ve duyarlı olmalı. Kaliteli ve verimli olmalı. Atılgan, etkin, yetkin, girişimci, stratejik çalışan, üreten, iyilik ve hayır yapan olmalı. Hiç kimseye zarar vermemeli. Duyu organlarına, bedenine, vücut organlarına, vücut bölümlerine sahip olmalı. Haram işletmemeli.

Bütün Müslümanları kardeş bilmeli. İnsanları karındaş bilmeli. Hayvanları, Allah’ın dilsiz kulları bilmeli. Doğayı canlı bilip, korumalı. Hepsi kuldur. Kul hakkına girmemeli.

Irkçılık, bozuk felsefi sapkınlık, ideolojik körlük içinde olmamalı. Tüm ideolojiler, İslam düşmanıdır. Allah, Kur’ân, peygamber kabul etmezler. Kendilerini Allah, Kur’an, peygamber olarak kabul ettirmeye çalışırlar.

Doğru ve gerçekleri anlamamak için direnmemeli. Direnenler iki âlemde mahvolmaktadır! İyiye iyi, kötüye kötü, hakka hak, batıla batıl diyebilmeli. Aksi halde batıl içinde küfür içinde kahrolunur!

Uyanık, dikkatli, özverili, ön yargısız olmalı. Aksi halde hak ve hakikat anlaşılmaz. Haramdan, günahtan, şüphelilerden sakınıp, kaçınmalı. Bilmediğin işe girmemeli. Önünü görmediğin işe girişmemeli. Arkadaş seçiminde dikkatli olmalı. Dost olabilecekleri arkadaş edinmeli. Milyonlarca insan arkadaş kurbanıdır! Kendinin iki dünyasını yıkıp, göçmüştür! Müslüman insan, korku ve kaygı içinde olmaz. İşini sağlam ve sağlıklı yapar. Tok gözlüdür. Açgözlüler mahvolur! Hata ve yanlışta ısrarcı olmamalı. Müslüman olarak yaşayıp, Müslüman olarak ölmeli.

Müslüman dediğin, ağırbaşlı, alçak gönüllü, efendi, sabırlı, onurlu, en güzel davranışlı olur. Hafif meşrep yanı hafiflik, hoppalık, bilgisizlik, bilinçsizlik, yersiz, zamansız konuşan, tutum ve davranışları alçakça olan asla olmaz. Hak, hukuk, doğruluk, adalet, güzel ahlak, edep, hayâ ile davranan olur. Kimseye hakaret etmez. Aşağı görmez. Kırmaz, incitmez. En yüksek İslam ahlakında olur. Kötülüğe bulaşmaz. İstikameti belli olur ve hakça olur. Yalan, yanlış, iftira konuşmaz. Gerçek bilgi, gerçek yararlı kültür sahibi olur. Gerçek davranışlı olur. Hakkaniyetçe davranır. Haksız, hukuksuz fiil içinde bulunmaz. Dinimizde haram, günah, mekruh olan işleri, davranışları yapmaz. Devletimizin suç saydığı hareketlerde bulunmaz. Haksız, hukuksuz ticaret, kazanç yapacak kadar alçalıp, beddua almaz. Kapitalist, liberal, komünist, faşist anlayışla hareket etmez. İslam ve Ahi anlayışında olur. İslam ticaret ahlakında istendiği şekilde ticaret yapar.

Günümüzde, T.C. Tarihinde ticarette en ahlaksız, edepsiz, hırsızlık, gasp, fahiş fiyatla mal, eşya satma, eşkıyalık, karaborsa, stokçuluk, haksız haram kazanç, yağma, kara para kazanma, aldatma, tuzağa düşürme yönü ile en kötü durumda olan ülkemizdir.

Dünyada 2007 yılı Ekim ayında bir ekonomik küresel kriz yaşandı. Tam bu kriz atlatılıyor, derken, 2020 yılı başında Korona virüs pandemi salgını çıktı. Bunu aç göz, doymak bilmeyen kapitalistler, liberaller ülkemizde soyguna, fırsata çevirdi. Devletin resmi rakamlarıyla yazıyorum. Üretimde 2022 yılı Şubat ayında %93 zam yaptılar. Resmi olmayan rakamlarla bu %300’e bile bazı kalem mallarda ulaştı. ABD ve Avrupa da %7’ye ancak enflasyon ulaştı. Rusya ve Belarus’e tüm dünya ambargo uygulanmasına rağmen, Belarus de %10 kadar, Rusya’da %30 kadar oldu. Çok ahlaksız bir ticaret ahlakı oluştu. Halkımız soyuluyor. Hükumet başa çıkamıyor. İslam ahlakı olmadığı gibi insanlık anlayışı da yok! 12 aylık enflasyon %48,6 oldu. Bu soygunu 1970-1980-1990-2001 yılı başında da yaptılar. Ülkemizde siyasi iktidarın istikrarsızlığını oluşturdular. Bu adiler; vatan, millet, devlet, insanlık düşmanlığı yapmaktadırlar.

Doğru ve gerçek, yalanla birbirine karışmış. Haramın günah sayılmadığı yerde haram ve günaha aldırış yapan olmaz, olmuyor. Bunların İslam, Müslümanlık diye bir dertleri yok. Tam bir kâfir gavur gibi davranıyorlar. Halkın malını meşru, yasal olmayan yollarla alıyorlar. Üretimde ucuz mal üretiyorlar. Zira çalışan işçilerin 2022 yılı itibarı ile %14’ü sendikalıdır. Çalışanların yarısına yakını kayıt dışı, asgari ücretin altında çalıştırılmaktadır. Hakkı sahibine vermiyorlar. Haksız kazanç elde ediyorlar. Aslında bu kazanç değil kendileri için ateştir.

Kapitalistler rekabet etmiyorlar. Hükümet yetkilileri dijital medya üzerinden fiyatlarda anlaştıklarını tespit ettiğinden; 2,7 milyar lira bu soyguncu ahlaksızlara ceza yazdı. Ticari ahlak anlayışları yok. Rekabet yok. Soygunda anlaşmaları var. Gerçeğe uygun olmayan reklamları var. İnsnalıklı insan değildirler. Vatan kavramları yok. Meslek kuruluşları da onların çanağına çıkar sağlıyor.

Bu haramzade ilik emiciler, Bülent Ecevit Hükümetleri döneminde %400- 750 arasında zam yaptılar. Hala Ecevit’in bu konuda yakınmaları internette dolaşmaktadır. Gecelik faizler %7,500’e yükselmiştir. Devlet, millet yağma edilmiştir. Hem de kıtlık, yokluk oluşturdular. Bunda solcu sendikaların grev ilan etmeleri, anlaşmalarının 2 yılı aşkın sürmesinin etkisi de var. Bu vatan, millet düşmanlığıdır.

İnsan ahlaklı olursa, değerlidir. Ahlaksız insanın, insanlık adına değeri yoktur. Hak, hukuk ölçülerine dikkat etmeyenden, insan olmaz. Zalimden, katilden yönetici olmaz. Şahsiyetsiz bozuk insandan, değer yargısı çıkmaz. Hayâsız, arsız, utanmayan insandan, güzel örnek insan olmaz.

İnsan, Allah’ın yarattığı insanlarla, varlıklarla; iyi, güzel, yararlı ilişkiler göstermeli. Mesleki ahlakı olmalı. Yönetim ve liderlik ahlakı olmalı. Güven vermeli. Saygılı olmalı ki, saygın insan olsun. Halkla ilişkiler güzel olmalı. İnsanlarla, bireysel ve kurumsal iyi ilişkiler geliştirmeli. Hayvanlaşmamalı. Hak, hukuk tanımazlık yapmamalı. Sosyal, kültürel, eğitsel, öğrenimsel alanda hakça hareket etmeli. Zalim kâfir gâvur gibi barbar, eşkıya, terörist, gaspçı, şiddetçi, saldırgan olmamalı. En güzel, en yüksek İslam ahlakında olmalı. Peygamberler ve veli kullar gibi olmalı. Gidip de dünyanın en aşağılık, bayağı, alçak, katil, zalim, katliamcı kişilerini kendimize örnek almamalı. Onların yolunu izlememeli.

Başkalarını çekemezlik, kıskançlık içinde olmamalı. İlkel trol yaratıklar gibi küçük sorunlar çıkarıp, kitleler halinde hayvanca sına birbirine saldırmamalı. Bugün, ülkemizde bunu sıkça görüyoruz. Arazi kavgası, yol vermeme kavgası, alacak – verecek davası yüzünden grupların dövüştüğünü, birbirini katlettiklerini görüyoruz. Böyle saçmalık, hayvanlık tarihte bile pek görülmemiştir. Herkes yumuşak huylu, güzel ahlaklı, anlayışlı olmalı. Herkes hak, hukuk kurallarına uymalı.

Aklı, zekâyı, ilmi, irfanı, hikmeti, marifeti, insanlığı yaşamalı. Anti sosyal, saldırgan, barbar, vahşi, haydut olmamalı. Bugün bireyler, aileler, toplum, devletler böyledir. Çünkü ilim, bilim, bilgi, din- iman, marifet, hikmet ruha etki etmemiş. Kötü odakların elinde insan yetiştirilmektedir. Bugün insanın ahlakı, genleri, ruh yapısı, değerleri bilerek bozulmaktadır. Bozmak için harcanan para, yapmak için harcanandan fazladır. İnsan olumsuz etki altına bırakılmaktadır. Bu durum ileriki, zamanlarda daha etkin şekilde yapılacaktır. Korunmak için, şer, kötü odaklardan uzak durmalı. Ağlarına düşmemeli. Etkilerinde kalmamalı. Savunma için gereken yapılmalı.